Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Silné gesto: Vláda sa ospravedlnila za policajný zásah v Moldave nad Bodvou z 2013

Vláda sa v stredu ospravedlnila za spôsob zásahu ozbrojených zložiek štátu v Moldave nad Bodvou v roku 2013 a súvisiace udalosti, ktoré viedli ku kriminalizovaniu poškodených.

Zároveň sa ospravedlnila za krivdu a utrpenie, ktoré obetiam a ich rodinám spôsobilo zdĺhavé hľadanie pravdy. Návrh predložili na rokovanie spoločne ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) a minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

"Je neprípustné, aby štát skrze ozbrojené a justičné zložky štátu namiesto sebareflexie kriminalizoval obete a zaobchádzal s nimi dlhé roky ako s páchateľmi, pričom štát týmto spôsobom svoju silu demonštroval na zraniteľnej a marginalizovanej skupine obyvateľov, ktorá má obmedzené praktické možnosti sa efektívne brániť a hájiť svoje práva a spoliehať sa tak často musí na mechanizmy občianskej spoločnosti," skonštatovala vláda.

Ospravedlnenie vníma vláda nielen ako ľudské gesto smerom k poškodeným obetiam, ale aj ako záväzok štátu do budúcna vyvarovať sa podobným zlyhaniam a signál, že orgány vynucujúce právo majú úprimný záujem získať späť dôveru občianskej spoločnosti.

Kolíková považuje ospravedlnenie za správne. "Dôležité je, že je to rozhodnutie vlády. Vláda sa ospravedlnila s ohľadom na tie okolnosti, ktoré súvisia so zásahom v Moldave nad Bodvou. Je to dôležité gesto, ktoré vláda urobila smerom k obetiam," povedala po rokovaní vlády.

Pre Rómov a Rómky je ospravedlnenie sa vlády silným symbolickým gestom. Uviedla to v stanovisku splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Andrea Bučková. Pripomenula, že úrad žiadal o prešetrenie zákonnosti, legitimity a primeranosti zákroku už krátko po udalosti. "Nie je to ešte definitívna bodka za týmto prípadom, keďže v jednom prípade proces pokračuje ďalej. Verím však, že v budúcnosti sa takéto prípady porušovania základných ľudských práv už nebudú opakovať," uzavrela Bučková.

Pri akcii 19. júna 2013 v rómskej osade na Budulovskej ulici v Moldave nad Bodvou zasahovalo viac ako 60 policajtov. Šiesti Rómovia vypovedali, že ich bezdôvodne a brutálne bili. Podľa inšpekcie Ministerstva vnútra (MV) SR, ktorá zásah preverovala, však policajti konali v súlade so zákonom. Prokuratúra následne Rómov, pôvodne v pozícii poškodených, obžalovala z trestného činu. Tí vinu odmietali a celý proces vnímali ako nespravodlivý.

Košický okresný súd v uplynulých týždňoch oslobodil piatich obžalovaných. Stalo sa tak po stanovisku Generálnej prokuratúry SR a prehodnotení skutkového stavu veci, ako aj po verdikte Európskeho súdu pre ľudské práva. Obžalovanou tak ostala len Irena M., u ktorej prokurátor žalobu nestiahol.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
Na snímke podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).
Šimečka: Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície
ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!
Bojnický zámok
Keď prídete cez leto do Bojníc, ostanete prekvapení: Plánujú zmeny
K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí
(ilustračné foto)
Ovocinári sú ako na ihlách, nič nie je isté: Tŕpnu pred rozhodujúcou nocou!
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81). Vdova Majka je zlomená.
Foto
Pohreb Dušana Grúňa († 81): Užialená vdova Majka je v koncoch, bolestivý ODKAZ manželovi pri truhle
Ilustračné foto
Príde to, na čo všetci čakali: Pripravte sa, začne to už cez VÍKEND!
Benátky začali skúšobne vyberať vstupné do mesta.
Chystáte sa do obľúbenej turistickej destinácie? Pripravte si peňaženky! Tu sa nedostanete zadarmo
Bratislavskí policajti oživovali muža v bezvedomí.
Silné video, išlo o SEKUNDY: Petržalskí policajti vrátili muža medzi živých!
Na snímke pápež František.
Pápež František prijal vo Vatikáne hlavu štátu: Akej téme sa venovali?