Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.08.2021 03:00 | Správy | Domáce správy

Bravčové, hovädzie či morčacie na rozličné spôsoby: Grilujeme s pôžitkom

Mäsožravci sa počas letných horúčav čiastočne menia na vegetariánov, aby sa im ľahšie dýchalo, no má to jednu výnimku.

A tou je práve grilovanie, neodmysliteľne spojené s poriadnym kusom mäsa, ktoré slastne rozvoniava naprieč záhradami susedov. Doprajte si aj vy!

 

Grilované rebierka

Otvoriť galériu
Grilované rebierka
Zdroj: iStock

  • Príprava: 15 min. + 12 hod. marinovanie/Tepelná úprava: 1 až 1,5 hod./
  • Porcie: 4

Suroviny

  • 2 až 2,4 kg kuchynsky upravených bravčových rebierok (štandardne 4 pláty)
  • 150 ml hotovej grilovacej zmesi podľa chuti
  • 100 ml rastlinného oleja

Marináda

  • 100 ml jablkového muštu
  • šťava zo 4 citrónov

Grilovacia omáčka

  • 250 ml kečupu
  • 30 ml ovocného octu
  • 3 lyžice hnedého cukru
  • 1 lyžica tabaska 2 lyžice dijonskej horčice
  • 1 lyžica údenej mletej sladkej papriky alebo kúsok kože z údenej slaniny

Na podávanie

  • chlieb a čalamáda alebo nakladaná zelenina

Postup:

  1. Rebierka marinujeme v jablkovom mušte a citrónovej šťave v chladničke 6 až 12 hodín.
  2. Grilovaciu zmes zamiešame s olejom. Rebrá vyberieme z marinády, osušíme papierovými utierkami a natrieme z oboch strán grilovacou zmesou. Zakryté necháme odležať v chlade 2 hodiny.
  3. Všetky suroviny na grilovaciu omáčku zmiešame v kastróle a varíme asi 20 minút; občas premiešame.
  4. Grilujeme pomaly 1 až 1,5 hodiny, pravidelne obraciame a 20 minút pred dopečením natrieme časťou grilovacej omáčky.
  5. Hotové rebierka podávame so zvyšnou omáčkou, chlebom a čalamádou alebo nakladanou zeleninou.

Dobrá rada
Do lobia možno pridať aj mleté vlašské orechy, vajíčko alebo najemno nastrúhaný zeler.


Pastiersky burger s grilovanou cibuľou

Otvoriť galériu

  • Príprava: 20 min./Tepelná úprava: 15 min./
  • Porcie: 4

Suroviny

  • 4 lyžice bylinkovo‑cesnakového masla (zmäknuté maslo zmiešame s ľubovoľnými bylinkami, napríklad so saturejkou, s  estragónom a petržlenovou vňaťou, a prelisovaným cesnakom)
  • 700 g hovädzieho alebo teľacieho mletého mäsa (napríklad stehno či pliecko)
  • soľ a čerstvo pomleté čierne korenie
  • 4 žemle
  • 60 g (4 hrubšie plátky) mäsitej údenej slaniny
  • 4 plátky syra kaškaval
  • grilovaná cibuľa
  • 4 cibule alebo šalotky
  • soľ
  • 2 lyžice slnečnicového oleja

Na podávanie

  • kečup, horčica alebo majonéza, šalát, paradajka

Postup

  1. Ochutené maslo izbovej teploty dôkladne premiešame s mletým mäsom, osolíme, okoreníme a natrieme na obidve rezné strany prekrojených žemlí vo vrstve 5 až 7 mm (podľa veľkosti použitého pečiva).
  2. Cibuľu očistíme, nakrájame na hrubšie plátky (asi 12 až 15 mm), napichneme ich na špajdle, aby pri grilovaní držali pokope, posolíme, potrieme olejom a grilujeme z oboch strán dozlatista. Ak použijeme šalotku, nakrájame ju pozdĺžne na 4 časti.
  3. Slaninu grilujeme dochrumkava 2 až 3 minúty z každej strany.
  4. Žemle grilujeme najprv na strane s vrstvou mäsa 5 až 7 minút, obrátime a krátko grilujeme dochrumkava aj z druhej strany.
  5. Pri podávaní dochutíme kečupom, horčicou alebo majonézou, pridáme kolieska grilovanej cibule, slaninu, syr, šalátový list a plátok paradajky.

Morčací šašlík a šalát lobio

Otvoriť galériu

  • Príprava: 25 min. + marinovanie/Tepelná úprava: 15 min./
  • Porcie: 4

Suroviny

  • 500 g morčacieho stehna bez kosti
  • soľ a čerstvo pomleté čierne korenie

Marináda

  • 1 cibuľa
  • po 1 lyžičke nasekanej petržlenovej, koriandrovej a kôprovej vňate
  • 1 lyžica korenia sumach alebo dreň a šťava z 1 veľkého citróna
  • 4 lyžice panenského olivového oleja

Šalát

  • po 1 lyžici nasekanej koriandrovej vňate a pažítky
  • po 1 lyžičke nasekanej bazalky, petržlenovej a zelerovej vňate
  • 4 šalotky
  • 1 lyžica panenského olivového oleja
  • 60 ml bieleho vínneho octu
  • po ¼ lyžičky mletého koriandra, klinčeka a škorice
  • 250 g uvarenej veľkej bielej fazule
  • 50 ml bieleho jogurtu
  • 100 g fety
  • 1 až 2 strúčiky cesnaku
  • soľ

Postup

  1. Na marinádu nakrájame cibuľu nadrobno a zmiešame s ostatnými surovinami.
  2. Morčacie stehno nakrájame na kocky veľké 3 x 3 cm a marinujeme v pripravenej zmesi 3 až 4 hodiny.
  3. Medzitým pripravíme šalát: bylinky opláchneme, šalotku očistíme a nakrájame nadrobno a opečieme dosklovita na olivovom oleji. Vínny ocot krátko povaríme s koreninami. V mise zmiešame šalotku, vínny ocot s koreninami, bylinky, fazuľu, jogurt a rozdrobenú fetu, dochutíme prelisovaným cesnakom a podľa potreby osolíme.
  4. Marinované mäso osolíme, okoreníme, napicháme na ihly, grilujeme 5 až 7 minút z každej strany a potierame olejom.Recepty sú z knihy Laciho Hornáčka: Sedem chutí piva (Slovart)

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, red

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!
Bojnický zámok
Keď prídete cez leto do Bojníc, ostanete prekvapení: Plánujú zmeny
K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí
(ilustračné foto)
Ovocinári sú ako na ihlách, nič nie je isté: Tŕpnu pred rozhodujúcou nocou!
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81). Vdova Majka je zlomená.
Foto
Pohreb Dušana Grúňa († 81): Užialená vdova Majka je v koncoch, bolestivý ODKAZ manželovi pri truhle
Ilustračné foto
Príde to, na čo všetci čakali: Pripravte sa, začne to už cez VÍKEND!
Benátky začali skúšobne vyberať vstupné do mesta.
Chystáte sa do obľúbenej turistickej destinácie? Pripravte si peňaženky! Tu sa nedostanete zadarmo
Bratislavskí policajti oživovali muža v bezvedomí.
Silné video, išlo o SEKUNDY: Petržalskí policajti vrátili muža medzi živých!