Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.07.2021 00:10 | Správy | Zahraničné správy

Sofia Sapegová odpromovala v neprítomnosti: Diplom prevzala jej mama, dojímavý odkaz

Sofia Sapegová, ktorú spoločne s jej priateľom, bieloruským novinárom a aktivistom Ramanom Pratasevičom, zadržali v máji v Minsku po vynútenom odklone lietadla, odpromovala v piatok v neprítomnosti v litovskom hlavnom meste Vilniuse. Informovala o tom agentúra Reuters.

Študenti bieloruskej univerzity, ktorá pôsobí v exile vo Vilniuse, sledovali v talároch a promočných čiapkach videoprenos, prostredníctvom ktorého prijali Sapegovej vysokoškolský diplom so slzami v očiach jej mama a nevlastný otec. "Odpromovanie a získanie vysokoškolského diplomu bolo snom našej dcéry, a je smutné, že ho preberáme my, v mene všetkej práce ktorú do toho (štúdia) vložila," uviedla Sapegovej matka Anna Dudičová.

"Všetci sme nahnevaní, lebo je to nespravodlivé a neférové," uviedla Aljaksandra, jedna z poslucháčok právnickej fakulty, ktorá študovala spoločne so Sapegovou. "Všetci ju nekonečne podporujeme, a sme veľmi radi, že sa nám podarilo dosiahnuť, že dostala vysokoškolský diplom. Nie je sama," dodala.

Sapegovovú, 23-ročnú ruskú občiansku, ktorá vyrastala v Bielorusku, zadržali spolu s Pratasevičom 23. mája na letisku v Minsku po tom, ako bolo lietadlo spoločnosti Ryanair donútené počas letu z Atén do Vilniusu pristáť v Bielorusku – údajne z dôvodu vyhrážok o bombe na palube, ktoré sa ukázali ako nepravdivé. Pár sa vracal z dvojtýždňovej dovolenky v Grécku.

Zadržanie dvojice vyvolalo pobúrenie medzinárodného spoločenstva, pričom Európska únia reagovala aj uvalením rozsiahlych nový ekonomických sankcií na Bielorusko.

Sapegovovú obvinili zo zapríčinenia nepokojov, za čo jej hrozí 12-ročné väzenie. Proti Pratasevičovi vzniesli viacero obvinení - okrem iného aj pre organizovanie masových nepokojov, za čo mu hrozí 15 rokov väzenia.

Dvojica bola od mája vo väzbe, no minulý týždeň ju premiestnili do domáceho väzenia. Sapegová sa podľa svojho právnika zdržiava v prenajatom byte v Minsku a stretla sa už aj so svojimi príbuznými. Miesto pobytu Prataseviča, ktorému úrady stretnutie s rodičmi dosiaľ neumožnili, nie je zatiaľ známe.

Sapegovová sa podľa vyjadrenia svojej rodiny nebola politicky aktívna a v Bielorusku ju zadržali práve v čase, keď sa chystala na obhajobu svojej magisterskej práce, a teda posledného kroku potrebného pred promóciami.

"Rozhodli sme sa, že jej dáme diplom, aby sme tým ľudí na celom svete vyzvali k podpore našich študentov," uviedol pre Reuters rektor univerzity vo Vilniuse Sergej Ignatov. Dodal, že v Bielorusku je momentálne zadržiavaných päť študentov tejto univerzity, ktorých označil za politických väzňov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Keď sa po vyše 2 mesiacoch vynoril z prepájacieho tunela, bol očarený...
FotoVáš Tip
Medveď, ktorý prežil v bratislavskej zoo celý život, dostal oázu: Po 27 rokoch konečne cíti pravú hlinu...
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose
Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj