Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.07.2021 14:00 | Správy | Domáce správy

Viete, ako podať prvú pomoc? Na toto treba myslieť v krízových situáciách

Nielen cestou na dovolenku sa môžete ocitnúť pri nehode! Na cestách sme občas svedkami krízových situácií a niekedy sme prví na mieste. Preto treba vedieť správne podať prvú pomoc. Na čo teda treba myslieť?

ČÍTAJTE VIAC: Kto nahradí škodu, ak vinník nehody nie je vlastníkom auta?

Dôležitá je vlastná bezpečnosť

Lektorka odbornej prípravy kurzov prvej pomoci odporúča, aby sme sa v prvom rade postarali o seba: „Rozhodne zastavíme v bezpečnej vzdialenosti od havarovaného auta, rozsvietime výstražné svetlá a postaráme sa o pasažierov v našom aute (odvedieme ich do bezpečnej vzdialenosti od auta alebo ich zapojíme do záchranného procesu). Nesmieme zabudnúť na označenie havarovaného auta trojuholníkom. Z nášho auta vždy na cestu vstupujeme už s refl exnou vestou.” Oslovíme zranených, kričíme na nich, koľko ich je v aute, či môžu rozprávať, čo ich bolí.
 

Privolanie pomoci

Zavoláme na tiesňovú linku a  poskytneme operátorom informácie o udalosti a o stave zranených. Ak si nevieme dať rady, operátori nám povedia presné inštrukcie. Za zmienku stojí aj veľmi dôležitý úkon, a to vytiahnutie zraneného z  auta. Mnohí majú strach, že čo ak má poškodenú chrbticu a oni mu tým ešte viac uškodia.

„Je to individuálne, či ho z auta vybrať, alebo nie. Ak je to možné, vytiahnite ho, chrbticu nemôžeme tak ľahko poškodiť. Nakoniec, čo by ste urobili - radšej by ste mu poškodili chrbticu, alebo by v aute bez pomoci zomrel?“ dodáva odborníčka kurzov prvej pomoci.
 

Sledujeme brucho a hrudník

Zisťujeme, či dýcha, a  to tak, že sledujeme zdvíhajúce sa brucho a hrudník, a keď mu k ústam priložíme ucho, počúvame jeho dych. Ak nič nepočujeme, začneme s  resuscitáciou: „Začíname 30 stlačeniami hrudníka a  nasledujú 2 vdychy. U cudzieho dýchame len pomocou dýchacieho rúška - nevieme, či človek nie je chorý, alebo môže mať poranenia v okolí úst. Ak rúško nemáme alebo si na to netrúfame, stláčame hrudník do hĺbky 6 cm rýchlosťou 100 stlačení za minútu. S masážou neprestávame až do príchodu záchranárov.

Skontrolujte si autolekárničku

V  útrobách autolekárničiek už nie sú veci len tak „ledabolo“ rozhádzané, ale nájdete tam štyri balíčky - moduly. Každý jeden modul má svoj význam z  hľadiska druhov zranenia. Vyhláška č. 143/2009 z dielne ministerstva zdravotníctva presne diktuje, aké typy autolekárničiek sú určené pre jednotlivé kategórie vozidiel (motocykle, osobné autá, autobusy a pod.) a čo všetko musia obsahovať.

„Je na vodičoch, aby vedeli, čo v tejto vyhláške je. Napríklad, lekárnička musí mať oranžovú farbu. Ak vám predajca ponúka modrú autolekárničku a vy si ju kúpite, tak pri policajnej kontrole neuspejete.“ Lekárnička pre osobné auto je zložená zo štyroch modulov. Výhodou je, že po použití niektorej časti nemusíte kupovať úplne novú, ale stačí si dokúpiť modul, z ktorého sme použili materiál.

Okrem tejto výhody majú moduly ešte jednu podstatnú výhodu - kým v minulosti bol všetok materiál zmiešaný dokopy, teraz je rozdelený, a to má podľa lektorky prvej pomoci veľký význam: „Vodiči pred pár rokmi nevedeli, čo majú na ošetrenie použiť, vysypali celú lekárničku a používali aj to, čo nemuseli.“ Teraz stačí vziať do rúk modul a čítať.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Auto motor a šport

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine