Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.06.2021 21:10 | Šport | Futbal | ME vo futbale 2020

Švédi po veľkej dráme vyhrali skupinu: Chceme do štvrťfinále, hlásia

Švédski futbaloví reprezentanti zvíťazili v záverečnom vystúpení v E-skupine na EURO 2020 nad Poľskom 3:2 a do osemfinále postúpili z prvého miesta. Pre Poliakov sa šampionát skončil, v skupine obsadili štvrté miesto so ziskom jediného bodu.

Švédi viedli na štadióne v Petrohrade 2:0 vďaka dvom gólom Emila Forsberga, o vyrovnanie sa postaral Robert Lewandowski. V nadstavenom čase rozhodol o triumfe severanov striedajúci Viktor Claesson. Švédi získali sedem bodov a v osemfinále nastúpia proti jednému z tímov, ktoré skončia v skupine na treťom mieste.  

      E-skupina:
      Petrohrad:
      Švédsko - Poľsko 3:2 (1:0)
      Góly: 2. a 59. Forsberg, 90+3. Claesson - 61. a 84. Lewandowski. Rozhodovali: Oliver - Burt, Bennett (všetci Angl.), ŽK: Danielson - Krychowiak, 14.252 divákov


      zostavy:
      Švédsko: Olsen - Augustinsson, Lindelof, Danielson, Lustig (68. Krafth) - Forsberg (77. Claesson), Ekdal, Olsson, Larsson - Quaison (55. Kuluševski), Isak (68. Berg)
       Poľsko: Szczesny - Bereszynski, Glik, Bednarek -  Jozwiak (61. Swierczok), Klich, Krychowiak (78. Placheta), Puchacz (46. Frankowski) - Swiderski, Zielinski - Lewandowski
      
      

Poliaci potrebovali na postup bezpodmienečne zvíťaziť, no Švédi ich dokonale zaskočili a už po 81 sekundách sa ujali vedenia. Po súboji Quaisona s Glikom sa dostal k lopte Forsberg a prízemnou strelou prekonal Szczesneho. Bol to druhý najrýchlejší gól v histórii európskych šampionátov. Poliaci sa postupne otriasli a po rohovom kope mohli v 17. minúte vyrovnať. Lewandowski však trafil hlavou brvno a aj jeho dorážka skončila iba na bránkovej konštrukcii. V ďalšom priebehu prvého polčasu sa dianie odohrávala medzi šestnástkami. Poliaci zdĺhavo kombinovali v strede poľa, v ofenzíve im chýbal moment prekvapenia. Ich centre nenarobili švédskej obrane žiadne problémy. V nadstavenom čase napriahol spoza šestnástky Zielinski, Olsen však jeho strelu vyrazil na roh.
      

Do druhého polčasu poslal tréner poľského tímu Paulo Sousa na ihrisko Przemysława Frankowskeho s cieľom oživiť ofenzívu. Aktívny Zielinski to skúšal ďalšou jedovatou strelou, no Olsen bol opäť pozorný. Po chybe poľskej obrany nevyužil možnosť zvýšiť Quaison. V 59. minúte však striedajúci Kuluševski naservíroval loptu Forsbergovi, ktorý svojím tretím gólom na turnaji zvýšil na 2:0. Poliaci nezložili zbrane a už o 120 sekúnd neskôr sa im podarilo znížiť vďaka Lewandowského exportnej strele k vzdialenejšej žrdi. V 65. minúte rozvlnil sieť striedajúci Swierczok, gól však neplatil pre ofsajd. Poliaci pokračovali v aktivite a v 84. minúte vďaka Lewandowskému vyrovnali na 2:2, vytúžený tretí gól sa im však už streliť nepodarilo. V tretej minúte nadstaveného času definitívne pochoval ich nádeje Claesson.
      
      hlasy po zápase: /zdroj: uefa.com/
      

Viktor Claesson, strelec tretieho švédskeho gólu: "Bolo to ako na hojdačke. Víťazný gól v nadstavenom čase má pre nás cenu zlata. Chceli sme vyhrať skupinu a som veľmi rád, že sa nám to podarilo."
      

Emil Forsberg, autor úvodných dvoch švédskych gólov: "Úvod zápasu bol bláznivý. Poliaci sa však po inkasovanom góle nezlomili, vytvárali si šance a v druhom polčase vyrovnali. V nadstavenom čase sa nám našťastie podarilo strhnúť víťazstvo na našu stranu. Splnili sme náš základný cieľ postúpiť zo skupiny, teraz chceme ísť do štvrťfinále."
      
      tabuľka E-skupiny:
      1. Švédsko    3 2 1 0 4:2 7 *
      2. Španielsko 3 1 2 0 6:1 5 *
      3. SLOVENSKO  3 1 0 2 2:7 3
      4. Poľsko     3 0 1 2 4:6 1
      * postup do osemfinále

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí
Jozef má najmilších podnájomníkov.
Váš Tip
Roztomilejších podnájomníkov nemá nikto: Jozef ich objavil rovno pred domom, pozrite sa aj vy!