Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.07.2021 12:17 | Šport | Šport mix
Foto

Sklamaný Matej Beňuš v cieli: Ten jeden valec to začal a už to bolo naprd...

Vodný slalomár Matej Beňuš (33) dosiahol doteraz najlepšie slovenské umiestnenie na olympijských hrách v Tokiu.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Toto konštatovanie však pre skúseného pretekára nemohlo byť žiadnou útechou. Šieste miesto pod piatimi kruhmi by sa vynímalo vo vitrínach mnohých športovcov, no obhajca striebra a jeden z veľkých ašpirantov na cenné kovy bol z neho sklamaný.

"Mal som vyššie ambície. Chcel som hocijakú medailu. Cieľ sa mi nepodaril. Samozrejme, som z toho sklamaný, ale svet sa mi nezrúti," povedal Beňuš po pondelňajších pretekoch. Vo finále mal čas 105,60 s s dvoma trestnými sekundami po "ťuku" na 19. bránke. Tie však vyplynuli z dvoch predchádzajúcich chýb v druhej polovici trate. Po nich sa už snažil dobiehať stratu a pri tesnom výjazde z bránky prišiel trest.

Bez tohto dotyku by mu čas stačil na bronz: "Myslím si, že to bolo chrbtom pri výjazde. Bol som tam zatlačený a už som to dobiehal a zachraňoval. Napriek tým dvom chybám by som mal aj bez toho dotyku medailu." Pre Beňuša sa však preteky lámali už skôr: "Na jazdu som sa tešil a po 15. bránku bola aj veľmi dobrá, no potom som sa zastavil na ťažkom valci. Vlastne na ňom to vo finále pokazila polovica pretekárov. Vedel som, že na 15. a 16. bránke som niečo stratil, a tak som musel potom dobiehať a musel som trošku skracovať nájazdy. Dole prišla ešte jedna chyba a nakoniec to vyšlo na šieste miesto."

Hneď v cieli vedel, že s takým časom môže zabudnúť na medailu. Trať mu pritom celkom sadla, no nevyvaroval sa chybám. "Ten jeden valec to začal a už to bolo naprd..." povzdychol si. "V cieli som už vedel, že určite nebude medaila, keď v semifinále bol najrýchlejší čas okolo 100. Popravde chcel som ísť okolo 99 sekúnd, no tie dve chyby a dotyk mi to znemožnili. Trať mi sedela a myslím si, že som pokojne mohol ísť čas o sedem sekúnd rýchlejší, kebyže by sme išli ďalšiu jazdu. Ale je to vodný slalom, raz to ide a raz nie."

Nenadviazal tak na striebro z Ria de Janeira. Pred piatimi rokmi taktiež útočil zozadu, keď v semifinále obsadil 8. miesto. Teraz v ňom skončil ešte o priečku horšie. Po dotyku na 6. bránke nabral stratu a v cieli bol o 5,75 s pomalší ako Francúz Martin Thomas:

"Ale to som ani nejako neriešil, základ bol postúpiť do finále a je jedno či z prvého, či desiateho miesta. Hovoril som si, že to bude podobné ako v Riu, že budem útočiť zo zadných radov." Po semifinále sa bol vyjazdiť, prezrel si s trénerom Petrom Škantárom svoje video i svojich súperov a išiel späť na vodu. Tentokrát sa mu však podobný útok ako v Riu nevydaril. "Som sklamaný, mal som vyššie ambície, ale nemyslím si, že 6. miesto na olympiáde je nejaká katastrofa. Táto trať bola jednoznačne náročnejšia ako v Riu. Je tu viacej valcov a boli tu ťažké kombinácie. Teraz si chcem trošku oddýchnuť, povenovať sa rodine. V septembri máme majstrovstvá sveta v Čunove na domácej vode, tam sa budem snažiť ukázať niečo lepšie ako tu," dodal Beňuš.

Viac k téme:
Diskusia /
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska