Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.07.2021 17:36 | Správy | Domáce správy

Hygienici odkazujú Slovákom: Rádioaktívne prvky v našich termálnych vodách? Prekvapivá pravda

Prítomnosť rádioaktívnych prvkov v geotermálnej vode, ktorú dlhodobo využívalo Termálne kúpalisko v Podhájskej, znepokojila verejnosť.

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR zverejnilo, že vo vode z vrtu v Podhájskej sú prítomné niektoré rádioaktívne prvky v takom rozsahu, ktorý viacnásobne prekračuje zdravotné limity. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR ubezpečuje občanov, že nie je žiadny dôvod na paniku.

„V súvislosti s medializovanou témou rádioaktívnych prvkov v termálnych vodách si dovoľujeme konštatovať, že ich prítomnosť v termálnych vodách je prirodzená a závisí od geologického podložia, z ktorého sa termálna voda získava. Vzhľadom na to, že prítomnosť rádioaktívnych prvkov sa v termálnej vode predpokladá, v súčasnosti národná ani európska legislatíva nestanovuje kritériá na hodnotenie prítomnosti rádionuklidov v termálnych vodách určených napríklad na kúpanie,“ skonštatovala hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

ÚVZ zároveň uviedol, že v spojitosti s geotermálnou vodou sa informovalo o rádiologických ukazovateľoch, ktoré sú definované pre pitnú vodu, prírodnú minerálnu vodu alebo pramenitú vodu určenú na ľudskú spotrebu. „Tieto rádiologické ukazovatele nie sú definované pre podzemnú geotermálnu vodu. Chceli by sme upokojiť verejnosť a uviesť, že ani v prípade pobytu ľudí v termálnom kúpalisku a náhodného požitia termálnej vody z kúpaliska z uvedeného vrtu sa nepredpokladá ohrozenie ich zdravia,“ uviedla Račková.

Stanovisko ÚVZ potvrdzuje aj Viktor Goliáš z Ústavu geochémie, mineralógie a nerastných zdrojov Karlovej univerzity v Prahe. „Z hľadiska minerálnych vôd, ku ktorým Podhájska určite patrí, je rádioaktivita vnímaná ako pozitívna zložka, ktorá pôsobí liečivo. Panika je určite zbytočná,“ zverejnila vyjadrenie odborníka obec Podhájska, ktorá je prevádzkovateľom kúpaliska.

Na potrebu ochrany zdravia občanov poukázal aj premiér Eduard Heger (OĽANO). „Rozhodnutie o zatvorení termálnych bazénov nie je ľahké. Je to však rozhodnutie na základe parametrov vody. Najdôležitejšie je, aby sme ochránili zdravie občanov. To je primárne kritérium, ktoré musíme brať do úvahy," priblížil predseda vlády.

„Máme záujem, aby Podhájska mohla fungovať v čo najbežnejšom režime. Ak by sa ukázalo, že sa tam falšovali čísla a že ľudia sa chodili veselo kúpať do rádioaktívnej vody, tak s tým niečo musíme robiť. Budeme pripravení poskytnúť akúkoľvek pomoc tomuto regiónu, pretože si uvedomujeme, že je veľkým zdrojom pracovných miest. Prioritné musí byť zdravie," povedal minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

ÚVZ ubezpečuje verejnosť, že regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) pravidelne vykonávajú na kúpaliskách štátny zdravotný dozor a pri kontrolách sa striktne riadia platnou legislatívou, ktorá stanovuje parametre kvality vody vhodnej na kúpanie. „Ubezpečujeme tiež, že RÚVZ povoľujú prevádzku iba tých kúpalísk, ktoré tieto parametre kvality vody spĺňajú. Legislatíva okrem rozsahu a frekvencie vyšetrenia kvality vody, limitných hodnôt ukazovateľov kvality vody stanovuje i požiadavky na vybavenie a prevádzku prírodných kúpalísk, biokúpalísk a krytých a nekrytých umelých kúpalísk, ktoré je povinný prevádzkovateľ zabezpečiť,“ potvrdila Račková.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!