Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.07.2021 23:45 | Správy | Zahraničné správy

Krajina s napätím sleduje tesné výsledky: V Bulharsku sa konajú predčasné voľby

Konzervatívna stredopravicová strana Občania za európsky vývoj Bulharska (GERB) expremiéra Bojka Borisova tesne vedie v počte hlasov získaných v nedeľných predčasných parlamentných voľbách.

Vyplýva to z exit pollu agentúry Gallup International Balkan, podľa ktorého získala GERB 22,1 percenta z odovzdaných hlasov.

Tesne za ňou podľa tohto prieskumu skončila so ziskom 21,5 percenta hlasov nová populistická strana Je taký národ (ITN) na čele s televíznym moderátorom a spevákom Slavim Trifonovom.

GERB pred ITN tesne vedie (s rozdielom od 0,6 do 1,3 percenta) aj podľa ďalších troch exit pollov, o výsledkoch ktorých informuje bulharská tlačová agentúra BTA.

Podľa skorších prieskumov verejnej mienky by sa ani jedna zo zmienenej dvojice strán nemala ani zďaleka priblížiť k získaniu väčšiny hlasov, uvádza agentúra DPA. Prieskumy naopak naznačovali nejednoznačný výsledok a tesný súboj medzi GERB a ITN.

Predčasné voľby sa v nedeľu v Bulharsku konali po tom, ako sa politickým stranám v rozdrobenom zákonodarnom zbore nepodarilo po voľbách zo začiatku apríla zostaviť vládu.

Prezident Rumen Radev vyzval Bulharov, aby v nedeľu prišli k volebným urnám. "Najdôležitejšou vecou je, aby Bulhari prišli a hromadne odvolili," povedal po tom, ako odovzdal svoj hlas v metropole Sofia. Práve to je podľa neho spôsob, ako dosiahnuť vytvorenie "energickej, predvídateľnej a legitímnej vlády".

Po aprílových voľbách nastala patová situácia, keďže poverenie na zostavenie vlády odmietla najprv stredopravicová GERB, ktorá v nich zvíťazila so ziskom 26 percent hlasov. Následne tak urobila aj nová populistická ITN, ktorá získala 17,6 percenta hlasov, a tiež socialisti, ktorí prišli o takmer polovicu svojich mandátov.

V reakcii na nepriaznivý volebný výsledok Borisov, ktorý bol od roku 2009 takmer nepretržite pri moci, odstúpil z funkcie premiéra. V lete minulého roka sa proti jeho vláde obviňovanej z korupcie a nezvládania koronavírusovej pandémie konali masové protesty. Prechodnú úradnícku vládu Borisov na piatkovom predvolebnom zhromaždení obvinil z "teroru a represií".

Agentúra AP uviedla, že nedeľným predčasným voľbám dominovala apatia voličov, pričom podľa tamojšej ústrednej volebnej komisie dosahovala účasť do 17.00 h len necelých 30 percent, čo je takmer o desať percent menej než v predošlých aprílových voľbách.

Politickí analytici sa podľa AP jednomyseľne zhodli na tom, že nie je šanca, aby sa expremiér Bojko Borisov vrátil do úradu premiéra po štvrtý raz, a to bez ohľadu na to, či jeho strana GERB zvíťazí. Väčšina strán totiž spoluprácu s ňou odmietla. Pozorovatelia i v nedeľu predpovedali týždne rozhovorov o vytvorení vládnej koalície a nevylúčili ani možnosť konania ďalších volieb.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí
Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
Richard Sulík
Sulík sa chce dostať do europarlamentu: Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, tvrdí
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister Taraba: Národné parky majú zabezpečené financovanie z Envirofondu
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka