Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.07.2021 22:23 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Odstúpenie od Istanbulského dohovoru má svoju dohru: Do ulíc vyšli tisíce ľudí

Tisíce ľudí vyšli vo štvrtok večer do ulíc viacerých tureckých miest, aby protestovali proti odstúpeniu Turecka od tzv. Istanbulského dohovoru. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Demonštranti v centre Istanbulu držali transparenty s nápismi ako "Nevzdáme sa Istanbulského dohovoru. Pre nás ešte nie je koniec". Skandovali tiež heslá ako "Nemlčíme, nebojíme sa, neposlúchame", píše DPA.

Protest v Istanbule, na ktorom sa zišli stovky ľudí, sa vyhrotil, keď polícia nedovolila demonštrantom pochodovať na obľúbené námestie Taksim. Demonštranti neuposlúchli varovania polície a snažili sa preniknúť cez zábrany. Polícia nakoniec proti nim zakročila slzotvorným plynom, uvádza AFP.

Obdobné protesty sa konali aj v Ankare, Izmire a ďalších tureckých mestách, pričom na ich priebeh dohliadalo množstvo policajtov. Podľa AFP mala demonštrácia v Ankare pokojný priebeh.

"Turecko sa v oblasti práv žien vrátilo v čase o desať rokov späť," uviedla generálna tajomníčka ľudskoprávnej organizácie Amnesty International Agnés Callamardová. Odstúpenie Turecka od dohovoru podľa nej vyslalo verejnosti "neuvážený a nebezpečný" odkaz, že páchatelia sa môžu vyhnúť trestom.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vydal ešte 19. marca dekrét, na základe ktorého Turecko - s platnosťou od 1. júla - oficiálne odstúpilo od medzinárodného dohovoru Rady Európy o predchádzaní a boji proti násiliu na ženách a domácemu násiliu. Ankara argumentovala, že dohovoru sa "zmocnili" ľudia, ktorí chcú "normalizovať homosexualitu".

Samotný Erdogan sa k odstúpeniu od dohovoru vo štvrtok vyjadril s tým, že niektorí ľudia sa to nesprávne pokúšajú vykresliť ako "krok späť" pre Turecko. "Náš boj proti násiliu na ženách sa nezačal Istanbulským dohovorom a nekončí sa odstúpením od tohto dohovoru," uviedol.

Turecký prezident ďalej povedal, že jeho krajina už v súčasnosti má účinné zákony proti násiliu, ktoré nerobia rozdiely v náboženstve, pohlaví či rase. Sexuálnu orientáciu však nezmienil, všíma si DPA. Erdogan dodal, že v súčasnosti sa pripravuje "akčný plán, ktorého cieľom je zvýšenie citlivosti spoločnosti voči násiliu páchanom na ženách".

Istanbulský dohovor, ktorý podpísalo 45 krajín a Európska únia, vyžaduje, aby vlády signatárskych štátov prijali právne predpisy stíhajúce domáce násilie a podobné týranie, ako aj znásilnenie v manželstve a mrzačenie ženských pohlavných orgánov.

Agentúra AFP uvádza, že domáce násilie je v Turecku veľkým problémom. Len vlani tam muži zavraždili najmenej 300 žien, vyplýva z bilancie nemeckej platformy Wir Werden Frauenmorde Stoppen (Zastavíme vraždenie žien), ktorá monitoruje prípady rodovo podmieneného násilia.

Zatiaľ čo sa Turecko tento rok rozhodlo od dohovoru odstúpiť, 33 členských štátov Rady Európy ho už ratifikovalo a 12 ďalších krajín – vrátane EÚ ako celku – ho len podpísalo. Pridať sa chcú aj krajiny ležiace mimo Európy, napríklad Tunisko či Kazachstan. Slovensko vlani vo februári Istanbulský dohovor odmietlo.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Bratislavská krajská kriminálka objasnila sofistikovanú krádež pohonných hmôt
Foto
VIDEO zo zásahu mužov zákona: Zločin, aký sa často nevidí! Dostane vás, čo mali dvaja chlapi spáchať
Šéfka rezortu kultúry chystá razantné kroky.
Šimkovičová o upravenej verzii zákona o STaR: Prezradila, kedy ho chce predložiť vláde!
Minister označil udalosť za zbytočnú tragédiu.
Dohoda medzi envirorezortom a KDH: Takto sa zmení zákon o odstrele medveďov
Peter Nagy
Foto
Peter Nagy má NOVÚ priateľku! V 65-ke našiel lásku u TEJTO krásnej fitnes trénerky
V Nitre absolvovala výmenu hlavice stehnovej kosti 105-ročná pacientka.
V Nitre podstúpila zákrok 105-ročná pacientka: Pani Helenu čakajú doma desiatky príbuzných
Nemocnice by mohli získať peniaze na nové CT a MR prístroje. Kvalitná diagnostika je totiž drahá, pomoc od štátu sa preto zíde.
Foto
Rezort zdravotníctva rozdelí milióny eur: Čo kritizujú lekári a o čo požiadali nemocnice?
An unknown criminal's hands dressed in black with tools of the trade and cash
Početné krádeže v Prešove: Za všetkými stojí jeden Bratislavčan! Ako mu v rukách skončili tisíce eur?
Mzdy rastú, ale rastú aj výdavky.
Rebríček prosperity v EÚ: Takto dopadlo Slovensko a aha, kde skončila Česká republika!
Roof lights of polish police (Policja) car on the street
Ľudí v Poľsku mali tajne sledovať: Znepokojivé, ako nenápadne to robili
Drone no copyright in a soybean field,
Ministerstvo obrany vyzýva ľudí: TOTO s dronmi neskúšajte! Hrozí vám mastná pokuta
2009. Dvojicu hercov milovali všetky deti.
Spomínate si na reláciu Elá hop? Takto vyzerá legendárne duo dnes! Čo po rokoch s hrdosťou priznali
Foto
Odišiel priskoro: V mladom veku zomrel majster Slovenska († 39)