Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.07.2021 12:00 | Správy | Domáce správy

Vláda Hegera má za sebou 100 dní: Čo pokazili a čo zvládli napraviť?! Chystá sa prelomová reforma

Počas napätej pandemickej situácie v marci sa koalícia na mesiac uzatvorila sama do seba a riešila veľkú krízu.

5. Otázniky okolo bezpečnostných zložiek

Už mesiace sa skloňuje situácia v bezpečnostných zložkách štátu. Predseda Smeru Robert Fico tvrdí, že sa manipulujú vyšetrovania či nútia svedkov k výpovediam a nominantov Smeru označuje za politických väzňov. Viacero bývalých vplyvných predstaviteľov štátnych zložiek sa pritom priznáva k státisícovej korupcii. Len počas uplynulého týždňa jeden z kajúcnikov Ľudovít Makó povedal, že existoval systém ľudí, ktorí sa stretávali a ovplyvňovali vyšetrovania či korumpovali OČTK (orgány činné v trestnom konaní).

Fico mu vraj ešte minulý rok zadával úlohy, ktoré od neho žiadal splniť. Šéf Smeru to poprel. Polemiku tiež vyvolala utajená správa SIS, ktorá má hovoriť o všeobecných svedkoch, no verejnosť nepozná dôkazy o týchto tvrdeniach, ako aj schôdzka desiatky vysokých predstaviteľov štátu v SIS, kde sa malo o týchto skutočnostiach hovoriť. „To, čo dnes opozícia nazýva vojnou v polícii, je v skutočnosti očista. Táto očista má politickú podporu mojej vlády,“ oponuje Heger.

6. Vedúci Igor Matovič

Opozícia označuje Matoviča ako hlavného hýbateľa vlády aj po tom, čo sa dostal z kresla premiéra. Matovič má v rukách tvorbu rozpočtu a poskytovanie peňazí na priority jednotlivých ministrov. Do konfliktu sa tak dostal napríklad s Lengvarským, ktorému nechce uvoľniť peniaze na očkovaciu kampaň. Otázna je tiež tvorba rozpočtu na budúci rok, ktorá sa bude diať počas leta.

„Práve tu môže Matovič ukázať svoju moc. Ak napríklad bude Sulík protestovať proti niektorým jeho nápadom, Matovič mu nebude musieť poskytnúť dostatok prostriedkov na jeho ciele v rezorte,“ povedal politológ Mesežnikov s tým, že Matovič je stále šéfom najsilnejšej vládnej strany. Heger sa pokúša vystupovať ako zmierovateľ a postavil sa napríklad na stranu Lengvarského aj Kolíkovej v čase jej odvolávania. Práve ním šéfovia koaličných strán argumentujú, keď sa ich novinári pýtajú na ďalšie zachovanie vládnej zostavy. „Vláda Eduarda Hegera priniesla upokojenie vzťahov vnútri koalície. Som rád, že máme viac priestoru na  pokojné vládnutie,“ uviedol Sulík.

Otvoriť galériu

7. Pripravované reformy

Vláda sa označuje za protikorupčnú s tým, že pripravujú reformy, ktoré majú rozhýbať aj slovenskú ekonomiku. Matovič sľuboval predstaviť daňovo-odvodovú reformu už pred dvomi mesiacmi, doteraz nie je jasné, čo v nej bude. Základom má byť príspevok na dieťa vo výške 200 eur, no má dôjsť aj k zvýšeniu niektorých daní, čo odmieta Sulíkova SaS. Ministerka spravodlivosti zároveň presadzuje reformu súdnictva a čoskoro má dôjsť k zmene súdnej mapy, ktorá by znamenala zlučovanie súdov. Proti tomu sa ohradili práve niektorí zástupcovia justície, ktorí to považujú za nedokonalé. Ako problematická sa tiež javí dôchodková reforma, ktorú má na stole Milan Krajniak. V nej má byť tzv. rodičovský bonus, ktorý však môže stáť miliardu eur, a proti tomu údajne stojí i sám premiér Heger.
 

Štyri veci, ktoré sa podarili

1. Zmena na ministerstve zdravotníctva

Na bývalého ministra zdravotníctva Mareka Krajčího nedal Matovič dopustiť. Na miesto ministra však musel prísť Vladimír Lengvarský, ktorý je známy strohým vyjadrovaním, no vo vláde si ho pochvaľujú. Paradoxom je, že najmenej spokojný je Matovič, ktorý mu to dáva pocítiť a hovorí dokonca o tom, že na jeseň môže čeliť odvolaniu. V prieskume dôveryhodnosti členov vlády však Lengvarský predbehol všetkých ostatných kolegov. „Minister sa aktuálne tiež intenzívne venuje prelomovej reforme v zdravotníctve, o ktorú sa snažia viaceré vlády už vyše 15 rokov - reforme nemocníc,“ uviedli z rezortu.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, © Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
Na snímke podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).
Šimečka: Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície
ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!
Bojnický zámok
Keď prídete cez leto do Bojníc, ostanete prekvapení: Plánujú zmeny
K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí
(ilustračné foto)
Ovocinári sú ako na ihlách, nič nie je isté: Tŕpnu pred rozhodujúcou nocou!
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81). Vdova Majka je zlomená.
Foto
Pohreb Dušana Grúňa († 81): Užialená vdova Majka je v koncoch, bolestivý ODKAZ manželovi pri truhle