Sobota 24. 7.
Vladimír
25.06.2021 13:09 | Správy | Domáce správy

Majú toho dosť, neziskovky napísali vláde otvorený list: Reakcia Hegerovho kabinetu, akú asi nečakali

Viacero neziskových organizácií (NO) a občianskych aktívnych ľudí vyzývajú vládu k zmene spolupráce s občianskou spoločnosťou a mimovládnym sektorom.

Situácia spolupráce vlády a ministerstiev pri tvorbe stratégií, zákonov a implementácií zmien je podľa nich veľmi slabá, povrchná až žiadna, preto v tejto súvislosti poslali vláde SR otvorený list. TASR o tom informoval Vladimír Crmomam zo Slovenskej komory učiteľov.

NO považujú za veľmi znepokojujúce, že viacerí predstavitelia politickej moci rezignovali, respektíve ani nezačali praktizovať kultúru odborného a participatívneho dialógu pri zavádzaní systémových zmien. "Práve preto nemôžeme už ďalej iba chápať náročnosť pandemickej situácie, ale musíme pomenovať naše zásadné výhrady," uviedli v otvorenom liste. Vnímajú niekoľko oblastí porušovania princípov transparentného a participatívneho vládnutia. Ako príklad uviedli rezignáciu na participatívnu tvorbu legislatívy, kde poukázali na ministerstvo školstva, ktoré začiatkom roka predložilo do medzirezortného pripomienkového konania štyri návrhy noviel zákonov s množstvom zmien. Ako tvrdia, rezort školstva ich pripravil bez spolupráce a zapojenia odbornej verejnosti, zástupcov učiteľskej obce, škôl, zriaďovateľov, reprezentácie profesijných a záujmových združení. Poukazujú aj na rezignáciu kultúrneho dialógu, na odbornosť, transparentnosť výberov, či na komplexnosť a prepojenosť procesov.

List je apelom a žiadosťou o to, aby participatívny, transparentný a odborný prístup pri tvorbe verejných politík bol bazálnou súčasťou politickej kultúry na Slovensku a nevyužíval sa len ojedinele. "Žiadame o stretnutie s predsedom vlády SR s presahom na verejné zakotvenie a deklarovanie požiadaviek smerom k ministerstvám, aby expertíza občianskeho sektora a občianska spoločnosť neboli pri tvorbe politík prehliadané alebo boli prizývané len formálne," uvádza sa v liste. Zároveň žiadajú o stretnutie so splnomocnencom vlády SR pre občiansku spoločnosť.

"Vláda Eduarda Hegera (OĽANO) pri formovaní verejných politík spolupracuje so zástupcami mimovládnych organizácií, odborov, zamestnávateľských zväzov, živnostníkov i s rôznymi odbornými komunitami. Tento participatívny spôsob riadenia verejných vecí je dôležitý práve v čase, keď musíme na Slovensku uskutočniť mnohé reformy na zlepšenie života občanov," uviedla pre TASR hovorkyňa predsedu vlády SR Ľubica Janíková. Ako dodala, je zároveň aj v ostrom kontraste s tým, ako sa krajina spravovala v období pred voľbami 2020. Zároveň doplnila, že ochota predsedu vlády komunikovať o pálčivých problémoch Slovenska sa týka aj signatárov otvoreného listu.

Väčšina nezaočkovaných Američanov nezmení svoj názor: Neberú do úvahy ani vedecké štúdie
Čína vracia USA úder: Zaviedla sankcie voči siedmim americkým občanom a spoločnostiam
Drvivý vstup do nového ročníka: AS Trenčín deklasoval ViOn!
Pohreb zavraždeného haitského prezidenta sprevádzali násilnosti: Silný odkaz vdovy
Čierna Hora dala stopku diskotékam, to nie je všetko: Po otvorení sa na ne dostanú iba niektorí ľudia
Koniec kariéry? Nepríjemná správa pre Christiana Eriksena
Monzúnové dažde v Indii: Počet obetí sa zvýšil, meteorológovia oznámili ďalšiu zlú správu
Holandská prokuratúra vyšetruje muža v súvislosti so šiestimi samovraždami: Vážne obvinenie
Kučová bojovala na kurte takmer štyri hodiny: Na turnaji WTA postúpila do semifinále!
Vakcinácia u našich susedov: Koľko ľudí má negatívny postoj voči očkovaniu?
Mladík priniesol tehotnú priateľku do nemocnice: Keď ju lekári zbadali, hneď volali políciu
Ministra vnútra Mikulca budú opäť odvolávať: Mimoriadnu schôdzu žiada Smer-SD