Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.06.2021 16:34 | Správy

Plán obnovy Slovenska uspel: Predstavitelia Euróspkej komisie vidia viaceré pozitíva

Európska komisia (EK) v pondelok prijala pozitívne posúdenie slovenského plánu obnovy a odolnosti.

Ide o dôležitú etapu v procese vyplácania grantov Európskej únie (EÚ) vo výške 6,3 miliardy eur v rámci mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti. Komisia posudzovala najmä to, či investície a reformy v slovenskom pláne obnovy podporujú zelenú a digitálnu transformáciu. EK skonštatovala, že v pláne Slovenska je určených 43 % celkových rozpočtových prostriedkov na opatrenia na podporu cieľov v oblasti klímy a 21 % na opatrenia na podporu digitálnej transformácie. Predstavitelia EK vyzdvihli mnohé pozitíva národného plánu. O stanovisku informovala Ingrid Ludviková z tlačového oddelenia Zastúpenia EK na Slovensku.

Komisia dodala, že slovenský plán predstavuje komplexnú a adekvátne vyváženú reakciu na hospodársku a sociálnu situáciu Slovenska, čím náležite prispieva k všetkým pilierom nariadenia o mechanizme podpory. EK takisto dospela k záveru, že žiadne z opatrení zahrnutých v pláne výrazne nenarúša životné prostredie – v súlade s požiadavkami stanovenými v nariadení o mechanizme podpory.

"Systémy kontrol na ochranu finančných záujmov Únie zavedené Slovenskom sa považujú za primerané," dodala tiež Komisia s tým, že v pláne sa uvádzajú dostatočne podrobne rozpracované opatrenia vnútroštátnych orgánov na predchádzanie korupcii, podvodom a konfliktom záujmov súvisiacich s využívaním finančných prostriedkov a na ich odhaľovanie a nápravu. Podľa predsedníčky EK Ursuly von der Leyenovej plán predstavuje úsilie Slovenska riešiť výzvy. "Obsahuje veľké množstvo reforiem, ako aj mnohé investície súvisiace s klímou, a posilní proces digitalizácie," zhodnotila Leyenová.

Výkonný podpredseda pre hospodárstvo, ktoré pracuje v prospech ľudí Valdis Domrovskis, takisto ocenil silný dôraz na zelené a digitálne projekty – tie podľa neho zlepšia konkurencieschopnosť podnikov a kvalitu verejných služieb, čo v konečnom dôsledku zlepší aj život občanov. "Intenzívne prípravy tohto plánu sú predzvesťou úspešnej implementácie," podotkol.

Komisia v pondelok prijala návrh vykonávacieho rozhodnutia s cieľom poskytnúť Slovensku 6,3 miliardy eur v rámci mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti. Rada EÚ bude mať teraz štyri týždne na prijatie návrhu. Ak plán schváli, umožní tým vyplatenie 823 miliónov eur Slovensku v rámci predbežného financovania (13 % z celkovej sumy pridelenej Slovensku). "Komisia povolí ďalšie vyplácanie na základe uspokojivého plnenia míľnikov a cieľov uvedených vo vykonávacom rozhodnutí Rady, čím sa zohľadní pokrok dosiahnutý pri realizácii investícií a reforiem," dodala Komisia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?
Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Predseda českej vlády Petr Fiala.
Potvrdilo sa, čo sa šepkalo už dlho: Ďalší odchod z Fialovej vlády! Končí táto ministerka
The Pass at Byron Bay on a clear day with blue water
Hromadné uhynutie vznešených živočíchov: Na pláži ich uviazli stovky! Vedci sa chytajú za hlavu
Medzi Stupavou a Lozornom došlo k zrážke neosvetleného chodca a auta.
Dráma pri Stupave! Turista tancoval na ceste, takmer zaplatil životom: Zrazilo ho auto
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu
Foto
Absolútna nezodpovednosť: Jazdil po diaľnici ožratý a bez dokladov! Tam to však neskončilo
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Na snímke zľava Štefan Kuffa, Filip Kuffa a Gregor Kuffa.
Súdny proces s Kuffovcami: Podvody s pôdou a útoky na farmárov?! Vypovedala ďalšia svedkyňa