Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.06.2021 16:33 | Správy | Politika
Foto

Zákulisie stretnutia Putin - Biden: Chaos aj trápna chvíľka

Úvodné vystúpenie amerického prezidenta Joea Bidena a šéfa Kremľa Vladimira Putina pred zástupcami médií na stredajšej ženevskej schôdzke malo podľa vyjadrenia novinárov a Bieleho domu chaotický priebeh.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Reportéri sa po príchode oboch lídrov do vily La Grange prekrikovala a doslova bojovali o miesto v knižnici, kde Biden a Putin spoločne zasadli. Hovorca amerického prezidenta potom spochybňovala tvrdenie, že by Biden súhlasne kýval hlavou na otázku, či ruskej hlave štátu dôveruje. Obaja prezidenti si na začiatku popoludnia najskôr pri vchode do historickej vily na brehu Ženevského jazera potriasli rukami a po "celkom trápnej" chvíľke sa odobrali dovnútra, opisuje začiatok stretnutia spravodajkyňa britskej stanice BBC.

Biden s Putinom potom zasadli v bohato zdobenej knižnici za prítomnosti svojich ministrov zahraničia, kam boli na chvíľu vpustení aj zástupcovia médií. "Obaja muži sedeli s kamennými tvárami a v tichosti, zatiaľ čo zástupcovia spravodajských médií sa pretláčali, aby sa dostali dovnútra," zhrnul túto časť stretnutia denník The New York Times. Spravodajkyňa americkej televízie CBS Christina Ruffiniová na twitteri uviedla, že "masívne klbko" ruských novinárov pritom zabránilo vo vstupe človeku, ktorý mal sprostredkovávať audiozáznam pre americké médiá.

"Nech sa tieto veci plánujú akokoľvek (a že sa plánujú veľa), v daný deň sa nakoniec vždy niečo vymkne kontrole," komentovala vývoj Ruffiniová. Tajomník Zväzu ruských žurnalistov Timur Šafir naopak podľa ruskej tlačovej agentúry RIA obvinil z nevychovaného správania americkej novinára. "Šliapať iným po nohách, odrážať je lakte, pokúšať sa liezť im cez hlavy, to bez ohľadu na význam udalosti neslúži ku cti nikomu - tým menej našim americkým kolegom," vyhlásil Šafir.

Biden ani Putin podľa všetkého počas úvodných momentov prakticky neodpovedali na žiadnu z otázok, ktoré na nich reportéri pokrikovali. Yamiche Alcindorová z televízie PBS na twitteri uviedla, že americký prezident sa jednej chvíli pozrel priamo na novinára, ktorý sa ho pýtal, či Putinovi dôveruje, a že pri tom súhlasne kývol hlavou. To však vzápätí poprela hovorca Bieleho domu Kate Bedingfieldová. "Bola to chaotická skrumáž, kde novinári kričali jeden cez druhého. Prezident úplne zjavne nereagoval na žiadnu konkrétnu otázku, ale prikyvoval na výraz uznania médiám všeobecne," napísala na twitteri.

Na Putina zasa mierila napríklad otázka, prečo sa bojí väzneného ruského opozičníka Alexeja Navalného, ​​ktorého pred niekoľkými mesiacmi v Rusku otrávili nervovým jedom. Ruský prezident údajne na otázky slovne nereagoval. "Putin ma počul a neodpovedal. Biden mi poslal úsmev od ucha k uchu," napísala reportérka agentúry Bloomberg Jennifer Jacobsová. Prezidenti Ruska a USA po úvodnom ceremoniáli rokovali za zatvorenými dverami iba v spoločnosti šéfov diplomacií svojich krajín. Summit v Ženeve by mohla trvať niekoľko hodín a nie je vylúčený rozhovor Putina a Bidena "medzi štyrmi očami". (ČTK)

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!