Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.07.2021 12:09 | Správy | Domáce správy
Foto

Predstavitelia koalície to už nevydržali: Drsné odkazy na účet protestujúcich!

Niekoľkí predstavitelia vládnej koalície odsúdili piatkový protest pred budovou parlamentu. Tvrdia, že občania majú právo protestovať, no odmietajú násilie.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii
Podpredseda Národnej rady (NR) SR Gábor Grendel (OĽANO) uviedol, že protesty sú v poriadku, ak nedochádza k fyzickým útokom. Poslanec Radovan Sloboda (SaS) upozornil na porušovanie zákona o zhromažďovacom práve.

"Protestovať je právo, no dá sa to aj pokojne a nenásilne. A nie, nezmeníme názor a zákon o verejnom zdraví podporíme. Nikoho nediskriminuje, naopak, pomáhame ekonomike. Očkovanie je zodpovednosť," skonštatoval na sociálnej sieti poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí). Šéfka Za ľudí a ministerka investícií Veronika Remišová takisto odsúdila agresívne prejavy na demonštrácii pred parlamentom. "Plne rešpektujem právo občanov pokojne demonštrovať, v demokratickej spoločnosti je však neprípustné, aby demonštrácie sprevádzalo násilie a porušovanie zákona," uviedla v stanovisku.

Sloboda vyhlásil, že agresivita a násilie na demonštráciách sú za čiarou. "Rázne odsudzujem priebeh dnešného protestu pred parlamentom. Rešpektujem právo občanov pokojne demonštrovať, ale je neprípustné, aby sa demonštranti snažili násilím dostať do budovy parlamentu," napísal na sociálnej sieti.

Upozornil, že podľa zákona o zhromažďovacom práve sú zakázané zhromaždenia v okruhu 50 metrov od budov zákonodarného zboru alebo od miest, kde tento zbor rokuje. "Nerozumiem, či polícia nezvládla túto situáciu, ale je skutočne za čiarou, aby do poslancov sácali či verbálne na nich útočili len pre to, lebo má niekto iný názor na očkovanie," dodal. Poslanec dodal, že stojí za novelou zákona, ktorá má zohľadniť očkovanie.

"Sloboda prejavu a sloboda zhromažďovania je ústavou garantované právo každého. Pre aktuálne vládnuce strany to môže byť akékoľvek nepríjemné, kým sú opačné názory vyjadrené len slovami a nie fyzickými útokmi, je to v poriadku. Sedím v rokovacej sále a zdá sa mi, že všetci poslanci sú tu, a teda vo výkone mandátu im nebolo zabránené," skonštatoval na sociálnej sieti Grendel.

Stovky ľudí protestujú od piatka rána pred vstupom do budovy NR SR v Bratislave. Žiadajú, aby v parlamente nebola prijatá novela zákona, v rámci ktorej by sa malo pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz. Odmietajú očkovanie proti ochoreniu COVID-19.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke pápež František.
Pápež František prijal vo Vatikáne hlavu štátu: Akej téme sa venovali?
Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Váš Tip
Kiks sebavedomého Nikodýma pred Slovenskom: Chcel predviesť vedomosti, namiesto toho strelil hlúposť!
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Pohroma v krajine: Voda už zabila najmenej 155 ľudí! Hrozné, čo sa tam deje
Macronove výzvy znejú jasne: Európa nie je nesmrteľná! Upozornil na ruskú hrozbu
Dmitrij Peskov.
Mrazivé slová Peskova: Ukrajine nepomôžu už ani USA! Ani TOTO nezmení výsledok konfliktu
Foto
Je to oficiálne vonku: Bátovská Fialková prehovorila o svojej budúcnosti
European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
Podpláca Rusko europoslancov? Parlament je zhrozený! Treba urýchlene konať
Foto
Attila Végh pocíti odklon sponzorov: O koľko peňazí príde na reklame?
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!
Negotiation between Hungary and European Union. Hungarian and European flags in background.
Je demokracia Maďarov v ohrození? Europoslanci po obavách začali konať