Utorok 28. 9.
Václav
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.07.2021 00:00 | Správy | Domáce správy

Polievky môžu byť aj letné a osviežujúce: Vyskúšajte naše 4 recepty

V horúcom lete je ten pravý čas pochutnať si na ľahkých polievkach, ktoré môžeme podávať teplé aj studené.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Ich výhodou je aj to, že pripraviť ich nezaberie veľa času. Prinášame vám dávku inšpirácie na gurmánske letné polievky.

 

Krémová cviklová polievka

Otvoriť galériu
Krémová cviklová polievka
Zdroj: getty images

Potrebujeme:

- 500 g čerstvej cvikle

- 1/2 lyžičky cukru

- 1 lyžičku soli

- 1 šalátovú uhorku

- 1 l acidofilného mlieka alebo kefíru

- 200 g kyslej smotany

- 4 natvrdo uvarené vajcia

- 1 PL kôpru

Príprava

1. Cviklu ošúpeme, nakrájame na centimetrové kocky a dáme do kastróla. Ochutíme cukrom a soľou, zalejeme do polovice výšky vodou, zakryjeme a pomaly varíme domäkka (30 - 45 min.). Uvarenú cviklu necháme vychladnúť.

2. Uhorku ošúpeme, prekrojíme na polovice a lyžicou odstránime semienka. Zvyšok nakrájame na kocky. 3. V mise zmiešame mlieko, smotanu, 1/2 lyžičky soli a nasekaný kôpor. Pridáme uvarenú cviklu aj s vývarom, nakrájanú uhorku a premiešame. Ak treba, dochutíme soľou a citrónovou šťavou. Necháme 2 hodiny v chladničke, na tanieroch ozdobíme vajíčkom natvrdo.

Kyslá polievka z nakladačiek

Otvoriť galériu
Kyslá polievka z nakladačiek
Zdroj: getty images

Potrebujeme:

- 2 kuracie stehná

- 1 veľkú mrkvu

- 1 petržlen

- 1/4 menšieho zeleru

- 1 strúčik cesnaku

- 1 cibuľu

- soľ

- mleté čierne korenie

- nové korenie

- bobkový list

Okrem toho

- 1 pohár kyslých uhoriek

- 4 zemiaky

- hrsť čerstvého kôpru

Príprava

1. Kuracie stehná vložíme do hrnca spolu s mrkvou, zelerom, petržlenom, cibuľou, strúčikom cesnaku a všetko zalejeme studenou vodou. Pridáme koreniny a všetko spolu privedieme k varu a na miernom plameni povaríme zhruba 90 minút.

2. Medzitým uhorky zlejeme (nálev odložíme bokom) a postrúhame na väčšom strúhadle. Zemiaky očistíme a pokrájame na kocky. Kôpor nasekáme nadrobno. Pomocou dierkovanej naberačky z vývaru vyberieme mäso, zeleninu i koreniny a pridáme doň zemiaky, ktoré uvaríme takmer do mäkka.

3. Potom do polievky pridáme uvarenú mrkvu, petržlen i vykostené kuracie mäso, ktoré sme pokrájali na kocky. Keď sa začne opäť variť, prisypeme nastrúhané nakladačky, ochutnáme a podľa potreby dochutíme nálevom alebo dosolíme. Nakoniec pridáme posekaný kôpor a ešte povaríme.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: red, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.


KĽDR odpálila do mora bližšie neurčenú strelu: Japonsko má jeden odhad
USA sú pripravené stretnúť sa so Severnou Kóreou: Nestanovili žiadne podmienky
Stoltenberg vyjadril svoje obavy: Čína nie je protivníkom NATO, ale...
Posádka rakety Blue Origin: Bude jej súčasťou kapitán Kirk zo Star Treku?
Poľsko chce predĺžiť výnimočný stav na hranici s Bieloruskom: Vážny dôvod
ČR kúpi z Izraela raketový systém protivzdušnej obrany: Vrazí do toho veľký balík
Má po chlebe! Speváka R. Kellyho uznali vinným: Otrasné, čo mal robiť niekoľko rokov
Kuba si vyrobila vlastné vakcíny proti koronavírusu: Začala ich komerčne vyvážať
Rázny krok: Tri poľské vojvodstvá zrušili vyhlásenia zamerané proti LGBT ľuďom
Fico sa sťažoval Čaputovej na situáciu vo vláde: Rázne vyjadrenie prezidentky ho schladilo
WHO zostavuje nový tím expertov: Znova bude vyšetrovať pôvod koronavírusu
Cehlárik strelil jediný gól svojho tímu: Nádherná presilovková akcia!