Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.06.2021 20:45 | Správy | Zahraničné správy
Video

Radikálna nová pomôcka na chudnutie: Ľudia ju prirovnávajú k mučiacim nástrojom, posúďte sami

Vedci z Nového Zélandu a Británie vyvinuli nový nástroj, ktorý má pomôcť bojovať s obezitou.

Pomôcka, ktorú lekári implantujú na zuby záujemcov, využíva magnety, ktoré bránia ľuďom otvoriť ústa natoľko, aby mohli konzumovať pevnú stravu, napísal server The Guardian. Ľudia nemôžu otvoriť ústa na viac ako zhruba dva milimetre a niektorí kritici na sociálnych sieťach prirovnali zariadenie k stredovekým mučiacim nástrojom.

Nástroj vyvinuli zdravotníci z novozélandskej univerzity v Otagu (University of Otago) spoločne s vedcami z britského Leedsu. Novozélandská inštitúcia označila vynález za "prvý nástroj na chudnutie na svete", ktorý má pomôcť bojovať s celosvetovou epidémiou obezity. Zariadenie využíva okrem magnetických komponentov tiež poistné skrutky a inštalovať ho do úst môžu zubní lekári. Výsledkom je, že človek môže jesť iba tekutú stravu.

Vedci zariadenie nazvané "DentalSlim Diet Control" dva týždne testovali na siedmich obéznych Novozélanďankách, ktorým zároveň podávali nízkokalorické jedlo. Britský stomatologický magazín British Dental Journal neskôr publikoval článok, podľa ktorého skupina žien schudla priemerne 6,36 kilogramu, asi päť percent svojej váhy.

Účastníčky testov sa však sťažovali, že zariadenie sa ťažko používa a zle sa s ním hovorí. Celkovo mali pocit, že ich život je "menej uspokojivý". Jedna z nich navyše nedodržala pravidlá a konzumovala jedla, ktorá nemala - napríklad čokoládu, ktorú si pred tým roztopila, ​​napísal The Guardian.

Profesor Paul Brunton vysvetlil, že hlavnou zábranou, ktorá zastavila chudnutie, bolo nedodržiavanie pravidiel. Zariadenie podľa neho pomohlo ženám ustanoviť nové návyky, ktoré by mohli odštartovať proces chudnutia. "Je to neinvazívna, vratná, úsporná a príťažlivá alternatíva k chirurgickým procedúram," povedal Brunton.

Univerzita na svojom webe píše, že zariadenie je bezpečné, človek si ho môže v prípade núdze kedykoľvek sám zložiť a neobmedzuje ho v dýchaní ani v rozprávaní.

Na sociálnych sieťach však vynález ľudia skritizovala. Niekto z nich podľa servera The Guardian na twitteri napísal: "K tekutej diéte nepotrebujete toto mučiace zariadenie." Novozélandský spravodajský webeNZ Herald citoval komentáre, ktoré zariadenie označujú za "desivé" alebo "bizarné".

Profesor Brunton podľa NZ Herald uviedol, že prostriedok nie je určený pre bežnú diétu, ale pre špecifické prípady, kde je z klinických dôvodov potrebné, aby pacient schudol. "Skôr je zamerané na pomoc ľuďom, ktorí potrebujú podstúpiť operáciu, ale nemôžu, kým neschudnú," uviedla univerzita podľa serveru The Guardian.

Univerzita na svojich internetových stránkach s odkazom na nedávne štúdie uvádza, že na svete žije 1,9 miliardy dospelých, ktorí majú nadváhu. Okolo 650 miliónov ľudí je obéznych. Pričom obezita a nadváha vedie ročne k 2,8 miliónom úmrtí. Do roku 2030 má byť podľa odhadov okolo 57 percent dospelých obyvateľov Zeme obéznych alebo mať nadváhu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Krádež na železničnej stanici v Humennom: Skupina mužov podliezla plot a začali rabovať!
ÚVZ SR upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov, nachádzajú sa medzi nimi aj známe značky.
Foto
ÚVZ varuje pred nebezpečnou kozmetikou: Ide aj o obľúbené značky! Ak ich máte doma, vyhoďte ich
Manželia Csémiovci mali spolu pekný vzťah.
FotoVáš Tip
Poradca Šutaja Eštoka sa ukázal na verejnosti: Prvá fotka od záhadnej smrti manželky!
Foto
Vlhovú čakajú v kalendári SP veľké zmeny: Menej pretekov v Európe a škrty obľúbených stredísk
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Čo všetko čaká dnes poslancov? Schôdzu začali návrhom na zmeny v zložení parlamentných výborov
Tragédia na Spiši vzala život aj Lucke († 17).
Foto
Tragédia na Spiši: Otec Ľuboš prezradil, čo našli v mobile nebohej Lucky († 17)! Chytí vás za srdce, čo urobil potom
Svoje korene si nesmierne váži.
Foto
Vanessa Šarköziová sa za svoj pôvod nehanbí: Som hrdá, že som Cigánka!
Futbalový Slovan sa ocitol v náročnej situácii.
V hre príchod reprezentanta: Uloví futbalový Slovan veľkú rybu?
(ilustračné foto)
Rusko spôsobilo na Ukrajine teror: Diali sa tam strašné veci! Hlásia množstvo obetí
Ilustračné foto
Viaceré komplikácie v doprave v Bratislave: Tu sa zrazili 3 autá! Kde všade sa zdržíte?
Duchoňova dcéra má z filmu strach.
Foto
Dcéra Duchoňa († 35) má obavy z filmu o otcovi: Už sa stretla s režisérom! Čo jej naháňa strach?
(ilustračné foto)
Jedna z najväčších krádeží zlata v dejinách krajiny: Prípad sa pohol! Nečakaný úspech