Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.06.2021 13:23 | Správy | Domáce správy

Lesníci varujú: Počet medveďov na Slovensku stúpa, v niektorých lokalitách je situácia už kritická

Početnosť populácie medveďa hnedého na Slovensku stúpla za posledných 20 rokov trojnásobne. Upozornil na to štátny podnik Lesy SR.

V niektorých lokalitách je podľa lesníkov situácia už kritická, na výmeru približne 300 hektárov tam pripadá jeden medveď. Ochranári v súčasnosti zisťujú aktuálny stav populácie medveďa hnedého v rámci projektu "Realizácia programov starostlivosti o veľké šelmy na Slovensku 2" analýzou DNA. Výsledky by mali byť známe v priebehu tohto roka.

Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR robila projekt sčítania medveďov v rokoch 2013 až 2014 na Technickej univerzite (TU) vo Zvolene. Vtedy bola populácia medveďa hnedého odhadnutá na približne 1256 jedincov, pričom rozdiel môže byť 233 jedincov. Ide podľa ochranárov zatiaľ o jediné číslo, ktoré je podložené vedeckou štúdiou na základe analýzy vzoriek DNA.

"Štatistika vedená Národným lesníckym centrom vo Zvolene ukazuje, že početnosť medveďa hnedého na Slovensku k 31. marcu 2020 bola na úrovni 2760 kusov. Za posledných šesť rokov to predstavuje nárast o 1504 jedincov. Ak vezmeme do úvahy fakt, že v roku 2000 bola početnosť populácie na Slovensku 700 až 900 jedincov, za posledné dve desaťročia stúpla trojnásobne," tvrdí vedúca odboru komunikácie Lesov SR Marína Debnárová.

Ochranári zisťujú aktuálny stav medveďa odberom vzoriek trusu na izoláciu DNA. Jaroslav Slašťan zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého hovorí, že táto analýza je najpresnejšou a jedinou objektívnou metódou, ako zistiť populáciu medveďa na Slovensku. "Navyše, s genotypmi konkrétnych jedincov sa pracuje bez toho, aby zberač prišiel do kontaktu s medveďom. Medvede tak nie sú prenasledované, vyrušované a stresované odchytom," povedal pre TASR Slašťan.

Debnárová zdôraznila, že z pohľadu štátneho podniku je nutné početnosť šelmy poľovnícky manažovať, aby sa jej stavy znížili. Tým by sa podľa Lesov SR predchádzalo rizikovým stretom človeka s medveďom aj prípadným tragickým udalostiam. "Medveď hnedý je našou najväčšou šelmou, ktorá zastáva svoje postavenie v prírode a bez pochýb sem aj v 21. storočí patrí. Zároveň však treba poznamenať, že jej početnosť by mala byť na takej úrovni, aby bola zabezpečená stabilita populácie, ale aj vzájomná symbióza človeka s medveďom," skonštatovala Debnárová.

Problémom podľa Slašťana nie je to, koľko medveďov žije na Slovensku, ale koľko z nich je problémových - synantropných. Zmena ich správania je spôsobená nezabezpečeným komunálnym odpadom, vnadením v poľovníckych zariadeniach či pestovaním atraktívnych poľnohospodárskych plodín.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú