Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.07.2021 11:15 | Správy | Domáce správy

Čo všetko zmení nový pandemický zákon: Prečítajte si, kam bude treba Covid pas a koho čakajú testy

Po búrlivých diskusiách parlamentom napokon cez víkend prešiel nový pandemický zákon. Oproti pôvodnému návrhu z dielne ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (51) ide však o dosť odlišný materiál.

Samotesty budú bezbolestné

Podľa Lengvarského je zákon prípravou na tretiu vlnu. Jej príchod podľa odborníkov hrozí už koncom leta či začiatkom jesene, keď sa ľudia začnú hromadne vracať z letných dovoleniek a deti nastupovať do škôl. Počas koaličných vyjednávaní dokonca podľa Bittó Cigánikovej zazneli aj úvahy, že by sa školy v septembri možno otvárať nemali. SaS však podľa nej takéto úvahy jednoznačne odmieta.

Otvoriť galériu

„Pripravili sme sa na tretiu vlnu, aby sme nemuseli zatvárať prevádzky. Takisto som veľmi rád, že týmto zákonom už nezatvoríme žiadny kostol,“ vítal dohodu koalície aj predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš.V prípade, ak dôjde k opätovnému zhoršeniu epidemickej situácie a Úrad verejného zdravotníctva využije páky, ktoré mu tento nový zákon poskytuje, zariadenia či miesta, v ktorých sa zdržuje väčší počet ľudí, by sa mali rozdeliť v zásade na tri kategórie.

V najčastejšie využívaných prevádzkach ako sú potraviny, lekárne či drogérie sa nebude treba preukazovať ničím. Druhou kategóriou sú školy, zamestnanie či prechod hraníc, kde by mali byť k dispozícii bezplatné samotesty. Bude tu stačiť výter z okraja nosa, človek si nebude musieť špárať tak hlboko, ako to bolo pri doterajších antigénových testoch. Treťou kategóriou by mali byť prevádzky ako reštaurácie či kaderníctva a tiež hromadné podujatia, kde sa bude treba preukázať potvrdením o očkovaní, prekonaní ochorenia či testom.

Závažnou zmenou má byť aj to, že pri testovaní pri vstupe do školy, zamestnania či na hraniciach by ľudia nemali dostávať potvrdenie o výsledku testu. Budú len vpustení, pričom pri ďalšom vstupe sa budú musieť otestovať znovu. Naopak, pre vstup do prevádzok ako reštaurácie či kaderníctva bude potrebný negatívny výsledok testu, ktorý síce bude spoplatnený, no bude platiť 48 hodín a bude sa s ním dať vstupovať opakovane do rôznych prevádzok.

 

Slabinou sú antigénové testy

Zuzana Krištúfková, epidemiologička, členka konzília

Otvoriť galériu

- Vítam, že novela zákona č. 355/2007 Z.z. bola nakoniec prijatá, aj keď s kompromismi. Za najväčšiu slabinu zákona považujem používanie antigénových testov, ktoré pri nízkom výskyte COVID-19 nemajú veľký význam. Dobrovoľne neočkovaní občania sú veľkým rizikom pre ľudí, ktorí z vážnych dôvodov nemôžu byť očkovaní a pre deti, ktoré významne šíria infekciu. Osobná sloboda sa končí pri slobode toho druhého.

 

Bezplatné testovanie aj úľavy pre pendlerov

Čo všetko sa zmení vstupom Lengvarského novely do platnosti? Bezprostredne po ňom sa začnú meniť pravidlá pre pendlerov, ktorým majú úrady zabezpečiť možnosť bezplatného otestovania sa antigénovým testom priamo na hraniciach. Väčšina ďalších opatrení je zatiaľ len v zálohe pre prípad, že sa začne epidemická situácia opäť zhoršovať. V takom prípade oprávňujú na ich prijatie Úrad verejného zdravotníctva. Ide najmä o tieto opatrenia:

  • Pri vstupe do zariadení a priestorov, kde sa zdržiava väčší počet osôb či na hromadné podujatia, sa bude treba preukázať buď potvrdením o plnom zaočkovaní, prekonaní ochorenia alebo negatívnym výsledkom testu nie starším ako 48 hodín.
  • Občania budú mať zabezpečené bezplatné testy pri vstupe do zamestnania, školy, bezplatné zostávajú tiež testy absolvované po kontakte s nakazeným, pri príznakoch ochorenia, pri vyšetrení pred operáciou, ale tiež napríklad pred nástupom do detského tábora.
  • Pri vstupe do predajní potravín, lekární a drogérií, výdajní zdravotníckych pomôcok či do očných optík sa podľa aktuálnej úpravy nebude treba preukazovať ničím.
  • Testy v školách, zamestnaní a možno aj na iných miestach majú prebiehať prostredníctvom takzvaného samotestovania, keď si osoba sama spraví odber vytretím okraja nosa, teda nie z nosohltana, ako tomu bolo pri doterajších antigénových testoch.
späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tta

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú