Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.07.2021 11:29 | Správy | Domáce správy

Kauza televíznych zmeniek: Odhalila znalkyňa lož Štefana Agha?!

Podpisy na miliónových televíznych zmenkách vznikli s vysokou pravdepodobnosťou neskôr, ako tvrdí obžalovaný Štefan Agh.

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku to dnes skonštatovala znalkyňa v oblasti písmoznalectva Barbora Geistová Čakovská.

„Pravdepodobnosť, že sporné podpisy boli vytvorené v období rokov 2000 až 2001 je oveľa menšia ako tá, že boli vytvorené v rokoch 2015 až 2016," povedala znalkyňa, ktorá skúmala spolu 294 podpisov obžalovaného z rôznych časových období. Doplnila, že jej konštatovanie sa pohybuje v pravdepodobnostnej rovine, ide však o vysokú pravdepodobnosť. Obžalovaný Štefan Agh tvrdí, že zmenky boli vystavené v roku 2000 ako spôsob urovnania sporu o televíziu Markíza známeho ako „kauza Gamatex".

Svedkyňa Anna Hausknotzová pôsobila počas kauzy Gamatex na licenčnom odbore Rady pre vysielanie a retransmisiu, pričom mala na starosti televíziu Markíza. „Ja neviem, ako to tí páni dotiahli, ale Markíza ostala majiteľkou licencie," povedala svedkyňa s tým, že ani počas sporu o Markízu televízii nehrozila strata licencie, pretože to vtedajšie zákony neumožňovali. Pokiaľ ide o miliónové zmenky, tie podľa vlastných slov nikdy nevidela.

Bývalá predstaviteľka Markízy Silvia Klaus Volzová sa rovnako ako v procese s Marianom Kočnerom a Pavlom Ruskom na súd nedostavila. Keďže žije v Nemecku, žiadala výsluch prostredníctvom telemostu. Súd to však vyhodnotil ako príliš komplikované a tak sa prečítala jej výpoveď pred policajným vyšetrovateľom. Volzová sa vyjadrovala o okolnostiach kauzy Gamatex, o zmenkách však vedomosť nemala.

Podľa obžaloby Štefan Agh v bližšie neurčenom období od roku 2013 do roku 2016 po dohode s podnikateľom Marianom Kočnerom a bývalým riaditeľom TV Markíza Pavlom Ruskom vytvoril dve zmenky, ktoré boli datované do júna 2000. Jedna zo zmeniek bola v hodnote osem miliónov eur, druhá 26 miliónov eur. Vyplatenia zmeniek sa na súde následne domáhala spoločnosť Správa a inkaso zmeniek Mariana Kočnera, vyplatiť ich mal Rusko ako žalovaný v prvom rade a spoločnosť Markíza Slovakia ako žalovaný v druhom rade. Štefan Agh sa svojím konaním podľa prokuratúry dopustil obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov.

Marianovi Kočnerovi a Pavlovi Ruskovi uložil ŠTS v roku 2020 v rámci kauzy zmenky tresty zhodne po 19 rokov väzenia. Najvyšší súd SR tresty potvrdil na verejnom zasadnutí 12. januára tohto roku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona