Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.06.2021 19:17 | Správy | Zahraničné správy

Peklo na južnej Morave: Spustošené obce sa dočkali potrebnej finančnej pomoci

Česká organizácia Človek v tiesni odoslala po dohode so starostami na účty juhomoravských obcí, ktoré vo štvrtok postihlo tornádo, 25 miliónov korún (980 275,68 eur).

Pomoc smeruje do obcí Hrušky, Moravská Nová Ves, Lužice, Mikulčice a do hodonínskej mestskej štvrti Pánov. Každá dostane päť miliónov korún (196 055,14 eur). Po 2,5 miliónoch pošle do konca týždňa organizácia do zasiahnutých obcí Stebno a Blatno na Lounsku, kde v stredu tím Človeka v tiesni vykonal prieskum škôd a potrieb. ČTK o tom za organizáciu informoval Tomáš Urban.

V zasiahnutých obciach je nedostatok stavebného dreva a spojovacieho materiálu. "Do skladu v Břeclavi sme zaviezli spojovací materiál a nakúpili 45 kubíkov strešných lát, ktoré kamión dovezie v piatok. Minulý týždeň sme distribuovali 10 500 štvorcových metrov plachiet na zakrytie zničených striech. Všetok materiál je už rozobratý," uviedol Marek Štýs, vedúci humanitárnych programu Človeka v tiesni.

Organizácia pomáha v zasiahnutej oblasti už od víkendu. V piatok začne 35-členný tím Človeka v tiesni v spolupráci s ďalšími mimovládnymi organizáciami s vyšetrovaním postihnutých domácností, na základe ktorého chce čo najrýchlejšie dopraviť na ich účty rýchlu pomoc vo výške 150 000 korún (5881,65 eur) na domácnosť. V ďalšej fáze potom overí využitie daru a v potrebných prípadoch ho bude ďalej zvyšovať.

Na Lounsku v stredu desaťčlenný tím sociálnych pracovníkov Človeka v tiesni spolu s dobrovoľníkmi z Diakonie vykonal prieskum v obciach Stebno a Blatná. Na mieste podpísal 22 darovacích zmlúv s postihnutými domácnosťami, dve na sumu 50 000 (1960,55 eur), 20 vo výške 150 000 (5881,65 eur). Peniaze im doručí do konca týždňa. "Škody na Lounsku sú u niektorých domov podobné ako po tornáde na Morave. Len v Stebne je 13 zbúraných domov, niektoré prišli o celú strechu," povedal Vít Kučera, ktorý v stredu na mieste zisťoval situáciu.

"Medzi poškodenými je veľa seniorov a ľudí, ktorí by si bez pomoci ťažko organizovali opravy," poznamenal Jan Černý z Človeka v tiesni. Do konca roka najal miestnu koordinátorku, ktorá bude postihnutým v spolupráci s krášlovacím spolkom Stebno 2020 pomáhať s obnovou.

Na zbierkovom účte Človeka v tiesni sa zatiaľ zhromaždilo 124 miliónov korún (4 862 167,40 eur). Dohromady ľudia v zbierkach prispeli vyše 900 miliónov korún (35 282 792,50 eur).

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Do Slava na motorke narazilo auto, prežil zázrakom.
FotoVáš Tip
Desivá nehoda na Považí: Slavov prvý výjazd na motorke skončil takmer tragicky! Čo mu zachránilo život?
Ondrej Lunter.
V Banskobystrickom kraji končia dve ambulancie: Hrozí urgentný nedostatok lekárov!
(ilustračné foto)
Inšpekcia zobrala súkromníkovi 3 tigrov! Znepokojivé, čo je za tým
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová.
Šimkovičová o detailoch STVR: Čo deklaruje nový názov a takto vznikne rada!
Zuzana Vačková ukázala svojho chlapa.
Foto
TRAPAS ako hrom: Vačkovej nového chlapa si ľudia mýlila s jej OTCOM! Naozaj sa podobajú?
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Pri zmene RTVS skončí aj šéf Machaj: Premiér tvrdí, že návrh schválil i prakticky bez pripomienok
V okrese Veľký Krtíš vyhlásil v piatok 1. septembra 2023 okresný úrad mimoriadnu situáciu pre nárast neregulárnej migrácie.
Samosprávam preplatia výdavky za cudzincov: Pôjde o sumu takmer 100-tisíc eur
Business people shaking hands in the office. Photo of one cheerful businessman and one happy businesswoman handshaking across the table.
Obzeráte sa po novej práci? Na tomto mieste v Bratislave to môžete skúsiť!
Lykožrút trápi oblasť už dlhší čas.
Mimoriadna situácia na Horehroní: Nevyzerá to priaznivo! Znepokojivé správy o lykožrútoch
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Fond na podporu kultúry národnostných menšín: Príspevok by sa mal zvýšiť
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Vláda sa bude venovať členstvu Slovenska v EÚ: Premiér objasnil, o čo ide
Na snímke ekonomický expert za Kresťanskodemokratické hnutie Jozef Hajko.
KDH o RTVS: Zmeny znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí