Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Pyrotechnici museli zasahovať: Na stavenisku R2 našli muníciu

Pyrotechnický prieskum na stavenisku R2 Kriváň-Mýtna potvrdil viacero nálezov munície.

Informovala o tom v utorok hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Eva Žgravčáková. "Doteraz sme v rámci prieskumu kontrolovali približne 500.000 metrov štvorcových terénu (70 percent) v rôznych častiach úseku. Objavili a identifikovali sme vysoký počet nálezov častí, úlomkov a iných zložiek munície," uviedla. "Pre značné skorodovanie nie vždy vieme presne určiť krajinu pôvodu," dodala.

Veľmi nebezpečná nevybuchnutá munícia bola objavená na jar tohto roka. Bol ňou 100 mm delostrelecký projektil nemeckého alebo ruského pôvodu s hmotnosťou približne 16 kilogramov, ktorý sa využíval v bojoch proti pechote. "Po explózii sa na obrovskej ploche rozletelo veľké množstvo malých guľôčok, ktoré ničili a zabíjali všetko v ich dosahu v okruhu až 400 metrov. Pre kaliber 100 mm sa jedná o najväčší projektil svojho určenia používaný počas bojov na území Slovenska," zdôraznila Žgravčáková.

Pri každom náleze nevybuchnutej munície kontaktuje NDS Policajný zbor (PZ) SR, ktorý na miesto vyšle hliadku a pyrotechnikov. "Tí po obhliadke odkrytého nálezu muníciu odoberú a odvezú na bezpečné zneškodnenie. K nálezom neobsahujúcim výbušnú zložku pyrotechnikov polície nevoláme a s nájdenými zvyškami nakladáme ako s kovovým odpadom," uviedla Žgravčáková a doplnila, že pyrotechnický prieskum sa robí v rámci prípravných prác výstavby rýchlostnej cesty R2 Kriváň – Mýtna.

"Zhotoviteľ úseku sa doteraz sústredil najmä na prípravné práce a projektovanie rýchlostnej cesty. Zriadené boli pomocné stavebné dvory, vytýčené inžinierske siete a vybudované prístupové cesty potrebné na sprístupnenie lesných porastov určených na výrub," spresnila hovorkyňa NDS. "V zmysle právoplatných povolení orgánov štátnej správy vykonávame aj nevyhnutný výrub lesných a mimolesných drevín. V súčasnosti je podaná žiadosť na vydanie stavebného povolenia a zároveň sa projektuje realizačná dokumentácia stavby. Stavebné práce rozbehneme po nadobudnutí právoplatnosti stavebného povolenia," uzavrela.

Začiatok trasy nadväzuje na prevádzkovaný úsek R2 Pstruša – Kriváň v dočasne upravenej križovatke Kriváň. Koniec úseku sa pred obcou Mýtna napája na rozostavaný úsek R2 Mýtna - Lovinobaňa, Tomášovce. R2 je vedená v údolí Krivánskeho potoka medzi pohoriami Slovenské rudohorie, Poľana a Javorie. Je to úsek, ktorého súčasťou bude päť kilometrov dlhá mostná estakáda v údolí Krivánskeho potoka. Motoristi po dostavbe získajú diaľničné spojenie z Bratislavy po Lučenec.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí
Jozef má najmilších podnájomníkov.
Váš Tip
Roztomilejších podnájomníkov nemá nikto: Jozef ich objavil rovno pred domom, pozrite sa aj vy!