Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.07.2021 16:14 | Správy | Domáce správy

Odchádzajúci štátny tajomník Antal ministerke nič nedaroval: Nelichotivé slová o Remišovej!

Prax na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR ukázala, že ak ministerka (Veronika Remišová - Za ľudí, pozn. TASR) nerozumie IT, nemôže to byť prioritou rezortu.

Uviedol to odchádzajúci štátny tajomník ministerstva Marek Antal na sociálnej sieti v rámci reakcie na štvrtkové (8. 7.) vyjadrenia MIRRI k jeho odchodu z postu štátneho tajomníka.

"Musím povedať, že to ja som bol s vedením ministerstva dlhodobo nespokojný," uviedol Antal s tým, že na ministerstvo neprišiel preto, aby riešil operatívne úlohy a "nejaký projekt".

"Po rokoch v IT sektore som prišiel s víziou ako strategicky zmeniť spôsob a fungovanie štátneho IT a pomocou strategických iniciatív meniť digitálnu vyspelosť našej krajiny. Nie iba egovernment. V tom sme sa s ministerkou absolútne názorovo nestretli. Môj pohľad bol strategický a reformný a ten sa s jej autokratickým mikromanažmentom nemohol ocitnúť v zhode," okomentoval Antal.

O uvoľnení z funkcie požiadal tento týždeň, avšak ako tvrdí, rozmýšľal nad tým už v marci. "Odchádzam ako štátny tajomník z ministerstva, ktoré ma v názve informatizáciu. Žiaľ, prax ukázala, že ak minister/ka nerozumie IT, nemôže to byť priorita rezortu," dodal Antal.

Skritizoval, že projekty na rezorte idú veľmi pomaly, nefungujú, veľa vecí treba opakovane vysvetľovať a ani to veľakrát k progresu nestačí. Neodbornosť v tejto oblasti spôsobuje podľa neho množstvo komplikácií.

"Už som pochopil, prečo sa v prvej vlne nového koronavírusu Veronika Remišová tak veľmi bránila, aby mal náš rezort na starosti čokoľvek v oblasti IT, čo by mohlo v boji s vírusom pomôcť. Nerozumela tomu, a preto sa toho bála," podotkol Antal.

Dodal, že sa ukazuje, že stranícky problém môže mať dosah aj na informatizáciu štátu a dôležité projekty a zasiahne aj štátnu firmu Slovensko IT. Ako príklad uviedol, že Remišová dávnejšie súhlasila, aby spolumajiteľom štátnej IT firmy bol aj rezort spravodlivosti. Po vyeskalovaní konfliktu medzi Remišovou a šéfkou ministerstva spravodlivosti Máriou Kolíkovou (Za ľudí) však Remišová podľa Antalových slov spoluprácu dvoch ministerstiev zatrhla.

MIRRI vo štvrtok skonštatovalo, že Remišová už dlhodobo nebola spokojná s Antalovou prácou na poste štátneho tajomníka. "Poslednou kvapkou však bol IT projekt mobilné ID, ktorý nebol dobre pripravený a kritizovala ho aj IT komunita. Aj preto sa ministerka minulý týždeň rozhodla odvolať pána Antala z orgánov štátnej firmy Slovensko IT," uviedlo ministerstvo v reakcii.

Ako uzavrel Antal, jeho konflikt s Remišovou nemá nič spoločné s projektom Slovensko v mobile, ani s jeho pôsobením v Slovensko IT. "Je to obyčajná pomsta," podotkol.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tom Cruise so svojou dcérou Suri nemá dobrý vzťah.
Foto
Katastrofálny vzťah Cruisa s dcérou: Tom pre ňu neexistuje! TOTO pretrhlo už všetky väzby
Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásny zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
Pravdepodobnosť, že sa narodia takéto výnimočné štvorčatá, je jedna k 70 miliónom.
Foto
Tehotná mamička sa dozvedela šokujúcu správu: Šanca, že sa niečo také stane, je jedna k 70 miliónom!
(ilustračné foto).
Francúzska polícia zadržala tínedžera: Čoho sa chcel dopustiť? Svoj neľudský plán avizoval verejne!
(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať