Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.07.2021 06:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Prekvapivý krok prezidentky: Čaputová sa čoraz viac ukazuje s partnerom! Kde všade ju bude sprevádzať?

Slovensko má po dlhých rokoch „prvého muža“, ktorý sa začína objavovať po boku prezidentky na viacerých akciách.

Ako sa nám podarilo zistiť z prostredia Prezidentského paláca, pár v tejto otázke prísne rozdeľuje oficiálne príležitosti a kultúrne či spoločenské akcie. Na tie prvé zvykne chodiť prezidentka sama, tie druhé často navštevuje aj s partnerom. To, že sa Rizman začína objavovať aj pri oficiálnych stretnutiach štátnikov, je dané najmä tým, že samotné kultúrne akcie, na ktorých sa prezidentský pár zúčastňuje spoločne, bývajú často sprievodnými podujatiami oficiálnych prijatí či stretnutí medzi štátnikmi.

Spoločná večera

Tak to bolo napríklad aj v prípade návštevy v Salzburgu. Pri zvítaní prezidentky Čaputovej a rakúskej hlavy štátu Van der Bellena ich partneri prítomní neboli. Tí sa k nim pripojili až po absolvovaní oficiálnej časti programu, ktorej súčasťou bolo uklonenie sa vlajke či vypočutie si hymien oboch krajín. Keď sa hlavy štátov vybrali cez Salzburg smerom k miestu zahájenia festivalu, išli už Čaputová a Van Der Bellen spolu so svojimi partnermi.

Rakúsky prezidentský pár pozval Čaputovú s Rizmanom aj na spoločný obed a spoločnú večeru. „Partnerka rakúskeho prezidenta aj Rizman boli v minulosti veľmi aktívni v ekologických hnutiach, a tak majú množstvo spoločných známych, predovšetkým z prostredia rakúskeho mimovládneho sektora,“ ozrejmil zdroj, ktorý nechcel byť menovaný.

Kto vyberá akcie?

To, na ktoré akcie chodí aj prezidentkin partner, a na ktoré nie, sa v prvom rade riadi tým, aké podmienky si stanoví druhá strana, teda ten, kto Čaputovú na akciu pozýva. „Keď je pozvánka len pre prezidentku, zúčastňuje sa podujatia sama, a keď je pozvaný aj partner, príde aj ten,“ dodáva zdroj. Funkcia „prvého muža“ alebo „prvej dámy“ krajiny nie je zákonne ustanovená a tak sa úlohy, ktoré prislúchajú partnerom hláv štátu riešia individuálne.

Pri Andrejovi Kiskovi sa manželka neobjavovala takmer vôbec, čo vysvetľoval jej starostlivosťou o potomkov v Poprade. Manželka Ivana Gašparoviča bola zase aktívna a venovala sa vlastnej nadácii, čo je pomerne bežné v prípade partnerov hláv štátov. Plánuje niečo podobné aj Rizman? Ten sa k téme vyjadrovať nechcel.

Zo zdrojov blízkych prezidentskému páru sa nám podarilo zistiť, že hoci dlhé roky podporuje ekologické či ľudskoprávne projekty, neplánuje ich nijako spájať s jeho úlohou „prvého muža“ krajiny. „Hoci je totiž partnerom hlavy štátu, je v celkom inej situácii, nemá k dispozícii aparát a podporné prostriedky bežné pre túto funkciu, ako napríklad ochranku, auto či sekretariát,“ uzavrel náš zdroj.

 

Ak by boli manželmi, povinnosti by boli širšie

Marek Trubač, odborník na protokol, bývalý hovorca prezidenta Gašparoviča

- Prezidentkin partner ju sprevádza počas neformálneho programu na kultúrnych a spoločenských podujatiach a drží sa v úzadí, resp. nezúčastňuje sa na oficiálnych aktivitách prezidentky. Ak by pani prezidentka mala manžela, jeho protokolárne „povinnosti“ by boli oveľa širšie. Účasť manžela prezidentky je štandardnou súčasťou programu osláv štátnych sviatkov, oficiálnych návštev v zahraničí i pri prijímaní oficiálnych návštev iných hláv štátov u nás.

Manželka či manžel hlavy štátu sa okrem reprezentačných povinností spravidla venuje i charitatívnym a osvetovým projektom. Pán Rizman však nemá tento status a preto oceňujem, že sa netlačí do oficiálneho programu pani prezidentky a sprevádza ju iba pri kultúrnych a spoločenských podujatiach.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tta

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky