Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.07.2021 14:35 | Správy | Domáce správy

Priemerný Slovák vyhodil vlani 446 kilogramov odpadu: Koľko z toho sa vytriedilo? Historické číslo

Slovák vyhodil vlani priemerne 446 kilogramov odpadu, vytriedil z toho necelú tretinu. Podiel recyklovaného odpadu sa zvýšil na 44 percent. Prvýkrát v histórii skončila na skládkach menej ako polovica komunálneho odpadu - 48 percent.

Vyplýva to z dát o komunálnom odpade v roku 2020, ktoré aktuálne zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Slovák vyhodil minulý rok priemerne 446 kilogramov odpadu, čo je o 53 kilogramov viac, ako je priemerná ročná hodnota vyprodukovaného odpadu za predošlých päť rokov (2015 – 2019), hodnotí ŠÚ. Celkovo tak domácnosti vyprodukovali za minulý rok 2,43 milióna ton komunálneho odpadu.

Z regionálneho hľadiska sa najviac odpadu, viac ako 500 kilogramov na jedného obyvateľa za rok, vyprodukovalo v troch krajoch západného Slovenska. V Trnavskom kraji to podľa ŠÚ bolo 584 kilogramov, v Bratislavskom 531 kilogramov a v Nitrianskom kraji 521 kilogramov. V Prešovskom, Košickom a Banskobystrickom kraji množstvo odpadu na obyvateľa nepresiahlo 400 kilogramov. "V Prešovskom kraji vyprodukuje jeden človek v priemere o dve tretiny menej odpadu ako v Trnavskom kraji," hovoria štatistici.

Na skládkach v roku 2020 skončila prvýkrát menej ako polovica vyprodukovaného odpadu (48 percent). "Nepriaznivá situácia sa posledné roky zlepšuje, ešte pred piatimi rokmi na skládky putovalo až 69 percent komunálneho odpadu," tvrdí ŠÚ. V šiestich krajoch podľa štatistikov prevažuje skládkovanie odpadu nad spaľovaním a recyklovaním.

V Bratislavskom kraji sa však na skládku dostane štvrtina odpadu, v Košickom tretina odpadu. "Dôvodom je skutočnosť, že v týchto dvoch regiónoch sa okrem recyklácie odpad zhodnocuje spaľovaním. V Bratislavskom kraji sa spaľuje (energeticky zhodnocuje) takmer 30 percent odpadu a v Košickom kraji 27 percent," vysvetľuje štatistický úrad. Dopĺňa, že na celoslovenskej úrovni sa zatiaľ energeticky zhodnocuje osem percent odpadu.

Pozitívny trend možno podľa ŠÚ sledovať v recyklovaní. Miera recyklácie komunálneho odpadu vrátane kompostovania sa v posledných rokoch zvyšuje. V roku 2020 bolo cyklostylovaných 44 percent odpadov, kým pred piatimi rokmi to bolo len necelých 15 percent, konštatuje úrad. Najviac odpadu podľa údajov ŠÚ recykloval vlani Trnavský kraj, 47 percent, a najmenej Košický kraj, 39 percent.

V komunálnom odpade bol najzastúpenejší druhový zmesový odpad, tvoril 47 percent. "Na Slovensku sa však postupne zvyšuje miera vytriedeného odpadu, vlani podiel vytriedených zložiek dosiahol 29 percent, pričom ešte pred desiatimi rokmi sa pohyboval len okolo siedmich percent," povedala riaditeľka sekcie podnikových štatistík ŠÚ SR Libuša Kolesárová.

V triedenom komunálnom odpade sú najzastúpenejšie vytriedené kovy, ďalej papier, sklo a plasty. Z údajov vyplýva, že viac ako polovicu (54,4 percenta) z celkového vytriedeného odpadu v tonách predstavujú kovy a obaly z kovov, podiel odpadu z papiera je 14,4 percenta, zo skla 11,2 percenta a z plastov 9,8 percenta.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí