Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.07.2013 13:28 | Správy | Zahraničné správy

Svedkovia strašnej nehody vlaku v Španielsku: Hrôza! Všade boli mŕtve telá!

Miestni ľudia boli prví pri vykoľajenom vlaku v Španielsku, v ktorom zahynulo 78 ľudí a vyše 140 sa zranilo. Opísali hrôzu, ktorú videli na vlastné oči.

Neuveriteľný dôkaz ľudskosti a schopnosti pomáhať predviedli miestni ľudia z Galície, kde sa vykolajil rýchlovlak Alvia. Keďže sa im naskytol hrozný pohľad na rozdrvené vagóny, nikto z nich nezaváhal a okamžite začali konať. Rozbíjali okná a vyslobodzovali zranených. Ďalší okamžite zháňali prikrývky, ktoré kládli na telá mŕtvych. Ostatní sa postavili do radu v nemocnici a darovali krv, o ktorú lekári prosili... Objavili sa aj prvé zábery z kamery, ktorá zachytila nehodu vlaku.


Niektoré budovy na predmestí Santiaga de Compostela stoja len desiatky metrov od železničnej zákruty, v ktorej sa vykoľajila súprava idúca rýchlosťou vyše 180 kilometrov za hodinu. "Videla som, ako sa blíži ohromné torpédo prachu a hluku. Mala som pocit, že ten vlak sa rúti rovno na mňa a začala som utekať," povedala denníku El País obyvateľka domu neďaleko trate María.

Servírka z blízkeho baru zase opisovala, ako jej pri zavolaní na tiesňovú linku najskôr nechceli uveriť, že sú všade okolo mŕtve telá.

Po prvotnom šoku však ľudia z okolia vyrazili k miestu nehody a pomáhali, ako sa dalo. S pomocou kameňov a železných predmetov začali rozbíjať okná a vyslobodzovať von ľudí uväznených vo vagónoch, z ktorých sa nedalo dostať cez zdeformované dvere. Záchranári síce miestnych ľudí nepúšťali k horiacej časti vlaku, avšak inde im ich spolupráca prišla vhod. "Vytiahli sme oknom dvoch mužov, ktorí cestovali z Valladolidu," povedal denníku La Voz de Galicia José Luis, ktorý býva necelý kilometer od miesta nehody.

Aj vďaka ich pomoci sa do miestnych nemocníc dostalo vyše 140 zranených. Niektorí s ťažkými zlomeninami, iní v bezvedomí. Okolo 20 z nich zostáva v kritickom stave.

Ľudia tiež nosili k spleti dymiaci vagónov a mŕtvych tiel prikrývky a pitnú vodu, ďalší stáli v radoch v miestnych nemocniciach, aby darovali krv, o ktorú lekári naliehavo požiadali.

Vlakové nešťastie, pri ktorom zomrelo najmenej 78 ľudí, bolo hrozným zážitkom aj pre väčšinu profesionálnych záchranárov. "Prichádzam z pekla. Nedokážem ani povedať, či to, čo horí, je zadná lokomotíva alebo vagón alebo čo," citoval denník ABC Jaimeho Tizóna, jedného zo zasahujúcich hasičov.

Zúfalí príbuzní cestujúcich stále volajú na infolinky a zisťujú, v akom stave sú ich blízki. Identifikovať všetky obete sa podľa úradov doteraz nepodarilo.

Cestujúci, ktorí mali to šťastie a prečkali nehodu bez väčšej ujmy, opisovali médiám prvé chvíľky po nehode ako úplný chaos. Že by sa mohol vykoľajiť jeden z najmodernejších vlakov na španielskej železnici si vraj málokto vedel predstaviť. "Ľudia sa dokonca pýtali, či nevybuchla bomba, pretože bol deň svätého Santiaga a večer boli ohňostroje. Bolo to šialené. Kým som sa dostal von, vytiahli najmenej desať mŕtvych," opísal prvé chvíle po nehode serveru 20minutos.es cestujúci Alén Pérez.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Splnili sme sľub, vyhlásil Fico: Seniori si po novom prilepšia k dôchodku
Na snímke minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kysucká diaľnica D3: Minister Ráž tvrdí, že stavať by mohli budúci rok
Radko Urbanyak
Foto
Spoznávate tohto malého chlapca? Z barmana sa stal televíznou hviezdou! Teraz vystupuje na obrazovkách
Kate diagnostikovali rakovinu začiatkom roka.
William prelomil mlčanie o ťažko chorej Kate: SĽUB, z ktorého sa tisnú slzy do očí
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Pátranie so smutným záverom: Mladučká Ukrajinka († 14) si mala siahnuť na život
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Aktualizované
Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 635 miliónov eur
(ilustračné foto).
Súdna rada rešpektuje právo na kritiku: Účelové výzvy na stíhanie sudcov však považuje za neakceptovateľné
Richard Rybníček
Únia miest Slovenska: Vláda schválila dokument, ktorý vynechal niektoré samosprávy
Na snímke poslanec NRSR Branislav Gröhling (SaS)
Zákon k situácii s medveďmi je podľa Gröhlinga nebezpečný: Tvrdí, že rieši aj vlky a rysy
(ilustračné foto)
Školáčky zažili horor: Útočník na ne vytiahol nôž! Pozrite sa, čo im spôsobil
Rezort kultúry sa ohradzuje voči lživým tvrdeniam o kaštieli v Budmericiach.
V Budmericiach sa šíri, že Šimkovičová chce kúpiť kaštieľ: Ministerstvo kultúry reaguje!
Videá potvrdzujú, že iránske rakety a drony zasiahli ciele v Izraeli.
Veľmoci si povedali dosť: Uvalia rozsiahle sankcie po útoku na Izrael!