Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.06.2021 00:29 | Správy | Zahraničné správy

EÚ vysiela ďalší signál nádeje pre obyvateľov Bieloruska: Klus to povedal na plné ústa

Sankciami voči tým, ktorí stoja za brutalitou režimu bieloruského prezidenta a podporujú ho, vysiela EÚ ďalší signál nádeje a podpory pre obyvateľov Bieloruska, vyhlásil v pondelok štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) Martin Klus počas zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci (FAC) v Luxemburgu.

Ako TASR informoval komunikačný odbor MZVEZ SR, hlavnými témami rokovania šéfov diplomacií členských štátov EÚ a ich zástupcov boli vývoj situácie v Bielorusku, Iraku či krajinách Latinskej Ameriky a Karibiku.

"V Bielorusku nejde o geopolitický zápas. Európska únia ani zvyšok Západu nevedú vojnu proti Bielorusku, ale diktátor Alexandr Lukašenko vedie vojnu proti svojmu vlastnému národu, ktorý je jeho najobávanejším nepriateľom. Napokon, rastúci počet politických väzňov dosahujúcich počet vyše päťsto osôb, pokusy o samovraždu, neobjasnené úmrtia opozičných predstaviteľov, ale tiež nedávny únos civilného lietadla a zatknutie opozičného novinára či tisícky zlomených osudov Bielorusiek a Bielorusov hovoria samy za seba. Potvrdzujú, že bieloruský režim už nemá zábrany použiť akékoľvek prostriedky na zastrašenie svojich kritikov. Preto je reakcia členských štátov EÚ na túto brutalitu adresná a prísna,“ uviedol Klus.

Ako poznamenal komunikačný odbor MZVEZ SR, samotnému rokovaniu predstaviteľov členských štátov EÚ predchádzalo ich stretnutie a diskusia s bývalou bieloruskou prezidentskou kandidátkou a exilovou opozičnou líderkou Sviatlanou Cichanovskou, ktorej zhodne tlmočili podporu a solidaritu. V reakcii na zhoršujúcu sa situáciu v Bielorusku a pokračujúcu brutalitu Lukašenkovho režimu sa partneri jednoznačne zhodli na ráznej a cielenej odpovedi EÚ vyjadrenej politickým odobrením sektorových sankcií a schválením sankcií voči predstaviteľom režimu.

"Situácia v Bielorusku je kritická. Tamojšia vláda pokračuje v perzekúciách, ďalšej medzinárodnej izolácii a všemožne bráni akémukoľvek rozvoju krajiny. Súčasné procesy v krajine pripomínajú normalizáciu v Československu po roku 1968. Lukašenkov režim dlhodobo ignoruje prejavy túžby drvivej väčšiny obyvateľstva po zmene a rešpektovaní základných ľudských práv a slobôd," vyhlásil Klus. Dodal, že ambíciou EÚ v žiadnom prípade nie je zasiahnuť bieloruskú spoločnosť, ale naopak, trestať autoritársky režim a jeho sponzorov.

"Preto sme prijali ďalší, v poradí štvrtý sankčný balík, ako aj samostatný balík reštrikcií, ktoré okrem personálnych sankcií a vybraných bieloruských spoločností zasiahnu aj osoby zapojené do nedávneho vynúteného pristátia civilného letu Ryanair v Minsku a následného zadržania opozičného novinára a aktivistu Ramana Prataseviča a jeho priateľky Sofie Sapegovej. Medzi cieľovými osobami sankcií je aj niekoľko významných obchodníkov či podnikateľov, ktorí podporujú Lukašenkov režim a majú z neho úžitok," priblížil Klus.

Podľa jeho slov členské štáty EÚ popri uvalení sankcií vyzvali bieloruský režim na prepustenie politických väzňov a na začatie inkluzívneho dialógu s občianskou spoločnosťou, ktorý by viedol k férovým voľbám. Zároveň Únia opätovne vyjadrila solidaritu s prodemokraticky zmýšľajúcou časťou bieloruskej spoločnosti a ubezpečila ju, že jej volanie po demokratickej tranzícii svet počuje.

Ministri a štátni tajomníci členských krajín EÚ v Luxemburgu rokovali aj o bezpečnostnej i politickej stabilizácii Iraku. Vyzvali na bezpečný a spravodlivý priebeh blížiacich sa parlamentných volieb v krajine, ktoré sú plánované na október 2021. Súčasne potvrdili záujem EÚ o posilnenie spolupráce s Irakom, ktorý začína zohrávať dôležitú mediačnú úlohu v sporoch na Blízkom východe. Témou júnového zasadnutia FAC boli aj vplyvy pokračujúcej pandémie spolu s politickými a sociálnymi turbulenciami v regióne Latinskej Ameriky a Karibiku. Európska únia je pripravená nielen naďalej pomáhať tejto časti sveta, ale má tiež silný záujem na podpore demokratickej inklúzie vo všetkých krajinách regiónu, založeného na princípoch medzinárodného práva, rešpektovania základných slobôd a ľudských práv. V tejto súvislosti osobitne rezonovala situácia vo Venezuele, dodal komunikačný odbor MZVEZ SR.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Minister práce Erik Tomáš ohlásil skvelé správy.
Odklepnuté: Seniori pred Vianocami dostanú vyše 600 eur! Čo všetko sa mení?
Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?
V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO