Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.06.2021 13:07 | Šport | Šport mix

Padla definitíva: Olympiáda s fanúšikmi, ale nesmú povzbudzovať!

Konečne padla definitíva, olympijské hry v Tokiu budú aj s fanúšikmi. Avšak výlučne s japonskými a jednotlivé športoviská budú môcť zaplniť iba do päťdesiatpercentnej kapacity a do maximálneho počtu 10 000 na jednom štadióne.

Mesiac a dva dni pred štartom najväčšieho letného sviatku športovcov to oznámili japonskí organizátori v súčinnosti s predstaviteľmi Medzinárodného olympijského výboru.

"Konečné rozhodnutie sa zrodilo po online rozhovoroch piatich zúčastnených strán - Medzinárodným olympijským výborom (MOV), Medzinárodným paralympijským výborom (IPC), organizátormi OH 2020, japonskou vládou a metropolitnou vládou mesta Tokio. Toto rozhodnutie sa všeobecne očakávalo, ale je v rozpore s odporúčaním Šigeru Omiho, ktorého v Japonsku považujú za jedného zo špičkových vládnych poradcov pre oblasť medicíny a lekárstva. Omi minulý týždeň uviedol, že najbezpečnejší spôsob konania olympijských hier v Tokiu by bol bez divákov. Rovnaký expert sa už predtým vyjadril ku konaniu hier v čase pandémie ochorenia COVID-19. Označil ho za nezvyčajné až abnormálne rozhodnutie.

V súvislosti s divákmi na športoviskách počas OH v Tokiu slovenský elitný chodec Matej Tóth pred niekoľkými dňami vyjadril názor, že verí v prístup domácich fanúšikov k trati počas chodeckej päťdesiatky, ktorá sa uskutoční 6. augusta v Odori Parku v Sappore a Tóth tam bude obhajovať olympijské zlato z Ria de Janeiro.

*Ak nejakí diváci budú, tak určite iba domáci. Ale práve chôdza je disciplína, kde by sa to mohlo povoliť. Je ťažké úplne zabrániť, aby tam niekto prišiel a napokon Japonci to sami budú chcieť, lebo budú mať veľké želiezka v ohni. Verím, že popri trati budú diváci, ktorí budú povzbudzovať všetkých účastníkov pretekov," uviedol Matej Tóth počas sústredenia na Štrbskom Plese.

Zatiaľ čo fanúšikovia zo zahraničia sa už pred niekoľkými týždňami dozvedeli, že nemôžu vycestovať na olympiádu do Japonska, domáci si ju budú môcť pozrieť naživo len ak dodržia prísne bezpečnostné predpisy v súvislosti so šírením koronavírusu. Agentúra AP ich v skratke zhrnula do troch základných bodov: "Na športoviskách budú zakázané akékoľvek formy povzbudzovania, fanúšikovia budú mať na tvárach masky a po skončení súťaže pôjdu vopred určenou východiskovou zónou priamo domov."

Organizátori OH 2020 zároveň potvrdili, že v obehu bude 3,6 - 3,7 milióna vstupeniek, ktoré budú k dispozícii japonskému obyvateľstvu.

Viac k téme:
Diskusia /
Autor: © Nový Čas, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
V Keni sa zrútil vrtuľník s vedením armády: Hlásia mŕtvych! Trosky okamžite pohltili plamene
Ilustračné foto
Na západe zúri nebezpečné ochorenie: Slovensko tento rok láme rekordy, na zozname pacientov sú len tínedžeri
Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Šéf NATO na plné ústa: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Aktualizované
Fico odhalil plány: Koho navrhnú na post eurokomisára za Slovensko? Má to byť tento muž
Nájdete všetkých psíkov, ktorí majú zatvorené aspoň jedno oko?
Slováci, potrápte si hlavičky: Koľko psíkov má na obrázku zatvorené aspoň jedno oko?
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Splnili sme sľub, vyhlásil Fico: Seniori si po novom prilepšia k dôchodku
(ilustračné foto).
Turci sa ešte nespamätali z minuloročného zemetrasenia: Prišla ďalšia rana! Krajina je v pozore
Na snímke minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kysucká diaľnica D3: Minister Ráž tvrdí, že stavať by mohli budúci rok
Radko Urbanyak
Foto
Spoznávate tohto malého chlapca? Z barmana sa stal televíznou hviezdou! Teraz vystupuje na obrazovkách