Záhradné vňate a bylinky sú najprirodzenejšie a zároveň aj najhodnotnejšie dochucovadlá. Vašim jedlám dodajú však nielen chuť a vôňu, ale aj riadnu dávku vitamínov.
Svieže zelené kúsky si môžete kúpiť na farmárskych trhoch, vypestovať doma, či nazbierať vo voľnej prírode. Ak ste sa rozhodli pre poslednú možnosť, dajte si pozor na základné pravidlá. Tie natrhané v okolí ciest vám viac uškodia, ako pomôžu. „Napríklad šalvia lekárska je už oddávna známa pre svoj protizápalový účinok,“ vyzdvihuje účinnosť delegátka Slovenskej lekarnickej komory Miriam Jauschová a vysvetľuje využitie: „Ako kloktadlo pri bolestiach hrdla, pri kataroch dýchacích a tráviacich ústrojov, na vymývanie zle hojacich sa rán.“ Ktoré ďalšie bylinky pomáhajú nášmu telu?
Šalvia lekárska
- Obsahuje látky obmedzujúce potenie
-Má veľmi silné protizápalové a dezinfekčné účinky Pôsobí proti hnačkám, zlepšuje trávenie, činnosť žlčníka a pečene.
-Ako kloktadlo účinkuje pri zápaloch v ústnej dutine, hrdle a pri angíne.
-Odstraňuje zápach z úst
-Znižuje hladinu cukru v krvi.
Rozmarín lekársky
-Podporuje pamäť a koncentráciu
-Stimuluje naše mozgové a srdcové funkcie
-Utlmuje stres, depresiu a nervové napätie
-Tlmí bolesti hlavy a migrénu Zlepšuje trávenie