Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.07.2021 18:29 | Správy | Zahraničné správy

Debaty o schvaľovaní plánov obnovy: Von der Leyenová ráta aj s touto krajinou

Európska komisia (EK) ráta s podporou Slovinska pri schválení národných plánov obnovy a odolnosti v Rade EÚ ešte pred letnými prázdninami, aby miliardy eur cez ozdravný plán začali čo najskôr prúdiť. Uviedla to predsedníčka EK Ursula Von der Leyenová vo štvrtok popoludní na spoločnej tlačovej konferencii so slovinským premiérom Janezom Janšom v slovinskom mestečku Brdo.

Slovinský premiér ocenil, že von der Leyenová prišla do Slovinska so všetkými členmi eurokomisie, čo podľa jeho slov pomôže lepšiemu výkonu polročného predsedníctva v Rade EÚ. Janša pripomenul, že v poradí druhé predsedníctvo Slovinska sa začína krátko po oslavách 30. výročia vydobytia nezávislosti a slobody jeho krajiny, a ocenil, že Slovinci sa podieľajú na formovaní budúcnosti EÚ ako jej plnoprávny člen.

Obaja politici čelili sérii otázok spojených s kritikou voči slovinskej vláde, týkajúcom sa sporu so štátnou tlačovou agentúrou STA vo veci jej financovania, ako aj toho, že Ľubľana zatiaľ nedelegovala svojich prokurátorov do Európskej prokuratúry (EPPO), čo môže ohroziť kontrolu miliárd eur prúdiacich do krajiny cez ozdravný plán.

Von der Leyenová uviedla, že Janša sa aj počas štvrtkového stretnutia s kolégiom komisárov zaviazal obe záležitosti čo najskôr vyriešiť. Upozornila, že na tok financií z rozpočtu EÚ okrem EPPO dohliada aj Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) a tiež nový mechanizmus podmienenosti čerpania fondov dodržiavaním zásad právneho štátu.

Slovinský premiér zdôraznil, že v piatok jeho vláda zaujme stanovisko k EPPO, pričom podľa jeho slov prokurátori budú vybratí najneskôr do septembra. Pripomenul zároveň, že počas jeho terajšej a predošlých vlád nikdy nedošlo k zneužívaniu eurofondov. V otázke financovania agentúry STA je údajne dohoda "na spadnutie" a táto záležitosť sa čoskoro vyrieši.

"Dnes môžeme hovoriť o obnove, ale ešte nie sme za vodou," opísal premiér súčasnú pandemickú situáciu v EÚ. Pripomenul, že eurokomisia zohrala rozhodujúcu úlohu pri zaobstarávaní a distribúcii vakcín, ako aj pri presadení COVID pasov, ktoré začali platiť od 1. júla.

Spresnil, že slovinské predsedníctvo chce prispieť k debatám v rámci Konferencie o budúcnosti Európy, aby to bol ozajstný dialóg s občanmi. "Po finančnej a migračnej kríze, po brexite a pandémii je čas hovoriť o veciach, ktoré budú formovať budúcnosť Európy," odkázal.

Najbližší polrok bude podľa neho rozhodujúci aj z hľadiska procesu rozširovania, lebo ak sa EÚ nebude snažiť získať si krajiny západného Balkánu, do tohto priestoru sa dostanú iní aktéri. Aj preto sa Ľubľana sústredí na úspech októbrového summitu EÚ so západným Balkánom a koncom roka na podobný summit s krajinami Východného partnerstva.

Von der Leyenová v tejto súvislosti priznala, že snahou EÚ je ešte tento rok otvoriť prístupový proces s Albánskom a Severným Macedónskom. V tejto veci ráta s pomocou Slovinska pri rokovaniach členských krajín.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
Na západe zúri nebezpečné ochorenie: Slovensko tento rok láme rekordy, na zozname pacientov sú len tínedžeri
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Aktualizované
Fico odhalil plány: Koho navrhnú na post eurokomisára za Slovensko? Má to byť tento muž
Nájdete všetkých psíkov, ktorí majú zatvorené aspoň jedno oko?
Slováci, potrápte si hlavičky: Koľko psíkov má na obrázku zatvorené aspoň jedno oko?
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Splnili sme sľub, vyhlásil Fico: Seniori si po novom prilepšia k dôchodku
(ilustračné foto).
Turci sa ešte nespamätali z minuloročného zemetrasenia: Prišla ďalšia rana! Krajina je v pozore
Na snímke minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kysucká diaľnica D3: Minister Ráž tvrdí, že stavať by mohli budúci rok
Radko Urbanyak
Foto
Spoznávate tohto malého chlapca? Z barmana sa stal televíznou hviezdou! Teraz vystupuje na obrazovkách
Vladimir Putin.
Hnev Kremľa: Kvôli úradom čelí partner Putinovej ex problémom! O čo ide?