Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.07.2021 09:24 | Správy | Zahraničné správy

Toto vedci ešte nezažili! Žena († 90) sa nakazila dvoma variantmi COVID-19 súčasne

Belgickí lekári informovali o prípade 90-ročnej ženy, ktorá v marci zomrela v súvislosti s COVID-19 a u ktorej testy následne potvrdili nákazu dvoma novými variantmi koronavírusu súčasne.

Podľa vedcov ide zrejme o prvý potvrdený prípad dvojitej nákazy, ktorý ale podľa ich názoru nebude ojedinelý, píše server stanice BBC.

Lekári našli u ženy variant vírusu zvanú alfa, prvýkrát objavenú v Británii, aj variant beta, ktorú sa podarilo prvýkrát identifikovať v Juhoafrickej republike. Domnievajú sa pritom, že sa pacientka nakazila od dvoch rôznych ľudí.

Žena, ktorá nebola očkovaná, najprv prišla do nemocnice v marci kvôli nízkemu okysličeniu krvi. Testy u nej ešte v ten istý deň preukázali koronavírus, a to dva varianty naraz. "Obe tieto varianty sa toho času v Belgicku šírili, takže je pravdepodobné, že sa tá pani nakazila rôznymi druhmi vírusu od dvoch rôznych ľudí," povedala molekulárnej biologička Anne Vankeerberghenová z belgickej nemocnice. Teraz vedie výskum prípadu neobvyklej pacientky.

"Či súčasné nakazenie dvoma variantmi zohralo úlohu pri rýchlom zhoršení stavu pacientky, je však ťažké povedať," uviedla vedkyňa. Dodala, že by sa malo s väčším úsilím zisťovať, akými variantmi sa pacienti infikujú.

Podľa vedkyne sa zatiaľ v odborných časopisoch neobjavila žiadna zmienka o podobnom prípade, čo ale neznamená, že sa takéto prípady neobjavili. Ide podľa nej zrejme o fenomén, ktorému sa doteraz nevenovala dostatočná pozornosť. Brazílski lekári v januári tiež hlásili podobné prípady, výsledky svojho bádania ale ešte nepublikovali.

Podľa virológa Lawrence Younga nie sú podobné nálezy prekvapivé. "Táto štúdia zdôrazňuje potrebu vykonať viac skúmania, aby sme zistili, či nákaza viacerými variantmi koronavírusu ovplyvňuje klinický priebeh COVID-19 a či to nejakým spôsobom kompromituje účinnosť očkovania," povedal.

Koronavírus pri prenose z človeka na človeka neustále mutuje, čím vzniká veľké množstvo nových variantov. Niektoré z nich môžu byť nebezpečnejšie, než doteraz prevládajúce verzie vírusu, a to buď väčšou nákazlivosťou, smrteľnosťou, alebo napríklad schopnosťou obchádzať imunitu, ktorú ľuďom dáva očkovanie. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zatiaľ vyhlásila štyri tieto varianty za obzvlášť znepokojujúce, načo ich začala pomenovávať podľa písmen gréckej abecedy. V mnohých svetových krajín teraz stojí za novým nárastom počtu nakazených variant zvaný delta, ktorý bola prvýkrát objavený v Indii.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Opitý vodič sa zranil pri náraze vozidla do stĺpa v Prešove.
Foto
Opitý vodič to napálil rovno do stĺpa! Nenormálne, koľko nafúkal: FOTO z nehody
Podnikateľ bojuje s rakovinou lymfatických uzlín.
Chorého Fedora Flašíka previezli do cudziny: Zachránia ho na klinike prominentov?!
(ilustračné foto)
Slováci, pozerajte na oblohu! Uvidíte tam niečo nezvyčajné
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
(ilustračné foto)
Pozor! Čierny kašeľ úraduje v tomto kraji: Čísla stúpajú, buďte opatrní
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Vyhlásenie šéfredaktorov denníkov Plus JEDEN DEŇ, Nový Čas a týždenníka PLUS 7 DNÍ
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta