Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.07.2013 11:00 | Správy | Domáce správy

Poradca Kaliňáka a bývalý šéf tajných policajtov Minich: Ako predal byt a kúpil rodinný dom?!

Čachre s nehnuteľnosťami?! V čase, keď bol Robert Kaliňák prvýkrát ministrom vnútra, Ľubomír Minich šéfoval tajným policajtom v odbore zvláštnych operatívnych činností (OZOČ).

S manželkou vlastnil byt v bratislavskom Prievoze. Na úver si kúpili dom v rovnakej mestskej časti a byt predali Minichovmu synovi z prvého manželstva. Keď na jeseň 2010 na súde v kauze bytová mafia zazneli podozrenia o tom, že ako šéf tajných policajtov dostával zisk z trestnej činnosti, bol už Minich v civile. Časť jeho pôvodného bytu potom získali do daru jeho ďalší blízki.

„Peniaze som sústreďoval v bytoch, ktoré slúžili aj ako kancelárie, kde sa viedla presná evidencia. V roku 2008, keď sa menili koruny na eurá, bolo trestnou činnosťou zozbieraných 1 970 000 korún, ktoré som osobne odovzdal riaditeľovi OZOČ-u,“ vypovedal na súde na jeseň 2011 Jozef Drag, hlavný obžalovaný v kauze bytovej mafie. V prípadoch miliónových podvodov s pozemkami je kľúčovým svedkom.

Na základe jeho výpovedí polícia stíha desiatku osôb. S tajnými policajtmi Drag najskôr spolupracoval ako informátor, potom sa stal agentom kriminálneho spravodajstva. Tvrdil, že ho pri podvodoch s nehnuteľnosťami riadili šéf OZOČ-u Minich alias Zeus a spravodajský dôstojník s prezývkou Charlie. Ako sa neskôr ukázalo, podľa zdroja Nového Času prebratie peňazí sa nikdy a nikde v žiadnom oficiálnom dokumente OZOČ-u neobjavilo.

Tvrdeniami Draga sa zaoberala policajná inšpekcia. Nový Čas získal informácie, že podľa svedkov Drag pred zmenou meny Minichovi peniaze odovzdal v reštaurácii v Prievoze pred ďalšími osobami, a tie to pri výsluchu aj inšpekcii potvrdili.  Ministerstvo celé mesiace tvrdilo, že nemôže o výsledku preverovania inšpekciou informovať, lebo vec podlieha režimu utajenia.

Keď sa Nový Čas začal zaujímať o Minichov prevod nehnuteľností, z tlačového odboru odpísali: „Vyšetrovateľ vykonal úkony ohľadne možného podozrenia zo spáchania prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ktorého sa mal dopustiť príslušník OZOČ-u tým, že mal dávať pokyny Jozefovi Dragovi na páchanie ekonomickej trestnej činnosti a takto získané peniaze si mal od neho prevziať. Vec bola odmietnutá, lebo nebol zistený dôvod na začatie trestného stíhania.“

Presťahoval sa

Minich s manželkou Janou v decembri 2009, teda rok po tom, ako podľa Draga prevzal peniaze z trestnej činnosti, predali svoj byt synovi z prvého manželstva Filipovi. „Kúpil som ho za trhovú cenu prostredníctvom hypotéky a ručiteľa,“ povedal Filip Minich, s tým, že „všetky transakcie sú legálne a legitímne“. Na jeseň 2011 odzneli Dragove slová na súde a dostali sa na verejnosť.

(pre zväčšenie kliknite)

Časť bytu v tom čase dostala do daru Viera Vilinovičová, Filipova matka, a časť jej súčasný manžel Kamil Vilinovič. „Časť bytu sme nadobudli darom s tým, že sme vyplatili hypotéku, ktorou bol zaťažený,“ vysvetlila Vilinovičová. „Spôsob nadobudnutia svojho majetku som nemal nikdy problém kompetentným orgánom, nie vám, vydokladovať,“ odpísal na otázky Nového Času Ľubomír Minich.                 

Kto je Ľubomír Minich?

Ľubomír Minich sa stal policajtom v marci 1982. Rady mužov zákona oficiálne opustil na vlastnú žiadosť v marci 1997, potom pracoval v tajnom odbore pod krycím menom. Za prvého ministrovania Kaliňáka dostal flek riaditeľa tajného odboru (OZOČ). Po príchode Daniela Lipšica už skutočne odišiel do civilu. Keď sa Kaliňák na ministerstvo vrátil, urobil z Minicha svojho poradcu za 2 890 eur mesačne.

Takto to vidí Kaliňák


  • prečo som si Minicha vybral za poradcu, nepoviem
  • na súkromné záležitosti štátneho zamestnanca sa pýtať nemôžem
  • otázky Nového Času na prípad prevodu Minichovho majteku vychádzajú z výpovede podozrivého z páchania organizovanej kriminality
  • ak má niekto podozrenie, že bola spáchaná trestná činnosť, mal by sa obrátiť na príslušné orgány
  • majetkové pomery štátnych zamestnancov, ktorí nie sú verejní činitelia, skúma tak ako v prípade iných občanov finančná polícia na základe podnetu
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Diváci ho poznajú ako nekompromisného kuchára z relácie Na nože.
Foto
Roky driny sa Martinovi Novákovi vyplatili: Vyšvihlo šéfkuchára ocenenie až na prvé miesto?
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vľavo a vpravo ruský prezident Vladimir Putin.
Rusko sa pripravuje na americkú pomoc pre Ukrajinu: Tvrdšie útoky! Peskov neváhal potvrdiť, čo chystajú
Touto fotkou s priateľom Martinom oznámila Benčičová, že je v druhom stave.
Foto
Tenistka Benčičová oznámila radostnú správu: Som mama!
(ilustračné foto)
Festival sa zmenil na nočnú moru: Stovky nakazených! Vypuknutie epidémie?
(ilustračné foto)
Z lietadla plného ľudí sa odrazu začalo dymiť! Takto to dopadlo
ÚS preskúma ústavnosť núdzového stavu, dostal dve podania (ilustračné foto).
Aktualizované
Ústavný súd si posvieti na zmeny zákona ešte z minulého roka! O čo ide?
Tehotná žena potrebovala pomoc. (Ilustračné foto)
Váš Tip
Hrozivý pohľad na tehotnú ženu v Bratislave: Okoloidúci museli privolať políciu!
Vera Wisterová(46)
Foto
Ako hodnotí Vera Wisterová svoje mamičkovské povinnosti? Extrémna sebakritika: Za toto si zaslúžim diplom!
(ilustračné foto)
Poslanec mal udrieť svojho kolegu: Suspendovali ho! Podajú trestné oznámenie?
Manželia vedia, že príde koniec.
Foto
Martina sa stará o smrteľne chorého manžela: Pred eutanáziou zistili, že čakajú bábätko
V Kolároviciach sa prevrátil muž s traktorom
Foto
Mrazivé FOTO nešťastia pri Bytči: Muž sa prevrátil s traktorom a UVIAZOL pod ním! Zasahovať musel vrtuľník
Danko je zamilovaný do blondínky, ktorá je o 23 rokov mladšia.
Danko o zákone o neziskových organizáciách: Verím, že nás Smer aj Hlas v tomto podporia