Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.07.2021 12:00 | Správy | Domáce správy

Rodičia, pozor! Čo čaká nezaočkované deti v škole? Odborníci prehovorili

Pomaly sa to blíži! Začiatok školského roka je predo dvermi a odborníci spolu s príslušnými rezortmi doľaďujú, za akých podmienok vpustia deti do školských lavíc.

Podľa nového COVID automatu má byť vstupenkou očkovanie alebo samotesty, ktoré sa využívali napríklad aj v Rakúsku. Čo na to odborníci a čo s deťmi, ktorých rodičia odmietnu obe možnosti?! Hoci si deti a študenti užívajú ešte letné prázdniny, o pár týždňov ich čaká návrat do školských lavíc. Vzhľadom na nový delta variant bude ich príchod sprevádzaný určitými opatreniami. Zaočkovať sa aktuálne môžu na Slovensku všetci od 12 rokov, vyvstala však otázka, čo s tými, ktorí vakcináciu odmietnu absolvovať.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Podľa nového COVID automatu, ktorý má vstúpiť do platnosti v nasledujúcich dňoch, by sme mali ísť podľa vzoru nášho suseda a využívať by sa mali v hojnej miere samotesty. „Deti sa otestujú samy, tak ako v Rakúsku, bezplatne a samy v škole,“ povedal ešte počas víkendu predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš.

Samotesty ako východisko

Štát pôvodne uvažoval nad tým, že meačne bude uhrádzať 2 PCR testy, respektíve, koaličné strany sa dohadovali, koľko budú platiť nezaočkovaní za testy. Nakoniec sa dohodli, že samotesty, ktoré vieme nakúpiť za približne 3,50 eura, budú najlepším riešením.

„Každý občan si to vie urobiť sám, aj dieťa, a počkať na výsledok testu, tak to bude lacnejšie o toľko, že si môžeme dovoliť uhrádzať tieto testy. Ľudia sa budú môcť otestovať priamo u zamestnávateľa, máme dostatok testov v skladoch,“ uviedol za stranu Sme rodina Milan Krajniak s tým, že rovnako budú poskytované aj na pracoviskách.

Ministerstvá dolaďujú detaily

Ako to bude v praxi vyzerať a od koľko rokov sa budú musieť deti testovať, sme sa pýtali aj na ministerstva školstva. Tam sú na detaily zatiaľ skúpi. „Rezort školstva pripravuje a tvorí plán otvorenia škôl v nastávajúcom školskom roku, ktorý bude predstavený v auguste,“ napísali nám v stanovisku.

Otvoriť galériu

Zaočkované deti by samotestovanie absolvovať nemali, ostatné zrejme áno. Minister zdravotníctva sa vyjadril aj k otázke, v akých časových intervaloch by to bolo potrebné, aby sme mohli hovoriť aspoň o akej-takej efektivite. Keďže to testovanie bude prebiehať každý deň, resp. dva, pre efektivitu a vyhľadávanie kontaktov to bude veľmi dobré.

Testovanie bude závisieť aj od úrovne zaočkovanosti daného okresu a od zaočkovanosti kategórie 50+, to bude kritérium, ktoré bude tieto opatrenia zjemňovať. Stále očkovanie považujeme za tú hlavnú vec a percento musíme zvýšiť,“ uviedol Vladimír Lengvarský na tlačovke v sobotu.

Zvládli to Česi aj Rakúšania

Podobný systém samotestovania už majú za sebou susedné krajiny. Podľa epidemiologičky Henriety Hudečkovej ho robili v Česku už od 6 rokov. „Deti si vytreli noštek, výter sa ponoril do roztoku, ten nakvapkali do testu a o 15 minút mala pani učiteľka výsledok. Toto by sa malo robiť minimálne raz za týždeň,“ povedala pre Nový Čas Hudečková.

Otázkou zostáva, čo s deťmi, ktoré rodičia nedajú ani zaočkovať, ani otestovať. Z právneho hľadiska nemožno ani týmto deťom uprieť právo na vzdelanie. „Neprimeranými zásahmi do práva na vzdelanie, prípadne úplné obmedzenie prístupu k vzdelaniu by zrejme bolo v rozpore s Ústavou SR. Prístup k online výučbe by preto mal byť zachovaný aj pre netestovaných a neočkovaných žiakov,“ dodáva právnik Róbert Bános.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Katarína Kurtanská

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hana († 77) žila posledné roky v ústraní.
Foto
Skonala Hana Brejchová († 77): So sestrou sa zmieriť nestihla! Zvláštne, čo povedala jej neter
Peter Pellegrini
Aktualizované
Web českej agentúry napadli hackeri: Vydali nepravdivú správu o Pellegrinim
Známe tváre spomínajú na Grúňa († 81).
Foto
Odišiel velikán: Známe tváre spomínajú na Grúňa († 81), ich slová vám naženú slzy do očí
Nemeckí policajti počas razie zameranej proti prevádzačom v Solingene.
Horor v Nemecku: Slovenku (13) mali týrať 4 tínedžerky! ÚNOS a 5-hodinové mučenie?
Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
Nešťastie v jazdeckom areáli v Bratislave: Žena spadla z koňa! Na miesto letí vrtuľník
Végh si miešaním sa do volieb zavaril.
Attila Végh schytal po voľbách ďalšiu FACKU: Prišiel už o tretí KŠEFT! Košom mu dala TÁTO značka
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
USA tvrdia, že Čína podporuje Rusko vo vojne, minister sa nezdržal: Nepripustíme, aby...
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Konktrovezný zákon Británie o migrácii: Podpíše sa pod také čosi kráľ?
Radoslav Ksiažek (vľavo), Štefan Kuffa a Filip Kuffa (vpravo).
Kauza Kuffovcov o útokoch na farmárov a podvodoch s pôdou: Súdny proces pokračuje
Ana chcela ujsť pred trápením a odísť zo sveta dôstojne.
Ana († 47) bojovala za eutanáziu a vyhrala: Únik z nekončiaceho PEKLA
Ranná zrážka električky s chodkyňou.
Foto
Vážna nehoda v Bratislave: Električka vrazila do chodkyne! Skončila v nemocnici
(ilustračné foto)
Magický ZÁBER, aký sa podarí raz za život: AHA, čo bolo vo vlne vedľa surfistky