Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.07.2021 12:00 | Správy | Domáce správy

Pápež František zavíta do 4 slovenských miest, cestu Svätého Otca sprevádzajú tajnosti: Kde ho ubytujeme?

Už v polovici septembra navštívi Slovensko pápež František, no o programe jeho návštevy sa toho zatiaľ veľa nevie.

Na jeho ceste pracuje viacero inštitúcií, no pripravujú ho takmer v plnom utajení. To isté sa týka aj logistiky návštevy, napríklad aj otázky, kde bude pápež v jednotlivé dni svojej návštevy nocovať. Nový Čas zisťoval, kde môže Svätý Otec počas svojich ciest na Slovensku prespávať.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Na prípravách sa podieľajú Konferencia biskupov Slovenska, ale aj viaceré ministerstvá či prezidentská kancelária. „Ministerstvo vnútra SR a všetky príslušné útvary v jeho pôsobnosti, medzi nimi aj Úrad pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií, budú počas tejto významnej návštevy plniť svoje úlohy a povinnosti, ktoré im v tejto súvislosti ukladá platná legislatíva,“ odpísala nám hovorkyňa Petra Friese. Podľa nej nie je možné verejnosť informovať o skutočnostiach, ktoré by mohli mať relevantný vplyv na život a zdravie chránenej osoby.

Väčší pohľad do príprav návštevy zatiaľ neposkytol ani hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara. „Podrobnosti vám ešte v tejto chvíli neviem upresniť, zatiaľ nebol zverejnený definitívny program, musíme počkať,“ uviedol pre Nový Čas. Nie je podľa neho zatiaľ možné špecifikovať ani miesta, kde bude pápež počas návštevy Slovenska nocovať. „Všeobecne možno povedať, že Svätý Otec počas apoštolských ciest zvykne využiť možnosť ubytovania na apoštolskej nunciatúre,“ uviedol Kramara. To, že pápež bude bývať v cirkevných objektoch, potvrdzujú aj na iných miestach. Podobne to bolo aj počas poslednej pápežskej návštevy na Slovensku. Ján Pavol II. v roku 2003 prenocoval v Bratislave u karmelitánok, v Košiciach u biskupa a v Spišskej diecéze. Izbu mu tam pripravoval Jozef Jarab, emeritný rektor Katolíckej univerzity. V byte mal podľa požiadaviek Vatikánu len veľmi jednoduché zariadenie a jednoduchú posteľ.

Návšteva sa koná na pozvanie prezidentky SR. „Harmonogram pripravuje vatikánska diplomacia v spolupráci s miestnymi cirkevnými a štátnymi autoritami,“ povedal Novému Času teológ Miroslav Kocúr. O konkrétnych miestach sa pápež podľa neho rozhoduje na základe toho, ako sú významné pre krajinu z historického aj náboženského hľadiska. „Pri návšteve sídliska Luník IX v Košiciach si určite nechal poradiť aj znalcami slovenských pomerov. Pápež je známy tým, ako ešte v Buenos Aires chodieval do slumov, kam posielal aj seminaristov, aby si ,zašpinili topánky´ a nebáli sa sociálnych výziev, ktoré stoja pred pastoráciou tých, ktorých spoločnosť vytláča na okraj,“ pripomína Kocúr.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tta, Nový čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?
(ilustračné foto)
Kežmarčan jazdil s autom zo strany na stranu: Keď ho policajti zastavili, nestačili sa čudovať
Blue siren on the top of a french police car.
Útok na školáčky otriasol krajinou: Potom prišla ďalšia rana! Dievča († 14) zomrelo na infarkt
Ilustračné foto
Poplach na Slovensku: Stovky prípadov čierneho kašľa! Prečo sa situácia zhoršuje?
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Scholzovo varovanie by si mal vypočuť celý svet: Niečo také NESMIE nastať!
Archeológovia začali výskum na miestach masových popráv v Kremničke
Foto
Niečo takéto sa na Slovensku ešte nedialo: Všetko prebehne tu!