Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.07.2021 15:23 | Správy | Domáce správy

Sulík sa postavil proti zvyšovaniu daní: Toto považuje za chybu

Deficit štátneho rozpočtu vrátane štrukturálneho deficitu dosiahol v časoch pandémie nového koronavírusu obrovské rozmery a nevyhnutnosťou budú masívne kroky smerom ku konsolidácii verejných financií.

Napriek tomu bude SaS vetovať akékoľvek zvyšovanie daní vrátane návrhov na zvyšovanie DPH. V diskusii v TASR.TV to povedal predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík. „Máme veľmi jasne stanovené, čo sú naše červené línie. Sú to povinné kvóty na migrantov a vyššie dane,“ odpovedal Sulík na otázku, aké limity má ambícia SaS pôsobiť vo vláde Eduarda Hegera (OĽANO) až do konca riadneho volebného obdobia.

Podľa Sulíka je chybou považovať zvyšovanie daní automaticky za konsolidáciu verejných financií. Naopak, niekedy sa podľa neho dá dosiahnuť vyšší výnos aj pri znížení sadzby dane. „Nebudeme súhlasiť napríklad ani s vyššou DPH. Rozpočet treba konsolidovať, takže vláda bude šetriť,“ vyhlásil Sulík. SaS by za vhodné opatrenie na podporu ekonomiky považovala úplné uvoľnenie odpisov a po konsolidácii verejných financií by sa chcela vrátiť aj k myšlienke 19-percentnej rovnej dane.

„Opakovane sme navrhli univerzálny odškodňovací zákon. Trikrát sme ho navrhli a trikrát na vláde neprešiel. Po vzniku vlády Eduarda Hegera sa nový minister financií Igor Matovič vyjadril, že si to berie na starosť,“ pripomenul Sulík. Prvých 100 dní Hegerovej vlády podľa neho ukazuje šancu na funkčné vládnutie. „Spôsob vedenia rokovaní a riešenia názorových rozdielov je omnoho pokojnejší, kultivovanejší a čo je veľmi dôležité, omnoho častejšie sa dopracujeme k spoločnému riešeniu,“ povedal.

Napriek tomu nie je proti tomu, aby sa ľudia k otázke skrátenia volebného obdobia vyjadrovali v referende. „Vždy sme hovorili, že výsledky platného referenda budeme považovať za záväzné. Teraz Ústavný súd (ÚS) SR rozhodol tak, ako rozhodol. Môj názor na to je iný, ale ja nie som ústavný expert,“ reaguje Sulík. „Zároveň ÚS SR odkázal národnej rade, že ak chceme robiť referendum, máme zmeniť ústavu,“ konštatoval Sulík s tým, že ani takýto krok SaS principiálne neodmieta. „Ale predsa nemôžeme ústavu, čo je základný zákon, meniť z večera do rána. Zriaďme pracovnú skupinu, nech pripraví návrh, ten nech ide do pripomienkového konania, na legislatívnu radu. Štandardným spôsobom, ako sa to má robiť. Ak bude návrh dobrý, radi ho podporíme,“ vyhlásil Sulík s tým, že celý proces by sa mohol stihnúť do konca roka.

Na otázku, či by SaS bola prípadne ochotná prijať do svojho poslaneckého klubu niektorých aktuálnych predstaviteľov strany Za ľudí, ak by rozhovory o budúcnosti tejto strany stroskotali, Sulík odpovedal, že je príliš hypotetická. „Jediné, čo na to môžem povedať, je, že s Máriou Kolíkovou si dobre rozumiem takisto ako s mnohými inými členmi vlády. Uvidíme, vývoj je naozaj veľmi rýchly. Neviem povedať, čo sa tohto týka, ako bude vyzerať napríklad september,“ uzavrel predseda SaS.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nestarnúca kráska. Za zvodnou Andreou Verešovou otáčali hlavy všetci prítomní
Foto
Bratislavské módne dni plné známych tvárí: Sexi TELÁ na móle i v hľadisku! Uf, bolo sa na čo pozerať
(ilustr. foto)
Gruzínska mládež vyjadrila svoj názor: K týmto hodnotám majú blízko!
Moderátorka Kvetka Horváthová
Foto
Zmena profesie? Kvetka Horváthová zavítala do výrobne... To by ste nečakali!
Izraelské vojenské vozidlá vidieť neďaleko hranice Izraela s pásmom Gazy na juhu Izraela 3. januára 2024.
Spojené arabské emiráty začali rozsiahli humanitárnu operáciu v Pásme Gazy: Obnovia aj nemocnicu!
Andrej Babiš a Monika Babišová.
História vzťahu Babišových: Ako sa zo sekretárky stala žena miliardára
Aby mohla prísť veľká zmena, najprv musia nastať malé zmeny v každom z nás.
Horoskop od veštkyne Zany: HÁDKY s polovičkou i šéfom! Jedno znamenie čaká prekvapenie
Geneva, Switzerland - April 15, 2019: United Nations sign located outside the United Nations Office in Geneva - image
OSN varuje: Hrozí nám vznik nového frontu?
(ilustračná fotografia).
Severná Kórea otestovala superveľkú hlavicu: Odpálila aj nový typ protilietadlovej strely
Na snímke nový tréner MFK Zemplín Michalovce František Straka.
František Straka chce zažiť novú výzvu: Z Michaloviec do Afriky?
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Tragédia v Keni: Záplavy a silné lejaky si vyžiadali desiatky životov
The dead body is seen lying on the ground behind a cordon tape.
Telo mladej ženy († 22) našli v opustenom kostole: Hrozivé, v akom stave bola! Svedok doteraz nevie spať
Herectvo je Milkinou veľkou vášňou.
Foto
Úprimné priznanie Emílie Vášáryovej: Bez TEJTO veci si nevie predstaviť život!