Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.07.2021 14:26 | Správy | Domáce správy

Makó vypovedal v kauze 200-tisícového úplatku: O trestnom oznámení mu povedal Lučanský

V procese s bývalým šéfom kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Petrom G. a expolicajtom Ladislavom V. v piatok ako svedok na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku vypovedal aj exriaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) Ľudovít Makó.

V rámci výpovede v kauze dvojice stíhanej pre trestný čin prijímania úplatku pritom potvrdil verziu bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu, ktorý vypovedal v doobedňajších hodinách. Podľa obžaloby Peter G. a Ladislav V. žiadali úplatok 400-tisíc eur od podnikateľa Dušana Bočkaya za uvoľnenie jeho zablokovaného firemného majetku zo strany KÚFS. Ten mal po zaplatení uvoľniť práve Makó. Prvých 200-tisíc eur zaplatil podnikateľ pred zrušením predbežného opatrenia, potom prípad oznámil na polícii.

Makó, ktorý vypovedá vo viacerých trestných kauzách, povedal, že v lete 2018 ho oslovil Boris Beňa s tým, či by nevedel vyriešiť „nejakú situáciu spojenú s daňovým deliktom". Následne sa spolu stretli aj za prítomnosti obžalovaného Petra G. Keďže ten nevedel opísať všetky detaily prípadu, dohodli si stretnutie aj za prítomnosti podnikateľa Bočkaya, ktorého majetok bol zablokovaný. Makó podľa vlastných slov následne zistil, že majetok podnikateľovej firmy bol zablokovaný pre daňové delikty a takzvané karuselové reťazce.

„Viedlo sa tam asi 25 kontrol," uviedol. Zároveň Makó povedal, že na stretnutí podnikateľovi vysvetlil, že rozhodnutie o zablokovaní sa zo strany KÚFS rušiť nedá, pretože nadobudlo právoplatnosť a vec je potrebné riešiť prostredníctvom iných inštitúcií, napríklad daňových úradov. Makó sa následne podľa vlastných slov o celú vec už nezaujímal.

Neskôr mu však vtedajší policajný prezident Milan Lučanský povedal, že podnikateľ podal trestné oznámenie pre vydieranie a figuruje v ňom aj jeho meno. Následne sa údajne dozvedel, že Peter G. a Ladislav V. od Bočkaya žiadali za odblokovanie 400 000 eur, pričom ten aj vyplatil Ladislavovi V. sumu 200 000 eur. Makó tvrdil, že od Petra G. žiadal, aby peniaze vrátili. Ten mu údajne odpovedal, že sa „nič vracať nebude", keďže za účelom pomoci podnikateľovi už vyvinuli nejakú snahu. Pojednávanie v tejto kauze by malo pokračovať 28. júla.

Peter G. a Ladislav V. boli zadržaní a obvinení v rámci kauzy Judáš zameranej na korupciu predstaviteľov bezpečnostných zložiek. Pôvodne v rámci tejto kauzy stíhali aj bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. Po jeho smrti však stíhanie zastavili. Ďalší obvinení, konkrétne bývalý námestník riaditeľa SIS Boris Beňa a viceprezident finančnej správy Daniel Čech, uzavreli s prokurátorom dohody o vine a treste, ktoré súdy schválili. V prípade bývalého riaditeľa útvaru zvláštnych policajných činností Jozefa R. bola zase podaná samostatná obžaloba.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Radko Urbanyak
Foto
Spoznávate tohto malého chlapca? Z barmana sa stal televíznou hviezdou! Teraz vystupuje na obrazovkách
Vladimir Putin.
Hnev Kremľa: Kvôli úradom čelí partner Putinovej ex problémom! O čo ide?
(ilustračné foto)
Stačil okamih sa rozpútalo sa peklo: Výbuch vozidlo roztrhal na kusy! O život prišlo najmenej 10 ľudí
Vojenské jednotky dobrovoľníkov iránskej armády počas výročnej vojenskej prehliadky v Teheráne.
Blízky východ sa otriasa útokmi, generálny tajomník varuje: Jedna chyba by viedla k niečomu nemysliteľnému!
Čo vás čaká tento týždeň? (ilustračná foto)
3 znamenia, za ktorými sa skrývajú falošní SEBCI: Keď pôjde do tuhého, PODRAZIA vás!
Kate diagnostikovali rakovinu začiatkom roka.
William prelomil mlčanie o ťažko chorej Kate: SĽUB, z ktorého sa tisnú slzy do očí
A elongated white toilet with the seat lid in the up position. The toilet is highlighted with a spot light coming from above. This sparse room has blue-green walls and a dark hardwood floor.
Foto
Viete, čo sa deje po spláchnutí WC? Budete v šoku! Po tomto si dáte dobrý pozor na to, ako to urobíte
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Pátranie so smutným záverom: Mladučká Ukrajinka († 14) si mala siahnuť na život
(ilustračné foto)
Školáčky zažili horor: Útočník na ne vytiahol nôž! Pozrite sa, čo im spôsobil
Videá potvrdzujú, že iránske rakety a drony zasiahli ciele v Izraeli.
Veľmoci si povedali dosť: Uvalia rozsiahle sankcie po útoku na Izrael!
Young man smoking a cigarette in front a building in a city street
Fajčíte? Ak dostanete chuť na cigaretku v tomto meste, POZOR! Hrozí vám mastná pokuta
Europoslankyňa Miriam Lexmann
KDH o odoberaní eurofondov: Občania nesmú byť trestaní za voľbu vlády