Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.07.2021 09:10 | Šport | OH Tokio 2020 | Slováci
Foto

Medailové nádeje mixu sa rozplynuli: Slovenským stolnotenistom vystavil stopku rumunský pár

Medailový sen sa rozplynul hneď v prvý deň olympiády a s ním aj vytúžená odmena za niekoľkoročnú prácu.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Len veľmi krátko trvala spoločná zápasová premiéra slovenskej dvojice Ľubomír Pištej, Barbora Balážová v stolnotenisovom olympijskom turnaji v Tokiu.

Úradujúci vicemajstri Európy z Varšavy prehrali v osemfinále miešanej štvorhry s rumunským párom Ovidiu Ionescu, Bernadette Szőcsová za 35 minút 1:4 (-8, -8, 12, -4, -9).

Od zaradenia mixu do programu hier v Tokiu v roku 2017 sa slovenský stolnotenisový pár Barbora Balážová, Ľubomír Pištej sústredil vo veľkej miere práve na túto disciplínu.

Medaila im na veľkých turnajoch unikala pomedzi prsty až do tohto júna, keď sa ovenčili striebrom na majstrovstvách Európy vo Varšave. Vysoké rebríčkové postavenie i dobrú formu chceli potvrdiť práve pod piatimi kruhmi.

Tam sa kvalifikovalo 16 najlepších párov. Slováci boli piati nasadení a pred úvodným osemfinále mohli očakávať viacerých priaznivých súperov. Nestalo sa, žreb im určil najlepšie postavených z druhej osmičky Rumunov Bernadette Szőcsovú s Ovidiom Ionescom.

Ak by cez úvodnú prekážku prešli, čakala by ich tá najťažšia v podobe najvyššie nasadených Číňanov Liou Š'-wen a Sin Sü. Slováci sa však tak ďaleko nedostali. V sobotu, pri Pištejovej premiére pod piatimi kruhmi, podľahli Rumunom 1:4 na sety.

"Mali sme trochu smolu pri žrebe, ale dnes boli určite lepší. Čakal som vyrovnaný zápas 50 na 50, no dnes nás, bohužiaľ, takticky prevýšili. Čo sa dá robiť," povzdychol si Pištej, ktorého mrzela najmä nevyužitá práca za uplynulé roky.

"Pre nás to nebolo 1. kolo na turnaji. Hrá tu len šestnásť najlepších párov, takže to bolo akoby ´piaty rok kolo´."

Rumuni predviedli v zápase kvalitný výkon po taktickej stránke, dokázali eliminovať hru Balážovej a v rozhodujúcich momentoch mali o chlp presnejšie údery. Balážová s Pištejom v piatom sete síce stiahli z 5:10 na 9:10, ale Ionescu následne premenil mečbal.

"Na konci viedli už 10:5, my sme dotiahli na 9:10, ale škoda, že Ionescu nakoniec trafil ten bekhend. Zase by možno mohli znervóznieť, no celkovo to musím zhodnotiť, že dnes boli lepší," uviedol Pištej.

Tridsaťsedemročný reprezentant cestoval do Tokia so zraneným kolenom, s ktorým odohral aj "strieborné" ME. Lekári slovenskej výpravy ho dokázali na sobotňajší duel pripraviť a natrhnutý meniskus, natrhnutý väz v kolene mu problémy nerobili.

"Úplne bez obmedzení, hral som normálne svoj štandard. Možno aj lepší priemer. Koleno absolútne neovplyvnilo zápas," uviedol pre TASR.

Po olympiáde sa mal pôvodne podrobiť operácii, no momentálne je spôsob liečby otvorený: "Jeden doktor ma chcel operovať na druhý deň, druhý Branislav Delej, čo je tu s nami, mi povedal, že uvidíme, ako sa to bude chovať. Možno to pôjde aj bez operácie."

Jeho partnerka bola po prehre veľmi sklamaná a sypala si popol na hlavu.

"Posledné turnaje sme hrali veľmi dobre. Ja som hrala v mixe uplynulé podujatia vynikajúco, čiže ma to strašne mrzí, pretože z mojej strany to bol dnes podpriemerný výkon."

Pre TASR priznala, že jej zápas nevyšiel, navyše súperi dobre prečítali jej hru a našli na ňu recept:

"Nesadol mi, v prvom sete zavážila nervozita, síce to opadlo, no strašne ťažko sa mi chytalo. Pritom som celý zápas myslela pozitívne, ale absolútne som sa do toho nevedela dostať. Ako povedal Ľubo, takticky to zvládli lepšie a musím povedať, že mňa totálne vyšachovali z našej hry."

Balážová musí rýchlo hodiť trpkú prehru za hlavu, v Tokiu ju totiž čaká ešte dvojhra. Verí však, že pod olympijskými kruhmi dostane šancu zabojovať aj s Pištejom: "Myslím si, že sa nemáme za čo hanbiť. Patríme sem a treba dúfať, že v Paríži to bude lepšie."

Viac k téme:
Diskusia /
Autor: © Nový Čas, TASR, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Obnovia sa kontroly na hraniciach Česka a Slovenska? Rakušan podotkol jednu vec
Ilustračné foto
Ukrajina o havárii ruského bombardéra: Slová o POMSTE! Mal ostreľovať tieto mestá
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Desivá nehoda cestou do školy: Auto s maturantkami sa prevrátilo! Zasahovali záchranári
Félix (22) sa dočká nového a omnoho väčšieho výbehu.
Váš Tip
Dojaté chovateľky aj návštevníci: Medveď Félix z bratislavskej ZOO spravil prvé krôčiky v novom výbehu! Sledujte to
(ilustračné foto)
Akého najvyššieho veku sa dokážeme dožiť? Tak toto číslo by ste neuhádli!
Biely dom (ilustračná fotografia).
Vedeli USA o Izraelskom útoku na Irán? Šéf americkej diplomacie sa odmietol vyjadriť
Český prezident Petr Pavel.
Petrovi Pavlovi pribudlo na tvári krvavé zranenie! Ako sa to stalo? Strohá odpoveď hlavy štátu
Nehoda na bratislavskej D2: Tunel Sitina sa uzatvára! Tvoria sa kolóny
Bývalí partneri sa stále majú v zuboch.
Soukup a Hanychová: Drsná HÁDKA na ulici! Keď vyšiel Agátin muž, milionár sa nezdržal a... Fúha!
Ilustračné foto
Na Slovensko zavíta svetoznámy reťazec: Môžete sa tešiť na TIETO dobroty! To však nie je všetko
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Von der Leyenová sa obula do Ruských manévrov: Na toto využívajú Putin a jeho spojenci migrantov!
Spojenými arabskými emirátmi sa prehnali silné búrky.
Foto
Zúfalá situácia v Dubaji: Z masívnych záplav sa stále spamätávajú! Čo si letisko nachystalo pre cestujúcich?