Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Ľudia s hrôzou sledovali, čo spôsobuje búrka a prívalová voda: Vo viacerých obciach vyhlásili 3. stupeň povodňovej aktivity

Slovenský vodohospodársky podnik (SPV) eviduje sedem obcí z okresov Prešov, Sabinov a Bardejov, v ktorých v utorok 13. júla ráno platí vplyvom lokálnych zrážok v posledných dňoch vyhlásený III. stupeň povodňovej aktivity (SPA).

V okrese Prešov sú to obce Malý Šariš, Miklušovce, Župčany a Rokycany, v okrese Bardejov obce Lenartov a Zborov a v okrese Sabinov platí najvyšší SPA pre obec Miľpoš. Ako informoval agentúru SITA hovorca SVP Marián Bocák, v mnohých prípadoch boli lokálne povodne spôsobené vnútornými vodami a stekaním vôd z okolitého prostredia.

Obce Lenartov a Malý Šariš majú po intenzívnych zrážkach vyhlásený III. SPA už od nedele, kedy v dôsledku prudkej búrky a prívalovej vody zaplavilo vodou z okolitých polí aj osadu za vodným tokom Svinka v obci Rokycany. V Miklušovciach spôsobil prívalový nočný dážď zaplavenie záhrad a rodinných domov. „Voda z polí okolo druhej hodiny ráno zaliala záhrady, prízemie rodinných domov, garáže na troch miestach v obci. Bahno a kamene z polí zahatili priekopu a štátnu cestu, aj miestnu komunikáciu, ktorá nebola priechodná od 6. hodiny,“ uviedol Bocák.

V Župčanoch sa z koryta vylial miestny Župčiansky potok, ktorý zaplavil miestne komunikácie, studne, pivnice a dvory rodinných domov, ako aj poľnohospodárske pozemky. V obci Zborov prudko vzrástli vodné hladiny tokov v obci, ktoré upchali rúrový priepust. Následne sa vylial z koryta ľavostranný prítok potoka Kamenec. Ako dodal Bocák, ďalších šesť obcí s III. SPA evidujú vodohospodári k utorňajšej 6. hodine rannej aj v okrese Stará Ľubovňa. „V súčasnosti je v teréne 40 pracovníkov a 25 kusov techniky, ktorí vykonávajú bezprostredné zabezpečovacie po povodni na miestach, kde je to možné,“ skonštatoval hovorca SVP.

Ako agentúru SITA informovala operačná dôstojníčka Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove, hasiči počas pondelkového popoludnia zasahovali v súvislosti s nepriazňou počasia celkovo v deviatich prípadoch v okresoch Prešov, Bardejov, Sabinov a Stará Ľubovňa. „Išlo o odstraňovanie prekážok, čerpanie vody z komunikácií, z garáži a suterénov pivníc rodinných domov,“ uviedla operačná dôstojníčka. Celkovo hasiči nasadili 26 príslušníkov a desať kusov techniky.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Strašné následky po útoku ruskej armády: Medzi obeťami je aj dieťa! Zelenskyj sa vyjadril k nešťastiu
Podnikateľ bojuje s rakovinou lymfatických uzlín.
Chorého Fedora Flašíka previezli do cudziny: Zachránia ho na klinike prominentov?!
Alexej Navaľnyj († 47)
Zadržali podozrivých z útoku na ruského opozičníka: Bol blízkym spojencom Navaľného († 47)
(ilustračné foto)
Slováci, pozerajte na oblohu! Uvidíte tam niečo nezvyčajné
(ilustračné foto)
Zúrivý pes v Čechách napadol seniorku: Prišla o nohu, bojuje o život!
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
(ilustračné foto)
Pozor! Čierny kašeľ úraduje v tomto kraji: Čísla stúpajú, buďte opatrní
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!