Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.07.2021 16:47 | Správy

Prezidentka udelila tri podmienečné milosti: Komu zmiernili či odpustili trest?

Prezidentka Zuzana Čaputová udelila v piatok (23. 7.) podmienečnú milosť v troch prípadoch.

Matke štyroch maloletých detí a odsúdenej matke samoživiteľke odpustila zvyšok trestu. Hlava štátu tiež podmienečne zmiernila trest mužovi, ktorý bol odsúdený na desať rokov za prechovávanie marihuany. TASR o tom informoval Martin Strižinec, hovorca prezidentky SR.

Prezidentka udelila milosť 29-ročnej žene, ktorá bola v roku 2015 súdom právoplatne odsúdená za spáchanie prečinu zanedbania povinnej výživy na trest odňatia slobody v trvaní jeden rok. Žena spôsobila dlh na výživnom vo výške 416 eur. Podľa hovorcu v tom čase žena prechádzala zložitým obdobím a nemala dostatok financií na uhradenie výživného. Po výraznom zlepšení svojej situácie odsúdená doplatila celý svoj dlh a v súčasnosti riadne plní svoju vyživovaciu povinnosť. Odsúdená je matkou štyroch maloletých detí, z ktorých najmladšie má 11 mesiacov. "Prezidentka najmä v záujme zabezpečenia riadnej starostlivosti o maloleté deti odpustila odsúdenej nevykonaný zvyšok trestu odňatia slobody v trvaní necelých 11 mesiacov pod podmienkou, že po dobu jedného roka odo dňa udelenia milosti nespácha úmyselný trestný čin," vysvetlil Strižinec.

V druhom prípade prezidentka udelila podmienečnú milosť 24-ročnej žene, cudzinke, ktorá bola v roku 2017 súdom právoplatne odsúdená za spáchanie prečinu krádeže na trest odňatia slobody v trvaní tri mesiace. "Prezidentka pri posudzovaní žiadosti o milosť zohľadnila okrem právnych aspektov prípadu najmä zložitú sociálnu situáciu odsúdenej. Predovšetkým v záujme zabezpečenia riadnej starostlivosti o jej maloleté dieťa odpustila odsúdenej nevykonaný zvyšok trestu odňatia slobody pod podmienkou, že po dobu šiestich mesiacov odo dňa udelenia milosti nespácha úmyselný trestný čin," dodal hovorca.

V treťom prípade prezidentka udelila podmienečnú milosť 56-ročnému mužovi, ktorý bol súdom právoplatne odsúdený za zaobstaranie a prechovávanie marihuany na trest odňatia slobody desať rokov. Prezidentka odpustila mužovi z trestu jeho časť vo výmere osem rokov pod podmienkou, že odsúdený počas dvoch rokov od jeho prepustenia z výkonu trestu odňatia slobody nespácha úmyselný trestný čin. "Prezidentka pri posudzovaní žiadosti o milosť zohľadnila okrem právnych aspektov najmä mimoriadne okolnosti prípadu a tiež skutočnosť, že odsúdený s návykovou látkou neobchodoval," spresnil Strižinec.

Dodal, že prezidentka sa plne stotožňuje s myšlienkou, že drogovú trestnú činnosť je potrebné prísne postihovať. V uvedenom prípade však desaťročný trest odňatia slobody možno považovať vzhľadom na okolnosti prípadu, osobu odsúdeného, mieru jeho zavinenia a spoločenskú nebezpečnosť konania za neprimerane prísny.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




42-ročná kameramanka Halyna Hutchinsová a americký herec Alec Baldwin.
Foto
Padol rozsudok v prípade zastrelenia kameramanky († 42): ZLÁ správa pre Aleca Baldwina!
Obyvatelia Karlovej Vsi budú mať k dispozícii participatívny rozpočet
Nenormálne, čo sa deje v hlavnom meste! Výzva pre obyvateľov
ilustračné foto
Vážne varovanie Iránu: Odpoveď bude tvrdá, rozsiahla a BOLESTIVÁ! To sa Izraelu páčiť nebude
Ilustračné foto
Muž trpel neznesiteľnými bolesťami penisu: Okamžitá OPERÁCIA! Neuveríte, čo sa mu stalo
Fero zosmiešnil vo videu Evu Mázikovú.
Váš Tip
Fero Joke si vzal vo videu na paškál Evu Mázikovú: Verejný odkaz komikovi!
Zmeny odchodov do dôchodku sa týkajú ľudí narodených od roku 1967.
Foto
Veľký prehľad: Ako sa bude meniť vek odchodu do penzie? Týka sa to aj týchto ročníkov
V Bratislave sa zrazili električky.
Bratislavčania, toto vás nepoteší! Dopravné obmedzenia sa predĺžia: Pripravte sa
Ilustračné foto
Kolaps celého ekosystému? Odborníci sú v pozore! Koralové útesy môže postihnúť najhoršia katastrofa v histórii
Len 16-ročný mladík šoféroval cudzie vozidlo bez vodičského oprávnenia a pod vplyvom alkoholu.
Foto
16-ročný tínedžer s dvomi promile spôsobil nehodu: Tam to neskončilo! Pokúsil sa o...
(Ilustračná foto)
Zlé správy: Znovu to stúpa! Tento okres má problém, dajte si pozor
Influencerka zomrela po páde z vyhliadkovej plošiny.
Smrť kvôli FOTKE! Známa influencerka († 39) zomrela po páde z vyhliadky: Všetko je na VIDEU
Historickú budovu v Kodani zachvátil požiar
Dánsko plače nad ikonou Kodane: Budova sa mení na popol a nik to nemôže zastaviť