Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.06.2021 12:29 | Správy | Zahraničné správy

Zaujímavé zistenie vedcov: Znižuje pitie kávy riziko vzniku tejto vážnej choroby?

Pitie kávy môže znížiť riziko vzniku chronického ochorenia pečene. Vyplýva zo štúdie britských vedcov publikovanej v utorok vo vedeckom časopise BMC Public Health, píše denník The Guardian.

Doterajší výskum naznačoval, že pitie kávy môže pomôcť zabrániť vzniku rakoviny pečene a znížiť riziko ochorenia pečene spojeného s nadmerným užívaním alkoholu. Priaznivé účinky konzumácie tohto obľúbeného nápoja naznačuje aj nová britská štúdia, v rámci ktorej vedci analyzovali dáta takmer pol milióna ľudí, zaregistrovaných v britskej Biobanke - projekte určenom na pomoc pri hľadaní genetických a environmentálnych faktorov súvisiacich so vznikom rôznych ochorení.

Ľudia v skúmanej vzorke mali pri prihlásení sa do Biobanky od 40 do 69 rokov, pričom vyše 384 000 z nich sa už na začiatku označilo za konzumentov kávy. Zvyšných takmer 110 000 ľudí uviedlo, že kávu nepijú. Tím výskumníkov následne sledoval stav pečene týchto ľudí počas obdobia trajúceho v priemere takmer 11 rokov. Vedci zaznamenali 3600 prípadov chronického ochorenia pečene s 301 úmrtiami a 1839 prípadov steatózy (stukovatenia) pečene.

Na základe analýzy týchto údajov vedci zistili, že po zohľadnení faktorov, ako sú index telesnej hmotnosti (BMI), konzumácia alkoholu a fajčenie, bolo u tých, ktorí vypili ľubovoľné množstvo kávy akéhokoľvek druhu, riziko vzniku chronického ochorenia alebo stukovatenia pečene o 20 percent nižšie v porovnaní s tými, ktorí kávu nepili vôbec. Konzumenti kávy mali tiež o 49 percent nižšie riziko úmrtia v dôsledku chronického ochorenia pečene.

Podľa vedcov sa miera priaznivého účinku kávy zvyšovala s jej skonzumovaným množstvom, a to až na tri až štyri šálky denne. Ešte väčšie dávky však ďalšie zvýšenie miery priaznivého účinku už nepriniesli. Zníženie rizika vzniku chronického ochorenia pečene vedci zistili aj v prípade, keď osobitne posudzovali účinok instantnej, bezkofeínovej a mletej kávy - hoci najviditeľnejší účinok pripisovali naposledy menovanej.

Štúdia však má aj svoje limity, keďže nedokazuje, že riziko vzniku chronického ochorenia pečene znižuje káva samotná. Okrem toho sa účastníkov výskumu pýtali na ich návyky pri pití kávy iba raz. "Napriek tomu sa môže jednať o efektívny nástroj prevencie vzniku závažných ochorení pečene," uviedol profesor Paul Roderic zo Southamptonskej univerzity, ktorý je spoluautorom štúdie. Roderic tiež zdôraznil, že existuje množstvo prísad s možným priaznivým účinkom v súvislosti s ochoreniami pečene, ktoré sa líšia u jednotlivých druhov kávy.

Ako uvádza The Guardian, podľa britskej charitatívnej organizácie British Liver Trust je ochorenie pečene treťou najčastejšou príčinou predčasných úmrtí vo Veľkej Británii; od roku 1970 ich počet stúpol o 400 percent.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete
Takto si Kramár prišiel po svoju novopečenú dcérku.
Aké sú (ne)výhody otcovstva po 60-ke: Kto vie, či o tomto vedel čerstvý tato Maroš Kramár!
Ilustračné foto
Aktualizované
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?