Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.07.2021 10:52 | Správy | Domáce správy

Milión litrov leží v skladoch: Štát nevie využiť zhabané produkty

Finančná správa uskladňovala bez efektívneho využitia viac ako milión litrov minerálnych olejov.

Nafta, mazací či vykurovací olej, ktoré boli zaistené colnými úradmi, sa skladujú najmä u externých skladovateľov formou outsourcingu za priemernú cenu, ktorá je takmer desaťnásobne vyššia ako náklady na uskladnenie vo vlastných priestoroch. Vyplýva to z výsledkov kontroly Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR na Finančnej správe (FS) SR za roky 2017-2019.

„Upozorňuje, že minerálne oleje sú v skladoch aj niekoľko rokov a ich likvidácia je pomalá aj pre chýbajúce termíny a nejednotné pravidlá. NKÚ odporúča využívať prepadnuté motorové palivá na vlastné potreby finančnej správy či ostatných zložiek štátu, napríklad armádu, políciu a hasičov,“ uviedol v piatok NKÚ.

V rokoch 2017-19 FS uskladňovala takmer 1,2 milióna litrov minerálnych olejov, pričom 62 % z tohto objemu tvorila nafta. Až 65 %, čo je 757.000 litrov, skladovali formou outsourcingu u externých partnerov a 35 % vo svojich vlastných skladoch. „Kým priemerné náklady na skladovanie vo vlastných priestoroch predstavujú 45 eur na 1000 litrov za rok, náklady u externých skladovateľov dosahujú až 441 eur za 1000 litrov. Celkovo za uskladnenie olejov a nafty u externých partnerov zaplatilo Finančné riaditeľstvo SR takmer 265.000 eur,“ zdôraznil NKÚ.

Finančná správa vybudovala v roku 2018 moderný centrálny sklad na zaistený minerálny olej v Trstenej na Orave za viac ako 2,5 milióna eur, čím získala kapacitu v objeme 508.000 tisíc litrov. Podľa kontrolórov však Finančné riaditeľstvo nevypracovalo žiadnu analýzu a nezdôvodnilo, prečo sa rozhodlo vybudovať sklad v tejto lokalite. Práve pre nevhodné umiestnenie majú podľa NKÚ ostatné colné úrady vysoké náklady na prepravu týchto tekutých látok na sever Slovenska.

Zásadný problém a dôvod neefektívneho využívania skladovacích kapacít vidí NKÚ v príliš dlhom čase od prepadnutia tovaru po finálnu likvidáciu. Finančná správa za obdobie troch rokov dokázala zlikvidovať len necelých 40.000 litrov olejov, čo nepredstavuje ani štyri percentá z celkového množstva. „Efektívnejším a rýchlejším zlikvidovaním zadržaných zásob nafty či olejov by dokázala finančná správa ušetriť nemalé finančné prostriedky na skladovanie, zároveň by mohla napríklad využívať naftu ako palivo pre motorové vozidlá vo vlastníctve štátu, napr. polície, armády, hasičov či finančnej správy“, konštatoval predseda NKÚ Karol Mitrík.

Colným úradom však podľa NKÚ chýbajú jednotné vnútorné pravidlá a tiež termíny, dokedy musia prepadnutý tovar zlikvidovať. Mitrík dodal, že niekoľkoročným skladovaním dochádza aj k degradácii suroviny, čím je obmedzené aj jej následné využitie, a v konečnom dôsledku je tak znehodnotený štátny majetok.

Výstavba ďalších centrálnych skladov by bola podľa NKÚ nehospodárna. Finančné riaditeľstvo by malo pripraviť analýzu, ktorá by objektívne zhodnotila najhospodárnejší spôsob uskladňovania minerálnych olejov z pohľadu vynaložených financií. Kontrolóri odporúčajú tiež systémové zmeny v organizácii Finančnej správy tak, aby agendu skladovania zastrešoval jeden útvar, nie každý colný úrad samostatne.

Finančná správa si je podľa jej hovorkyne Martiny Rybanskej vedomá problémov s uskladňovaním minerálnych olejov. "Pracujeme na odstránení zistených nedostatkov a momentálne prehodnocuje platnú metodiku, nastavenie interných procesov a prípadné potreby zmeny legislatívy," uviedla Rybanská v reakcii na zistenia NKÚ. "Našim cieľom je zefektívniť celý proces tak, aby boli optimálne využívané skladové kapacity a zabezpečená bezodkladná likvidácia, či iné využitie minerálneho oleja po jeho prepadnutí," dodala.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky