Štvrtok 5. 8.
Hortenzia
17.06.2021 20:48 | Správy | Zahraničné správy

Európska agentúra pre lieky zaujala jasné stanovisko: Ak chce EÚ poraziť covid, musí urobiť toto...

Členské štáty Európskej únie musia využiť v boji proti pandémii koronavírusu všetky dostupné vakcíny. Zároveň je ešte priskoro povedať, či je najlepší nejaký konkrétny typ vakcíny. Vo štvrtok to vyhlásila Európska agentúra pre lieky (EMA), ktorú citovala tlačová agentúra AFP.

Vyjadrenia regulačného úradu EÚ prišli v období, keď viacero krajín obmedzilo používanie takzvaných vektorových, čiže adenovírusových vakcín, napríklad tých od spoločností AstraZeneca a Johnson & Johnson (J&J). Rozhodli sa tak pre to, že tieto očkovacie látky sú spájané so zriedkavými krvnými zrazeninami, pričom namiesto nich ľuďom teraz podávajú vakcíny založené na technológii mRNA od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna.

"Stále máme pandémiu a je veľmi dôležité, aby sme v tomto boji proti nej používali všetky možnosti, ktoré máme k dispozícii," povedal na tlačovej konferencii šéf EMA pre stratégiu očkovania Marco Cavaleri. Dodal, že je už "na členských štátoch, ako ich (vakcíny) použijú, aby to bolo v tom najlepšom záujme verejného zdravia".

EMA začiatkom týždňa poprela, že Cavaleri cez víkend v rozhovore pre taliansky denník La Stampa vyhlásil, že krajiny EÚ by mali vakcínu od Astrazenecy prestať podávať aj ľuďom nad 60 rokov, pre ktorých je v súčasnosti táto vakcína v mnohých štátov vyčlenená. Samotný Cavaleri toto tvrdenie označil za dezinterpretáciu. Vo štvrtok následne povedal, že išlo o "dosť nešťastnú" príhodu a z mnohých hľadísk "v podstate o nedorozumenie".

Odborník EMA dodal, že je "veľmi ťažké povedať", ktorý typ technológie pri výrobe vakcín sa v budúcnosti ukáže ako prevládajúci či hlavný, a že všetky existujúce vakcíny "už zachránili tisíce, milióny životov". "Sme len radi, že máme toľko možností," doplnil Cavaleri.

EMA medzitým tiež oznámila, že v EÚ je momentálne preventívne zadržiavaných 17 miliónov dávok vakcín od J&J. Únia takýmto krokom reagovala na situáciu v USA, kde bol vysoký počet dávok tejto vakcíny, vyrobenej v rovnakom čase, ako tie, čo sa dostali do EÚ, kontaminovaný materiálom inej očkovacej látky.

Finále žien na 400 m cez prekážky: Svetový rekord
Sen o medailách sa rozplynul už v semifinále: Baláž s Botekom až na desiatom mieste!
Dara Rolins dovolenkuje s dcérou Lolou: Sexi krivky otŕča na Jadrane
Protestujúci chystajú okupáciu Bratislavy! Ako sú policajti pripravení tentoraz
Hviezda zo sitkomu Priatelia má plné zuby antivaxerov: Odstrihla nezaočkovaných kamarátov
Náš prvý vodíkový autobus ide do Dubaja: Slováci si sľubujú príval objednávok
Ďalšia mokrá medaila nepribudne: Baláž s Botekom iba do B-finále
Stanislav vytvoril historickú triedu aj so školskými pomôckami: Takto sa učili naši starkí
PR článok
Blíži sa finále Olympijského festivalu: Prežite víkend s olympijskými medailistami z Tokia!
Odklepnuté: Vstúpil do platnosti zákaz činnosti Navaľného organizácií, právnici chystajú ďalší krok
Macron to povedal na rovinu: Libanonskí lídri dlhujú ľuďom pravdu o výbuchu
Ak bude v Poľsku pribúdať vysoký počet nakazených, vláda zakročí: Aké opatrenia by platili?