Sobota 24. 7.
Vladimír
24.06.2021 22:32 | Správy | Zahraničné správy

Srbsko, kandidujúce na členstvo v EÚ zaujalo šokujúce stanovisko: Nikdy nezavedie sankcie proti priateľovi Rusku

Belehrad vo štvrtok vyhlásil, že nikdy neuvalí sankcie na Rusko, napriek výzvam Európskej únie, že Srbsko musí zosúladiť svoju zahraničnú politiku s 27-člennou EÚ, ak chce do nej vstúpiť. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Predseda srbského parlamentu Ivica Dačič na proruskej konferencii povedal, že Rusko je najlepší spojenec Srbska a chráni jeho "územnú celistvosť" – poukázal tým na ruskú podporu Belehradu, ktorý odmieta uznať nezávislosť svojej provincie Kosovo, vyhlásenú v roku 2008.

Dačič na konferencii s názvom "Rusko na Balkáne, pohľad do budúcnosti" uviedol, že Srbsko "napriek tlaku" nikdy nezavedie sankcie proti "priateľovi Rusku". "Vzťahy medzi Srbskom a Ruskom sú dôležité zo strategického hľadiska. Sú na vrchole, na najvyššom bode, aký si naše generácie pamätajú," vyhlásil Dačič.

Na rozdiel od susednej Čiernej Hory, Severného Macedónska a Albánska sa Srbsko nepripojilo k západným sankciám voči Rusku, keď to v roku 2014 anektovalo ukrajinský Krymský polostrov alebo keď zatklo opozičného lídra Alexeja Navaľného.

Namiesto toho Srbsko – ktoré sa oficiálne uchádza o členstvo v EÚ – rozvíja blízke vzťahy so svojím tradičným slovanským spojencom Ruskom, ako aj s Čínou. Robí to napriek varovaniam Západu, že obe veľmoci majú "škodlivý" vplyv na región Balkánu, ktorý sa ešte stále spamätáva z vojen z 90. rokov 20. storočia.

Niektorí predstavitelia na Západe sa obávajú, že Rusko, ktoré vyzbrojuje Srbsko, by mohlo povzbudzovať autoritárskeho srbského lídra Aleksandra Vučiča, aby destabilizoval tento naďalej nestály, neupokojený región.

Dav pred parlamentom neutícha: Protestujúci chcú zotrvať aj ďalšie dni
Solsjkaer rozhodol o svojej budúcnosti v United: Takto vyzerá jeho nová zmluva
Cigániková reaguje na prijatú dohodu o novele zákona: Silné slová
Novela zákona o covid preukazoch ide do 2. čítania: Toto všetko budú môcť ľudia robiť
Aktualizované
Reakcia na seba nenechala dlho čakať: Toto urobí Smer so zákonom o COVID preukazoch
Zápas nenašiel strelca: Senica s Ružomberkom vstúpili do sezóny remízou
V parlamente to žije! Opozícia chce prerušiť rokovanie: Kollár mal odísť na dovolenku
Slovan zvládol povinnú jazdu: S nováčikom z Liptova sa nemaznal
Ak plánujete stráviť nedeľu večer vonku, zbystrite pozornosť: V týchto okresoch varujú pred búrkami
Zamestnávateľ z NBA ho v Tokiu otočil na päte: Španielski basketbalisti ostali bez kľúčového hráča
Protest pred NR SR vyvolal vášne stovák ľudí: Takto to videla polícia
Voráček po 10 rokoch opúšťa Flyers: Kam má namierené?