Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.06.2021 09:15 | Správy | Politika

Matovič si stále užíva premiérske výhody, za ktoré kritizoval Fica: Zoberú mu ochranku?

Vzdá sa výhod pre najvyšších ústavných činiteľov? Ministrovi financií Igorovi Matovičovi (48) už onedlho nebude zo zákona prináležať právo na zvýšenú ochranu.

Už od konca júna, teda tri mesiace po tom, ako ukončil svoje pôsobenie na poste premiéra, by mal mať k dispozícii len jedného šoféra. Na toho majú nárok všetci ministri. Príde Matovič o premiérske výhody, alebo mu budú právo na štátnu ochranku predlžovať, podobne ako jeho predchodcovi Robertovi Ficovi?

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Matovič sa od minulej jesene vozí v opancierovanej limuzíne, ktorú mu priradili z bezpečnostných dôvodov. V tom čase premiér schytával totiž kritiku z každej strany a dokonca čelil vyhrážkam nielen on sám, ale aj jeho rodina. Matovič sa pritom už vtedy potýkal s klesajúcou popularitou, ktorá v týchto dňoch dosiahla rekord.

Podľa prieskumu FOCUS mu nedôveruje 87 % Slovákov, čo môžu kompetentní vyhodnocovať ako problematické. Negatívne reakcie schytáva najmä v online priestore. V minulosti dokonca kotlebovci usporiadali protest pred jeho domom, kde sa neštítili pokrikov na adresu Matoviča. „Takúto nakladačku, pre moje dcéry, pre moju manželku, to je odporné niečo. To je odporná robota,“ reagoval na to Matovič.

Opancierovaný

Ochrankári mu tak sprísnili ochranu a začali ho namiesto v bežnej vládnej limuzíne voziť v opancierovanom aute s viacerými bezpečnostnými prvkami, čo predtým nebolo zvykom. Tá mu zostala aj po tom, čo odišiel z postu premiéra a vedie ministerstvo financií. Ministerstvo vnútra, ktoré má ochranku štátnych činiteľov pod palcom, v minulosti nehovorilo podrobnosti, keďže práca Úradu pre ochranu ústavných činiteľov je predmetom utajenia.

Otvoriť galériu

Rezort vnútra ani teraz nehovorí, či Matovičovi zvýšenú ochranku ponechajú, alebo zostane so šoférom ako jeho kolegovia z vlády. O predĺžení o ďalších 90 dní rozhoduje buď Úrad vlády alebo ministerstvo vnútra. Oba úrady sú pod vedením nominantov OĽaNO Eduarda Hegera či Romana Mikulca. Tí zatiaľ neprezradili, či sa Matovičovi zvýšená ochrana bude poskytovať. Z OĽaNO ani z ministerstva financií neodpovedali, či Matovič bude ochrankárov vôbec žiadať.

Kritika Fica

Šéfa Obyčajných ľudí môžu dobehnúť jeho výroky z minulosti. Keď v minulosti kompetentní rozhodli o predĺžení ochranky pre Roberta Fica, ktorý tiež odišiel z premiérskeho kresla, adresoval mu Matovič výčitky. Fico mal ochranku dokopy 14 rokov a odobral mu ju až minulý rok minister vnútra Mikulec, čím si vyslúžil veľkú pochvalu od Matoviča.

„Fico z hrušky dole. Robert Fico dnešnou polnocou stratil nárok na bezdôvodne prideľovanú ochranku. Zbytočné mrhanie státisícov a bezbrehý papalášizmus sa skončili,“ oslavoval šéf OĽaNO na sociálnych sieťach. Matovič dokonca vtedy Ficovi odkázal, že ak sa na Slovensku necíti bezpečne, mal by sa odsťahovať niekam inam, napríklad na Belize.

Samotný Fico sa s ukončením poskytovania služieb od Úradu pre ochranu ústavných činiteľov vysporiadal po svojom, keď celú situáciu otočil a vyhlásil, že je len rád, že už takúto ochranku nebude mať. „Ja si neželám byť v žiadnom prípade pod kontrolou pána Matoviča,“ vyhlásil Fico.

Veľkou kritičkou predlžovania ochrany pre Fica bola aj vicepremiérka Veronika Remišová, ktorá mu odporúčala, aby si radšej prenajal súkromnú bezpečnostnú službu, keďže takéto služby stoja štát približne 200-tisíc eur ročne.

Nárok na ochranku Ficovi počas nasledujúcej Pellegriniho vlády opakovane predlžovala vtedajšia ministerka vnútra Denisa Saková. Na otázky, či by sa náhodou už nebolo vhodné ochranky vzdať, reagoval vtedy Fico veľmi emotívne. „Možno by ste boli radi, keby ma niekto zabil,“ oboril sa Fico na novinárov.

Široké spektrum hrozieb

Otvoriť galériu

Podľa bývalého šéfa Úradu pre ochranu ústavných činiteľov Petra Krajčíroviča by dôvody na predĺženie zvýšenej štátnej ochrany v prípade Matoviča mohli existovať. „Ak bezpečnostné zložky disponujú informáciami, že môže dôjsť k ohrozeniu bezpečnosti určenej osoby, príslušné útvary prijímajú viacero adekvátnych protiopatrení. Najčastejšie sú to vyhrážky na sociálnych sieťach, poštou, e-mailom atď.,“ hovorí pre Nový Čas Krajčírovič. „Väčšina hrozieb odzrkadľuje nálady v spoločnosti a obľúbenosť, respektíve neobľúbenosť politika,“ uvádza Krajčírovič.

Práve Matovič je pritom už dlhé mesiace neohrozeným kráľom rebríčkov neobľúbenosti politikov. „Tých hrozieb je široké spektrum od vyhrážok až po fyzické útoky. Nedisponujem informáciami, ktoré momentálne majú operatívne zložky. Za môjho pôsobenia sme boli pripravení na ten najhorší scenár, aby sme nič nepodcenili,“ uzatvára Krajčírovič.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tta 

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!
Bojnický zámok
Keď prídete cez leto do Bojníc, ostanete prekvapení: Plánujú zmeny
K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí
(ilustračné foto)
Ovocinári sú ako na ihlách, nič nie je isté: Tŕpnu pred rozhodujúcou nocou!
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81). Vdova Majka je zlomená.
Foto
Pohreb Dušana Grúňa († 81): Užialená vdova Majka je v koncoch, bolestivý ODKAZ manželovi pri truhle
Ilustračné foto
Príde to, na čo všetci čakali: Pripravte sa, začne to už cez VÍKEND!
Benátky začali skúšobne vyberať vstupné do mesta.
Chystáte sa do obľúbenej turistickej destinácie? Pripravte si peňaženky! Tu sa nedostanete zadarmo
Bratislavskí policajti oživovali muža v bezvedomí.
Silné video, išlo o SEKUNDY: Petržalskí policajti vrátili muža medzi živých!
Na snímke pápež František.
Pápež František prijal vo Vatikáne hlavu štátu: Akej téme sa venovali?