Piatok 17. 9.
Olympia
29.06.2021 14:05 | Správy | Politika

Stojí vláda za ministrom Matovičom? Kabinet schválil stanovisko na online rokovaní: Náklad opozícii

Vláda nesúhlasí s návrhom skupiny poslancov Národnej rady (NR) SR na vyslovenie nedôvery podpredsedovi vlády SR a ministrovi financií SR Igorovi Matovičovi (OĽANO).

Stanovisko k návrhu skupiny poslancov NR SR schválil vládny kabinet na utorkovom online rokovaní.

Návrh skupiny poslancov NR SR na vyslovenie nedôvery Igorovi Matovičovi vláda vníma ako účelový populizmus navrhovateľov, ktorí zneužívajú ťažké obdobie pandemickej krízy na zvyšovanie napätia, vyvolávanie nepokojov a destabilizáciu spoločnosti.

Navrhovatelia majú podľa vlády na to dva hlavné dôvody. Tým prvým je strach pred spravodlivosťou. "Je príznačné, že o nehospodárnom nakladaní s verejnými zdrojmi hovoria poslanci zo strany Smer-SD a jej politickej odnože strany Hlas-SD. Práve počas vlád strany Smer-SD a jej 'dcérskej organizácie' Hlas-SD dochádzalo k monštruóznemu rozkrádaniu štátu," uvádza sa stanovisku kabinetu.

Tým druhým dôvodom je podľa vlády permanentná snaha strany Smer-SD a jej pobočky Hlas-SD o zneužívanie mimoriadne ťažkej pandemickej situácie na bezohľadné vytĺkanie politického kapitálu za každú cenu, bez ohľadu na to, koľko ľudských životov to bude stáť a na to, aké veľké ekonomické straty to občanom SR spôsobí.

Matovič podľa vlády zdedil krajinu po rokoch vládnutia strán Smer-SD a Hlas-SD s vysokým verejným dlhom, podvyživeným zdravotníctvom, zdecimovanými štátnymi hmotnými rezervami a bez plánov a stratégií na zvládanie takýchto mimoriadnych pandemických situácií. Od prvej chvíle viedla vláda pod vedením Igora Matoviča intenzívny boj za ochranu zdravia a životov obyvateľov, zatiaľ čo opozícia permanentne spochybňovala prijímané opatrenia, niektorí jej predstavitelia verejne porušovali protiepidemické opatrenia a vedome a cielene tak prispievali k celkovému zvyšovaniu napätia a zhoršovaniu atmosféry v spoločnosti.

Aj nákup vakcíny Sputnik V bol podľa stanoviska vlády motivovaný vyhodnotením aktuálnej situácie a dostupných možností. V čase dojednania zmluvy o dodávke vakcíny Sputnik V na Slovensko totiž všetky štáty EÚ čelili veľkému nedostatku vakcín, denne zomieralo na ochorenie COVID-19 100 ľudí a na Slovensku bol podľa prieskumov renomovaných prieskumných spoločností vysoký záujem o očkovanie touto vakcínou. Z týchto dôvodov sa nákup vakcíny Sputnik V ukazoval ako najdostupnejšie riešenie kritickej situácie v danom čase.

Predkladatelia návrhu podľa stanoviska vlády označujú celoplošný lockdown za správnu alternatívu k spochybňovanému celoplošnému testovaniu bez toho, že by porovnali spoločenské náklady.

Podľa vlády je správanie Igora Matoviča, ktorý pri riadení boja s pandémiou podriadil celé svoje úsilie snahe o ochranu zdravia a života občanov Slovenska a minimalizáciu ekonomických škôd, v ostrom protiklade k postojom parlamentnej opozície.

Británia opäť vo veľkom uvoľňuje: Zmiernia sa pravidlá pre cestovanie
Ak veľa pracujete, zbystrite pozornosť: Dlhý pracovný čas vás môže priviesť do hrobu!
Tento obraz ešte nikto nikdy nevidel! Neznáme dielo Vincenta van Gogha zverejnili v múzeu
Slovenky podali na úvod kvalifikácie bojovný výkon: Tesne podľahli favorizovaným Švédkam
Tragický požiar covidovej nemocnice má ďalšiu dohru: Protestovali stovky ľudí
Odborníci bijú na poplach! Ukrajina je na pokraji najsmrtiacejšej vlny: Umierať budú stovky ľudí denne
Stredomorské štáty majú veľké ambície: Zaviazali sa dodržiavať klimatické ciele
Pred 6 rokmi odišla k ISIS, jej život sa kruto zvrtol: Slová, z ktorých naskakujú zimomriavky
Slovenská krasokorčuliarka by roztopila aj ľadovec: Ukázala sexi zadoček!
Čo to stváral Prachař s korpulentným Japoncom?! Celá sála plakala od smiechu
Česi uviazli na 27. najvyššej hore sveta: Po ich záchrane ich Pakistan odmieta pustiť domov
Hrozivý incident! Streľba v jednom z najväčších nákupných centier v Európe: Hlásia zranených