Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.06.2021 09:45 | Tip od Vás | Slovensko

Košický primár Erik odrodil 4-tisíc detí: Najkrajšie chvíle nastali, keď prišlo na tieto!

Primár Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Nemocnice AGEL Košice-Šaca za šestnásť rokov priviedol na svet približne 4000 detí. Erik Dosedla (39) navyše neustále pracuje na svojom rozvoji a najnovšie sa tak môže pochváliť hodnosťou docent.

Košický primár má život nabitý rôznymi aktivitami od študentských čias! Od prvého ročníka na lekárskej fakulte sa dobrovoľne zúčastňoval práce na gynekologicko–pôrodníckej klinike. Vedecko-výskumnej činnosti sa venuje tiež od začiatku štúdií, počas ktorých sa mu podarilo vyhrať študentskú vedeckú konferenciu a následne sa zúčastnil medzinárodnej študentskej vedeckej konferencie, informuje v rozhovore pre AGEL SK. V práci primára Erika ovplyvnil profesor Calda z Gynekologicko-pôrodníckej kliniky 1. lekárskej fakulty Karlovej univerzity v Prahe. Aj s jeho pomocou ukončil PhD. štúdium na Karlovej univerzite v Prahe.

"V gynekológii a pôrodníctve sa zaoberám najmä materno-fetálnou medicínou, čo je špecializovaná komplexná starostlivosť o matku a plod a v rámci toho aj prenatálnej diagnostike. Okrem uvedeného sa venujem hlavne laparoskopickej gynekologickej chirurgii," ozrejmuje primár, ktorý sa najviac cíti doma na pôrodnej a operačnej sále. Hoci odrodil už množstvo detí, jeho najkrajšie dni boli tie, keď priviedol na svet svojich vlastných potomkov!
Otvoriť galériu
Napriek šťastnému príchodu bábätiek sa mu nevyhýbajú ani ťažké skúsenosti. "Náročné stavy zažívame v gynekológii a najmä pôrodníctve pomerne často, keďže ide o urgentný medicínsky odbor. Pôrod je najnebezpečnejším obdobím v živote ženy a najviac žien na svete zomrie práve pri pôrode a včasnom šestonedelí. Tímovou spoluprácou v našej nemocnici sa nám darí riešiť tieto sťažené situácie, keďže každodenne dávame zo seba maximum energie za účelom ochrany života a zdravia žien," pokračuje primár.

Čo radí začínajúcim lekárom?

Venovať sa popri štúdiu čo najviac praktickým veciam, vedeckým prácam, stážam, aby nazbierali čo najviac skúsenosti a zručností. Za najpodstatnejšie však považuje milovať medicínu a mať ilúzie, o ktoré nás oberá len náš vek. "Najviac ma mrzia študenti, ktorí študujú medicínu, pričom nevedia povedať, aký je ich cieľ, čo by chceli v medicíne robiť," zdôrazňuje s tým, že lekár musí mať veľmi silný vzťah k medicíne, aby prekonal mnohé úskalia, s ktorými sa vo svojom profesionálnom živote stretne. To najviac, čo môže podľa primára Erika dať učiteľ svojim študentom, je najmä vlastný vzor a nadšenie pre prácu, ktorú vykonáva.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, pkr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
V Keni sa zrútil vrtuľník s vedením armády: Hlásia mŕtvych! Trosky okamžite pohltili plamene
Ilustračné foto
Na západe zúri nebezpečné ochorenie: Slovensko tento rok láme rekordy, na zozname pacientov sú len tínedžeri
Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Šéf NATO na plné ústa: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Aktualizované
Fico odhalil plány: Koho navrhnú na post eurokomisára za Slovensko? Má to byť tento muž
Nájdete všetkých psíkov, ktorí majú zatvorené aspoň jedno oko?
Slováci, potrápte si hlavičky: Koľko psíkov má na obrázku zatvorené aspoň jedno oko?
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Splnili sme sľub, vyhlásil Fico: Seniori si po novom prilepšia k dôchodku
(ilustračné foto).
Turci sa ešte nespamätali z minuloročného zemetrasenia: Prišla ďalšia rana! Krajina je v pozore
Na snímke minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kysucká diaľnica D3: Minister Ráž tvrdí, že stavať by mohli budúci rok
Radko Urbanyak
Foto
Spoznávate tohto malého chlapca? Z barmana sa stal televíznou hviezdou! Teraz vystupuje na obrazovkách
Vladimir Putin.
Hnev Kremľa: Kvôli úradom čelí partner Putinovej ex problémom! O čo ide?