Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.07.2021 10:42 | Správy | Domáce správy

Súd s bývalým šéfom SIS: Peter Gašparovič žiada o prepustenie z väzby, pridal sa aj expolicajt Vičan

Obžalovaný bývalý šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Peter Gašparovič a bratislavský expolicajt Ladislav Vičan požiadali počas štvrtkového hlavného pojednávania na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku o prepustenie z väzby.

Obhajca Adrián Kucek navrhuje prepustenie obžalovaných na slobodu za uloženia primeraných obmedzení. „Mám za to, že dôvody väzby u obžalovaného Petra G., ako aj obžalovaného Ladislava V., stále existujú,“ zareagoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Nesúhlasí ani s nahradením väzby. Sudkyňa Sabová v tejto súvislosti povedala, že rozhodnutie o žiadosti Petra Gašparoviča a Ladislava Vičana bude procesným stranám doručené v najbližších dňoch. 

Obaja obžalovaní sú momentálne v preventívnej väzbe, Peter G. aj v kolúznej. „Všetci podstatní svedkovia už boli vo veci vypočutí. Respektíve svedkovia, ktorí boli riadne predvolaní na hlavné pojednávanie, sa nedostavili. Sú to objektívne príčiny. Dôvody kolúznej väzby nie sú už dané a preventívnu väzbu možno nahradiť inými inštitútmi trestného poriadku,“ zdôraznil obhajca.

Špecializovaný trestný súd v Pezinku v rámci procesu s bývalým šéfom kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Petrom Gašparovičom a expolicajtom Ladislavom Vičanom pravdepodobne opätovne predvolá vypovedať stíhaného Petra Petrova prezývaného Tiger. Svedok, po ktorom vyhlásili pátranie, by mal byť predvedený na súd políciou. Na pojednávanie v stredu 28. júla sa totiž nedostavil.

Na osobnom výsluchu tohto svedka trval obhajca obžalovaných. Podľa sudkyne by však najskôr mala obhajoba súdu predložiť otázky, ktoré sa chcú svedka pýtať. Prokurátor sa na súde už v stredu vyjadril, že podľa neho osobný výsluch Petra Petrova nie je potrebný a postačuje prečítať jeho výpoveď z prípravného konania. V celej veci je totiž podľa neho výpoveď tohto svedka len okrajová a pozostávajúca zo sprostredkovaných informácii. Súd tiež ako svedka predvolá bývalého zástupcu riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy Karola Ceba. Ten sa totiž údajne zúčastnil na stretnutí obžalovaných, bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) Ľudovíta Makóa a podnikateľa Dušana Bočkaya. Ten pred súdom vypovedal, že obžalovaní od neho pýtali úplatok.

Podľa obžaloby Peter Gašparovič a Ladislav Vičan žiadali úplatok 400-tisíc eur od podnikateľa Bočkaya za uvoľnenie jeho zablokovaného firemného majetku zo strany KÚFS. Ten mal po zaplatení uvoľniť bývalý šéf KÚFS Ľudovít Makó. Prvých 200-tisíc eur zaplatil podnikateľ pred zrušením predbežného opatrenia, potom prípad oznámil na polícii. Obaja obžalovaní, ktorí sú väzobne stíhaní, vinu odmietajú.

Pojednávanie v tejto kauze bude pokračovať 7. septembra.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Manželia Csémiovci mali spolu pekný vzťah.
FotoVáš Tip
Poradca Šutaja Eštoka sa ukázal na verejnosti: Prvá fotka od záhadnej smrti manželky!
Foto
Vlhovú čakajú v kalendári SP veľké zmeny: Menej pretekov v Európe a škrty obľúbených stredísk
(ilustračné foto)
Kus žltého papiera vydražili za obrovskú sumu! Neuhádnete, čo je za tým
Svoje korene si nesmierne váži.
Foto
Vanessa Šarköziová sa za svoj pôvod nehanbí: Som hrdá, že som Cigánka!
Po nevídaných dažďoch vládla všade panika a strach.
FotoVáš Tip
Dubaj zasiahli najsilnejšie dažde za posledných 75 rokov: Chaosu a katastrofe čelia aj uviaznutí Slováci!
Futbalový Slovan sa ocitol v náročnej situácii.
V hre príchod reprezentanta: Uloví futbalový Slovan veľkú rybu?
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Nečakaná návšteva na Ukrajine! Aha, kto pricestoval do Kyjeva
(ilustračné foto)
Rusko spôsobilo na Ukrajine teror: Diali sa tam strašné veci! Hlásia množstvo obetí
Duchoňova dcéra má z filmu strach.
Foto
Dcéra Duchoňa († 35) má obavy z filmu o otcovi: Už sa stretla s režisérom! Čo jej naháňa strach?
(ilustračné foto)
Jedna z najväčších krádeží zlata v dejinách krajiny: Prípad sa pohol! Nečakaný úspech
(ilustračné foto)
Chystáte sa do Amsterdamu? Dobre čítajte: Zavádzajú nové opatrenia
Foto
Slovenský hokejista v USA: Vodičák má vo vrecku, pozvánku do repre...