Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.07.2021 15:00 | Tip od Vás | Zahraničie
Foto

Požiare v tureckom letovisku dali zabrať mnohým slovenským dovolenkárom: Zábery ničivého pekla!

Najmenej traja ľudia zahynuli a desiatky ďalších skončili v nemocnici pre lesné požiare v južnom Turecku, ktoré sa šírili vďaka silnému vetru. Požiar vypukol v stredu pri stredomorskom meste Manavgat v turistami obľúbenej provincii Antalya.

Fotogaléria
35
fotiek v galérii

Hasičov však zamestnával aj požiar, ktorý sa rozhorel vo štvrtok ráno zhruba 50 kilometrov severne v okrese Akseki. Úrady pre požiar evakuovali takmer 20 mestských častí alebo dedín. Medzi tromi mŕtvymi je aj 82-ročný muž z mestskej časti Kepezbeleni v Akseki, kde oheň spálil okolo 80 % domov, povedal pre agentúru Anadolu okresný guvernér Volkan Hulur. Turecký úrad pre katastrofy a mimoriadne situácie (AFAD) informoval, že spolu s tromi mŕtvymi požiare postihli aj najmenej 112 ľudí. Z nich 58 hospitalizovali, najmä pre nadýchanie sa dymu. Úrady tiež zachránili 10 ľudí, ktorí uviazli v reštaurácii pri priehrade pri Akseki.


AFAD uviedol, že v Manavgate oheň zničil niekoľko domov, podnikov, plodín a vozidiel. Bližšie to však nešpecifikoval. „V danom momente nehrozí žiadne bezprostredné ohrozenie osídlenia ani života, ale v nasledujúcich hodinách, ak vietor zmení smer, budeme musieť urobiť ďalšie opatrenia,“ povedal Pakdemirli novinárom v rezortnom meste. V okolí požiarom zasiahnutých miest sa nachádzali viacerí čitatelia Nového Času. Do redakcie poslali fotografie a svedectvá, z ktorých naskakuje husia koža.
Otvoriť galériu
"Ráno okolo 10 sme spozorovali žltý mrak. Vtedy som si myslela, že to je piesočná búrka. Neskôr sme si všimli, že ľudia chodia na vyššie poschodia v hoteli a pozerajú sa z balkónov. Išli sme aj my a vtedy sme spozorovali jeden požiar čelom k hotelu a druhý vedľa, v meste. Požiar v meste nebol taký rozsiahly ako ten na fotkách, ktorý sa šíril po lúkach no zasiahol aj domy. Mestský požiar sa podarilo uhasiť oveľa skôr, chodili tam asi 2 vrtuľníky a jedno lietadlo. Požiar na fotkách sa však stále približoval smerom k hotelu, kde sme bývali a o 4 poobede na nás začal padať biely popol a cítili sme silný dym. Ulice boli prázdne, obchody čiastočne uzatvorené," napísala Novému Času čitateľka Sara.

"Momentálne tu lieta desiatka vrtuľníkov, ktoré sa snažia dostať situáciu pod kontrolu, teraz sa k nim pripojili aj dve lietadlá.Vyzerá to tak, že celé Side je pod hustým dymom a smerom na východ od Side je to zatiaľ v poriadku," opísal štvrtkovú situáciu ďalší čitateľ.

Hasiči tiež bojovali s požiarmi v ďalších častiach Turecka. Jeden z nich si vynútil dočasné uzatvorenie diaľnice medzi mestami Mersin a Antalya, informuje Anadolu. Lesné požiare sú v oblastiach Turecka pri Stredozemnom a Egejskom mori počas suchého leta bežné, niektoré však úrady pripisujú aj podpaľačom.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, pkr, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.
Maďarsko spravilo kontroverzný krok: Týka sa to sexuálnych menšín
Ulicami Londýna sa preháňali splašené armádne kone.
Foto
FOTO Strach, krv a zmätok! Splašené kone spôsobili v Londýne horor: Ľudí museli odviezť do nemocnice
Princezná bojuje s rakovinou.
Kate sa počas boja s rakovinou dozvedela niečo nečakané: O TOMTO ani len nesnívala!
predseda vlády SR Robert Fico
Premiér: Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku 100-tisíc eur
Tunisia. Djerba island. Guellala village
Mrazivý objav: Pri pobreží obľúbenej dovolenkovej krajiny našli mŕtve telá
Peter Pellegrini
Aktualizované
Zmeny vo fungovaní Fondu na podporu umenia: Hlas chce prísť v koalícii s návrhmi
(ilustračná foto)
Počasie sa zbláznilo, bude SNEŽIŤ: V týchto krajoch platí výstraha!
Do Slava na motorke narazilo auto, prežil zázrakom.
FotoVáš Tip
Desivá nehoda na Považí: Slavov prvý výjazd na motorke skončil takmer tragicky! Čo mu zachránilo život?
Ondrej Lunter.
V Banskobystrickom kraji končia dve ambulancie: Hrozí urgentný nedostatok lekárov!
(ilustračné foto)
Inšpekcia zobrala súkromníkovi 3 tigrov! Znepokojivé, čo je za tým
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová.
Šimkovičová o detailoch STVR: Čo deklaruje nový názov a takto vznikne rada!
Zuzana Vačková ukázala svojho chlapa.
Foto
TRAPAS ako hrom: Vačkovej nového chlapa si ľudia mýlia s jej OTCOM! Naozaj sa podobajú?