Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.07.2021 05:00 | Správy | Domáce správy

Makó uplatil Kováčika 50-tisíc eurami stočenými v bunde: Spravili to v nákupnom centre!

Nevyzerá to pre neho dobre. Na pojednávaní s bývalým šéfom elitnej prokuratúry Dušanom Kováčikom (59) vypovedal jeden z najdôležitejších kajúcnikov - bývalý šéf daňovej kriminálky Ľudovít Makó.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii
Ten tvrdí, že mužovi, ktorý mal dohliadať na zákonnosť trestného stíhania doniesol úplatok 50-tisíc eur za to, že zabezpečí prepustenie mafiánskeho bossa takáčovcov Ľubomíra Kudličku. Makó podrobne opísal, že úplatok Kováčikovi odovzdal v kaviarni v nákupného centra v Bratislave zabalený v bunde. Makó je spolupracujúci obvinený a priznáva sa k viacerým trestným činom. Medzi nimi je aj korumpovanie špeciálneho prokurátora Kováčika.

Makó pred pojednávaním poprel, že by na kajúcnikov vyvíjali tlaky ohľadom toho, ako majú vypovedať. „Neviem o žiadnej manipulácii pri mojich výpovediach. (...) Hovorím pravdu. K svojim skutkom som sa priznal, nikdy som sa nedopustil nijakej násilnej trestnej činnosti a to, čo z mojich výpovedí vyplýva, je celé,“ prezradil pri príchode na súd Makó. Ten je na slobode, spolupracuje s políciou a má zaistený majetok.

Odmieta, že by žil v Dubaji, tam bol naposledy v roku 2019. Kováčika pritom pozná už od roku 2015 a opisuje ho ako blízkeho kamaráta, s ktorým mal dohodu, že keby sa o neho zaujímala prokuratúra, tak mu dá vedieť. Samotný úplatok 50 000 € za to, že Kováčik zariadi oslobodenie bossa Kudličku Makó začal riešiť v júli 2017. Vtedy ho esemeskou oslovil exsiskár František Böhm, ktorý potreboval, aby prokurátor, ktorý dozoroval Kudličkov prípad, nepodal sťažnosť proti oslobodeniu mafiánskeho bossa.

Böhm mu ponúkol 100-tisíc eur, z ktorých si nechal 25 000 €, ďalších 25 000 € išlo Makóovi a 50 000 € dostal Kováčik. Po tom, čo súd prepustil Kudličku na kauciu, sa stretol Makó s Kováčikom a odovzdal mu úplatok. „Poďakoval som mu. V obálke, ktorá bola stočená, som mu posunul cez moju bundu 50-tisíc eur, ktorú vložil do tašky, ktorá sa nosí cez plece a stále ju nosieval. Myslím, že bola hnedej farby,“ vypovedal Makó, ako celý skutok prebehol. Kováčik bol vraj prekvapený. Stretli sa v kaviarni v bratislavskom nákupnom centre Polus. „Peniaze si dal do tašky a ďalej sme komunikovali o bežných veciach,“ dodal Makó. Samotné peniaze dostal Makó od Böhma pred reštauráciou Tower v Troch vežiach v Bratislave.

Koľko zarobil?

Neobával sa odovzdať úplatok medzi ľuďmi? „Bolo to skrytou formou,“ vysvetlil Makó s tým, že išlo o jedinýkrát, kedy Kováčika o niečo takéto žiadal. Odovzdával však aj ďalśie úplatky vo výške okolo 100-tisíc eur a štyri až šesťkrát preberal províziu pre seba vo výške okolo 25- až 30-tisíc eur. Od Makóa novinári zisťovali aj to, prečo bral úplatky a koľko na takýchto kšeftoch zarobil. Komentovať to však nechcel.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Nový čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo