Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.07.2021 12:30 | Šport | Futbal | ME vo futbale 2020
Foto

Účinkovanie Dánska na EURO pripomína horor i rozprávku: Tréner myslí na Eriksena každý deň

Dánsky príbeh na majstrovstvách Európy začína pripomínať ten z roku 1992, keď sa futbalisti z krajiny s päť a pol miliónmi obyvateľov senzačne stali šampiónmi starého kontinentu.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Po čiernom úvode a prehrách s Fínskom (0:1) a Belgickom (1:2) a bez kapitána Christiana Eriksena, ktorý sa po srdcovom kolapse už možno nevráti k vrcholovému futbalu, sa Dáni neuveriteľne vzchopili.

Po skvelom výkone a postupovom triumfe proti Rusom (4:1) prišli dve víťazstvá vo vyraďovacej fáze s Walesanmi (4:0) a Čechmi (2:1) a "červeno-bieli" si razom zahrajú o medaily.

Tréner Kasper Hjulmand pripomenul, že za súčasným úspechom jeho tímu stojí aj silný príbeh Christiana Eriksena. On aj jeho zverenci ho nosia v hlavách od chvíle, keď ho museli oživovať na konci prvého polčasu v úvodnom kodanskom súboji proti Fínom.

"Všetci sme si pripomenuli základné veci v živote aj futbale a zamysleli sa nad tým, prečo to vlastne robíme. Osobne myslím na Christiana každý deň. Mal by to byť s nami a tešiť sa z našich víťazstiev.

Namiesto toho sa my tešíme z toho, že on prežil. Posunuli sa nám hodnoty a vážime si, že môžeme hrať futbal a víťaziť. Christiana si nosíme v sebe celou cestou až do semifinále vo Wembley," komentoval tréner Kasper Hjulmand na webe BBC Sport.

Kapitán Simon Kjaer bol jeden z prvých, ktorý pomáhal zdravotníkom pri záchrane života Eriksena. Okrem iného aj upokojoval jeho manželku. Prešili tri týždne a Kjaer sa so spoluhráčmi teší nielen z toho, že Eriksen sa z nemocnice vrátil domov k rodine, ale aj z účasti v semifinále ME.

"Christianov kolaps ukázal, aká sme súdržná skupina, ako sa vieme postaviť jeden za druhého. Odteraz vieme, že ak sa jeden z nás ocitne v problémoch, sú tu pre neho ďalší, ktorí mu pomôžu. Máme z toho všetci dobrý pocit a verím, že aj Christian," cituje Kjaera dánsky denník Politiken.

Dáni si svojou nezlomnosťou, tímovosťou, ale aj futbalovou kvalitou vybojovali semifinále, v ktorom sa na chýrnom londýnskom Wembley postavia proti domácim Angličanom.

Tí na šampionáte v piatich zápasoch neinkasovali ani raz a pokúsia sa deaktivovať "dánsky dynamit", aby nevybuchol ako v roku 1992. Dáni a Angličania sa na rovnakom mieste stretli v súťažnom zápase v októbri 2020 v rámci Ligy národov a hostia zvíťazili 1:0 gólom z pokutového kopu. Premenil ho práve Eriksen.

"Je to magické, že sa nám to podarilo. Prvú vec, ktorú som ukázal hráčom na tomto turnaji, bola fotografia z Wembley, keď sme tam hrali vlani na v jeseni. A vravel som im, že sa tam vrátime," skonštatoval tréner Hjulmand.

"Tvrdou prácou a vierou v seba sme sa dostali až do semifinále. Je to úžasné a šialené, že si zahráme na Wembley. Ale klamal by som, ak by som povedal, že sa s tým chceme uspokojiť. Chceme ešte viac. Máme štyri dni, aby sme sa pripravili na semifinále," doplnil Simon Kjaer.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Jaroslava pred sudcom uviedla, že deti sú z Milana v strese.
Váš Tip
Mama z domu hrôzy hádže zverstvá na otca: Čo odhalil výsluch Jaroslavy a lekárska správa!
Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
B. Zurian s M. Šutajom Eštokom informovali o policajnej inšpekcii.
Šéf policajnej inšpekcie Branislav Zurian: Generál Lučanský nebol zabitý
Minister práce Erik Tomáš ohlásil skvelé správy.
Odklepnuté: Seniori pred Vianocami dostanú vyše 600 eur! Čo všetko sa mení?
Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz