Streda 22. 9.
Móric
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.07.2021 16:32 | Správy | Servis | Lifestyle

Pri letnej grilovačke musíte byť obozretní: Pozor na kontamináciu! Tipy odborníčky, ako si ušetriť problémy

Počas letnej grilovačky je potrebné dať si pozor na to, aby bolo jedlo pripravené kvalitne.

Ako TASR upozornila Natália Šranková z odboru podpory zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave, nesprávnou prípravou môže byť takéto jedlo zdraviu škodlivé. Na to, aby bolo čo najzdravšie, je potrebné dodržiavať viacero zásad.

Poukázala na to, že pri grilovaní dochádza k odkvapkávaniu tuku z jedla, pričom kvapky tuku padajú na rozhorúčené uhlie a horia. "Výsledný dym obsahuje polycyklické aromatické uhľovodíky a tým, že dym následne stúpa späť k mäsu, dochádza k jeho kontaminácii. Tieto látky majú rakovinotvorné účinky. Navyše vystavením potravín bohatých na bielkoviny (mäsa a rýb) vysokému teplu (nad 100 stupňov Celzia) vznikajú heterocyklické amíny, ktoré taktiež majú rakovinotvorné účinky," uviedla.

Je preto podľa odborníčky dôležité dbať aj na dĺžku grilovania. Bezpečnejšie je mäso nakrájať na menšie alebo tenšie porcie, aby sa pripravilo za kratší čas, ale aby sa popritom stihlo dostatočne tepelne upraviť. Pri otáčaní je dobré mäso otočiť bez toho, aby bolo prepichnuté, napríklad použitím kliešťov alebo lopatky namiesto vidličky.

Potenciálne karcinogény v mäse je možné znížiť použitím fólie s perforovanými otvormi alebo špeciálnej dosky, ktoré možno vložiť do grilu medzi žeravé uhlíky a mäso a ktoré zároveň slúžia ako ochranná bariéra. Tvorbu karcinogénov obmedzí aj marinovanie jedla pred varením.

Je dobré podľa možností vyhnúť sa kupovaným marinádam a vopred marinovaným mäsám. Vhodnejšie sú s nízkym obsahom soli a s olivovým alebo repkovým olejom. Marinády s bylinkami (rozmarín, oregano, tymián) a cesnakom obsahujú antioxidanty a zabraňujú tvorbe nebezpečných látok v grilovanom mäse. Všetky marinované potraviny treba uchovávať v chladničke.

Pred samotným grilovaním je potrebné mäso osušiť. Treba si dať pozor na dĺžku marinovania a nemarinovať mäso pridlho. Grilovať možno nielen mäso a ryby, ale aj zeleninu a ovocie. Chýbať by nemala ani bohatá zeleninová príloha.

Vnútornú teplotu mäsa možno kontrolovať pomocou teplomeru. Taktiež je potrebné dávať pozor na hygienu. Je dôležité mať kvalitný a očistený gril. "Akékoľvek zdravé grilovanie by bolo neúčinné, ak by sa pripálená usadenina na grile preniesla na jedlo. Navyše zvyšky častí mäsa a tuku po zahriatí by znovu začali horieť, kvapkať a dymiť. Surové mäso a ryby uchovávajte oddelene od zeleniny a iných potravín a hotové grilované jedlá ukladajte na čisté taniere, nie na tie, ktoré ich držali, keď boli surové," doplnila odborníčka.

Potrebné je dať si pozor na frekvenciu grilovania. "Grilovať počas sezóny je prijateľné dvakrát za týždeň, pokiaľ je človek zdravý, aby pečeň nebola priveľmi zaťažovaná a mohla nebezpečné látky spracovať a následne ich telo vylúčiť z organizmu," dodala Šranková.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.


Lisa (40) si myslela, že je na dieťa už stará: Tri dni pred svadbou sa jej obrátil život hore nohami
Osudná chyba: Djokovič stratil kalendárny Grand Slam na olympiáde, myslí si expert
Bývalý šéf operatívcov NAKA Kaľavský v putách: Padlo obvinenie
Slováci sú v dodržiavaní opatrení stále nedisciplinovaní: Koľko porušení zistili policajti?
Ďalšia nehoda na MS v cestnej cyklistike: 17-ročnú Rakúšanku zrazil autobus!
Hotelieri na Slovensku sú zúfalí: Druhý rok pandémie je ešte horší ako predošlý!
Bývalí reprezentanti Jančula a Majoroš sa zhodli: Schranz bude kráľom strelcov!
Gröhling sa naďalej prihovára učiteľom, aby zvážili vakcináciu: Momentálne je to jediná cesta
Nešťastie pri Vojanoch: Vodičovi († 47) náhle zlyhalo srdce, auto skončilo vo zvodidlách
Foto
Unikátne svadobné zábery! Neuveriteľné, s čím súhlasili mladomanželia: Grétka a Dávid si vyznali lásku pod vodou
Foto
Pikantné priznanie českej zápasníčky MMA: Sex? Aj dve hodiny pred zápasom!
Povinné očkovanie na Slovensku z pohľadu Lengvarského: Minister to povedal na rovinu